Yaşam

Toroslar'ın yabani atları Eynif Ovası'nın çayırlarında dolaşıyor

Antalya'nın İbradı ilçesindeki Eynif Ovası'nın evcilliğini yitiren atlarının, açık deniz çayırların yalman yamaçlarla kuşatılmış yerdeki rahat hayatı görüntülendi.

Toroslar'ın yabani atları Eynif Ovası'nın çayırlarında dolaşıyor
23-01-2023 15:10
Konya

Antalya'nın İbradı ile Konya’nın Derebucak ilçeleri sınırında Toroslar'ın sunmuş olduğu tabiat güzellikleri, yılkı atlarına da ev sahipliği yapıyor.

Ovada ekincilik ve hayvancılıkla geçimini sağlayıcı semt sakinlerinin tarımda makineleşmenin yaygınlaşmasıyla devir ortamında doğaya bıraktığı atlar seneler ortamında çoğaldı.

Yapımı tamamlanan ve trafiğe açılmasına mahdut günlerin kalmış olduğu Demirkapı Tüneli üstündeki Konya-Antalya karaca yolunun ikiye böldüğü Eynif Ovası'nda, bu atlar düşüncesince su ve araç problemi bulunmuyor.

Çayırların yalçın yamaçlarla çevrildiği tabiat harikası yerde sürüler biçiminde canlı atların açıktan görüntülendiği ova, güneşli günde yeşilliğiyle baharı adeta ercecik müjdeliyor.

Geçen hafta can alıcı bulunan kar yağışının yerini güneşli havaya bıraktığı şimdilerde ana rahmi erimesiyle, ıvır zıvır mendereslerin oluştuğu yeşil çayırlarda ise atlar özgürcesine dolaşıyor.

Belgesellere husus bulunan ve fotoğrafçıların fotoğraflamak düşüncesince alana geldiği atların metin görüntüsü, kendilerine mahsus merakı şimdi da artırıyor.

Çevredeki yapı yeri ve plato yolundan sabık araçlara huzur duyarsız kalmış olduğu görülen, aralarında yağız yeleli kıratın arazi almış olduğu gruptaki Arap atına benzeyeni ise beslendiği mera bölgede beden üstü yuvarlandı. Atın şok bu hareketleri ise görüntülere yansıdı.

Ormanları, barındırdığı çandır hayvanları, mağarası ve ovasıyla dikkati çekici bölgenin, toy karaca eliyle turizmde ehemmiyetli müşterek yol uğrağı noktası olması bekleniyor.

Gelecek günlerde trafiğe açılmasıyla İç Anadolu'yu Akdeniz'e en çelimsiz ve konforlu yoldan bağlayacak bu güzergahın tabiat turizmine yardım sağlayacağı değerlendiriliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?