Ekonomi

Ticaret Bakanlığından 'paralel araç ithalatı' önlemi

Ticaret Bakanlığı, kamuoyunda "paralel ithalat" namına bilinen, distribütörler haricindeki ithalatçılar tarafından gerçekleştirilen araç ithalatında kadir tespitinin akıllıca yapılması düşüncesince tedbir alacak.

Ticaret Bakanlığından 'paralel araç ithalatı' önlemi
20-11-2021 11:09
Ankara

Alınacak önlemlerle arabanın aksesuar, tesisat ve özelliklerine gereğince gümrük kıymetinin akıllıcasına belirlenmesi sağlanacak.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki bütçe görüşmelerinde, Bakanlığa vasıl iddialar üstüne koşut araç ithalatıyla ilişik harekete geçtiklerini ve gümrük vergisinin akıllıcasına tespiti düşüncesince meydana getirilen ithalatı incelediklerini açıklamıştı.

AA muhabirinin edinmiş yer aldığı bilgilere göre, Bakanlık tarafından mevzuya ilişkin, "distribütörler haricindeki ithalatçılar tarafından gerçekleştirilen araç ithalatında gümrük kıymetinin tespiti işlemleri" mevzulu ortak genelge yayımlandı.

Bakanlığa geçiş fail bilgilerden, distribütörler haricindeki ithalatçılar tarafından gerçekleştirilen araç ithalatında bedel tespiti dair müşkülat yaşandığı ve tereddütlerin oluştuğunun belirtildiği genelgede, Gümrük Kanunu uyarınca, gümrük işlemleriyle ilişik kişilerin, idarenin talebi üstüne belirlenen süreler zarfında mukteza eksiksiz doküman ve detayları özgülemek ve gelişigüzel ayrışık katkısı sağlamakla görevli yer aldığı anımsatıldı.

Gümrük kıymetinde şek oluşursa ek bilim istenecek

Genelgede, distribütörler haricindeki ithalatçılar tarafından gerçekleştirilen araç ithalatlarında belirlenen hususlara gereğince muamele yapılmasının birebir bulunmuş yer aldığı aktarıldı. Söz konusu araç ithalatında uyulacak kavait şöyleki sıralandı:

"- İthale öz arabanın distribütör sıfatıyla ithal edilip edilmediği, ithalatçıdan gerçekleştirme edilecek sözleşmeler incelenerek belirleme edilecek.

- Beyan edilen gümrük kıymetinin gerçek yahut doğruluğu dair birebir şek oluşması halinde, bedel belirleme şekilleri ile bedel araştırması ve incelemesine bağlı adına Gümrük Kanunu ve sekunder tensikat uyarınca, bildirme sahibinden, gümrük idaresince belirlenecek arttırma ispatlayıcı bilim ve vesikalar istenilerek muamele yapılacak.

- İthale öz arabanın dağıtıcısının bulunması halinde, gümrük kıymetinin tespitinde, dağıtıcıdan gerçekleştirme edilen bedel bilgisi, gümrük değeri ile ilişik mevzuat hükümleri çerçevesinde data adına dikkate alınacak.

- Araca ait, ihraç ülkesi gümrük idaresi tarafından planlı dış satım beyannamesinin ve arabanın önceki satılmasında üreticisi tarafından planlı faturanın musaddak örneği beyannameye eklenecek ve gümrük idarelerince bu öz arama edilecek. Söz konusu belgelerin eklenmediği beyannamelerin istimzaç ve/veya arama işlemleri tamamlanmayacak."

Gerekirse ülke dışı araştırması yapılacak

Data kartı (teknik nitelikler kartı) bulunan markalar düşüncesince bu kartın beyannameye eklenmesi maksut genelgeye göre, öbür uyulacak kavait şöyle:

"- Beyannameye katılan faturaların, Gümrük Yönetmeliği'nde tamlanan hususlara birebir olup bulunmadığı ile bahis konusu faturalarda, araç üstüne mevcut arttırma tesisat ve aksesuar detayları ile bunların kıymetlerinin arazi alıp almadığı arama edilecek.

- Eşyanın istimzaç yahut kontrolü yapılırken, araç üstüne ölçün ve/veya arttırma ne tesisat ve aksesuarların bulunduğu, bunların kıymetleri, ölçün tesisat kapsamında bulunup bulunmadığı, bulunuyorsa ise faturada başkaca belirtilip belirtilmediği başta incelenecek.

- Beyan edilen gümrük değeri ve/veya araçta mevcut tesisat ve aksesuarların tespiti düşüncesince gelişigüzel halükarda, ilişik markanın Türkiye dağıtıcısından arabanın şasi numarası asal alınarak, taşımış yer aldığı tesisat ve aksesuarlar ile değeri dair bilim istenilecek. Distribütörün bulunmaması biçiminde üniversitelerin ilişik bölümlerinden arabanın aksesuar ve donanımları ile ilişik fen anlatım istem edilecek.

- Yurt dışı araştırmasına gidilmesine gerekseme duyulması durumunda, dış satımcı ülkeden yanıt alınabilmesi düşüncesince istem yazısında, ülke dışı araştırmasına gerekseme duyulma sebepleri maddeler biçiminde bariz ve anlaşılır biçimde belirtilecek."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?