Yaşam

Tescilli 'omaç aşı' asırlardır Doğu Anadolu'nun kış sofralarını süslüyor

Doğu Anadolu'da asırlardır yayılmış meydana getirilen tescilli omaç aşı yemeği, kış sofralarını süslemeye bitmeme ediyor.

Tescilli 'omaç aşı' asırlardır Doğu Anadolu'nun kış sofralarını süslüyor
21-01-2022 12:03
Iğdır

Bölgenin elzem yemeklerinden bulunan ve çoğu kez Iğdır, Ağrı ile Kars'ta yayılmış tüketilen omaç aşı, kış mevsiminde sofralara zevk katıyor.

Yörede yetişen maş fasulyesi, evelik otu, erişte, ebebulguru ve kurutulmuş erik ile hazırlanmakta bulunan gıda kıymeti efdal yüzyıllık lezzet, şifalı ve içimli bulunduğu düşüncesince bolca tüketiliyor.

Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ITSO) girişimiyle 26 Ağustos 2021'de "Iğdır Omaç Aşı Çorbası" adıyla coğrafi işaret meydan lezzet, kente mevrut turistlere de restoranlarda ağırlama ediliyor.

ITSO Başkanı Kamil Arslan, AA muhabirine, omaç aşının Iğdır alanına has, kestirmece 2 asırdır bilinen, unutulmayan ortak zevk bulunduğunu söyledi.

Yörede yetişen bitkilerden yapılıyor

Yemeğin enine boyuna iri ortak üne cemaat bulunduğunu anlatım fail Arslan, şöyleki konuştu:

"Bu zevk asırlardır bölgemize has, evlerimizde meydana getirilen ortak lezzettir. Zaten adı üzerinde, ortamında maş var, ortak de aş deniliyor. Omaç aşı yöremizde yetişen nice bitkiden tabii adına yapılan, damak tadına seslenme fail ortak yemektir. Biz bunu buraya mevrut misafirlerimiz düşüncesince dobra önleyen hanımlardan dileyiş ederek bu aşı yaptırıyoruz ve lokal zevk adına ağırlama ediyoruz."

Yöresel yemek ustalarından Pınar Bindik ise omaç aşının kışın civarda bolca tüketildiğini anlattı.

Yemeğin yapılışından bahseden Bindik, "Maş fasulyesi ve ya gayrı adıyla karnıkara katılıyor. Yine yöremizde yetişen münasebetsiz erik ve erişte katılarak hazırlanıyor. Özellikle kış aylarında pişirdiğimiz bu aş, ilgisiz algınlığına dobra geliyor. Soğuk algınlığından pestil olanların daima arzuladığı ve tatminkâr ayrıcalığı bulunan ortak yemeğimizdir. Ben annemden öğrendim, geçmişten günümüze mevrut ortak lezzetimizdir. Coğrafi göstergesi bulunan omaç aşımız, geçmişten günümüze mevrut yemek kültürümüzün tığ parçasıdır." diyerek konuştu.

Vatandaşlardan Sakine Alagöz de omaç aşının civar sofrasının zenginliklerinden bir tanesi bulunduğunu belirterek, "Bu bizim kışın tükettiğimiz, elzem yemeğimizdir. Omaç aşı bizim hastalıkta, sağlıkta daim isteyerek tükettiğimiz, sevdiğimiz aşımızdır." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?