Politika

TBMM Başkanı Şentop'tan HDP Milletvekili Paylan'a sözde soykırım tepkisi

Mustafa Şentop, "Türkiye'de hakeza birlikte anayasa teklifini vermek, verebilmek Türkiye dışından birlikte cesaretin birlikte cüretin desteği ile olabilir. Bunu iadeli ettik zira, TBMM'de ermiş milletimize ve tarihimize taşlama edilmesine katiyen izin etmeyiz." dedi.

TBMM Başkanı Şentop'tan HDP Milletvekili Paylan'a sözde soykırım tepkisi
24-04-2022 16:10
Ankara

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın, sözde Ermeni soykırımının tanınmasını içeren anayasa teklifine tepkime göstererek, "Türkiye'de hakeza ortak anayasa teklifini vermek, verebilmek Türkiye dışından ortak cesaretin ortak cüretin desteği ile olabilir. Bunu iadeli ettik zira, TBMM'de eren milletimize ve tarihimize taşlama edilmesine katiyen izin etmeyiz." dedi.

Şentop, Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki Dışişleri Şehitliği'ni ziyaretinde, 1973'te süregelen ve tarihte aynısı benzeşim yepyeni sefihane yıldırı eylemlerinin, senelerce Türk diplomatlarını ve yakınlarını amaç almış bulunduğu ortak sürece dönüştüğünü söyledi.

Bu tiksindirici saldırılarda 58'i Türk yurttaşı edinmek neredeyse 77 bireyin yaşamını kaybettiğini, bunlardan 31'inin dış ilişkiler uzmanı ve onların karı bireyleri bulunduğunu tamlayan Şentop, şöyleki konuştu:

"Kendi topraklarından binlerce kilometre uzakta, bulundukları mevki çeşidinden emniyetleri en yukarı ölçüde realizasyon edilmesi müstelzim diplomatların ve ailelerinin yıldırı saldırılarına uğrayarak martir edilmeleri, diplomatlık itibarıyla da akıbet derecede feci ortak durumdur. Asırlardır diplomasiye bilgili bulunan 'elçiye gündüz dikilmesi olmaz' ilkesi, dünyanın ve ait devletlerin gözleri uğrunda Ermeni yıldırı örgütleri çeşidinden yüz kere ihlal edilmiştir. İlk şehitlerimiz Los Angeles Başkonsolosumuz Mehmet Baydar ve Konsolos Bahadır Demir'in anısı zihinlerimizde hala aşırı tazedir. 1982'de Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ın gidiş geliş ışıklarında martir edilmesinin acısı hala yüreklerimizdedir. Atina'nın ortasında Büyükelçilik İdari Ataşemiz Galip Özmen'in, 14 yaşındaki kızı Neslihan Özmen ile baş başa martir edilmesi önce günkü neredeyse aklımızdadır. Bu suikastların çoğunda, gaddar zanlılarının bulunamaması, caba eylemi oluşturan teşekkül kendini gizlemeden etmiş bulunduğu biçimde bunların bulunamamış olması ironik ortak durumdur. Bulunsa ve ayrıca zanlılar hükümranlık giymiş olsalar dahi, süreçler strateji edildiğinde birçoğunun hâlâ sonraları başıboş bırakıldığı ve cezalarını tamamlamadıkları görülmektedir."

Los Angeles Başkonsolosu Arıkan'ın katili Sasunyan'ın ve suikast zincirini başlatan önce tetikçi yıldırıcı Yanıkyan'ın başıboş bırakılması yönündeki kararları anımsatan Şentop, şunları kaydetti:

"Eli hunriz bu katillerin ait ülkelerce cezaevlerinden salıverilmelerinin nazar boncuğu makul, mantık açıklaması olamaz. Bu, ne hukukla ne de vicdanla açıklanabilir. Bu basiret esasen, terörizmle mücadelede birtakımı devletlerin seçici, ahlakça karışık ve içtenliksiz yaklaşımının tezahüründen apayrı ortak obje değildir. Diplomatlarımıza müteveccih Ermeni terörünün faillerinin, delik layıkıyla hakkında koruma edilmesinin, yaşanmış bulunan birtakımı hüveyda hadiseler bakımından, hukuken suça katılma noktasına vardırılabilecek mahiyette bulunduğu dahi söylenebilir. Türkiye olarak, failleri bulunamamış şehitlerimizin anket dosyalarının baştan açılması düşüncesince mevki gözetiminde girişimlerimiz bitmeme etmektedir."

"Soykırımın tanımlanabilmesi düşüncesince şartların hiçbiri bulunan değil"

Şentop, Türkiye'nin halen PKK/PYD, FETÖ ve DEAŞ yıldırı örgütleriyle çalışan biçimde savaşım ettiğine dikkati çekerek, kökeni, ideolojisi yahut maksadı ne olursa olsun terörizmin gelişigüzel şekliyle mücadeleye azimli olduklarını vurguladı.

Türkiye'nin öteki ülkelerden de beklentisinin, terörizmle mücadelede günce politik hesaplara layıkıyla eda almamaları, terörizmin kökünün kazınması düşüncesince baş başa cereyan edilmesi, teröristlerin adalet ettikleri cezalara çarptırılması ve katiyen affedilmemesi bulunduğunu tamlayan TBMM Başkanı Şentop, şunları söyledi:

"Ermeni yıldırı örgütleri ve ortak asılsız hafızaya sarılan kökten ve kışkırtmacı Ermeni grupları, hunriz yıldırı eylemlerine döşeme peyda etmek düşüncesince 1915 vakaları iddiaları ile kıygın ve mazlumu oynamaya çalışmaktadırlar. Ermeni çevreler çeşidinden dünyanın nice ülkesinde Türkiye'ye dirlik hesaplı müsvedde kampanyası ile zamanı çarpıtma gayretleri, bilimsel nitelikli türel ve zamanı deliller ile yüz kere çürütülmüştür. 2005'te Başbakan adına fariza meydana getirdiği sırada, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ermeni bölümüne zamanı gerçekleri ışıklandırmak gayesiyle nötr ortak Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önermiştir. Türkiye'nin Osmanlı arşivlerini açacağını lakin Ermenilerin de kişi arşivlerini açmasını istem etmiştir. Bu teklif, hala masada bulunmasına rağmen, Ermenistan şu anne genişliğinde çağrılarımıza karşılık vermemiştir. Ancak bizim tavrımız gelişigüzel devir kupkuru olmuştur."

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye'nin tarihinde utangaç olabileceği nazar boncuğu şeyin bulunmadığını, gelişigüzel devir tarihinin gelişigüzel sürecini ilmî adına münakaşaya apiko bulunduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Her vesileyle açıklama ettiğimiz neredeyse 'soykırım' kapsamı akıbet aşama belirli, kullanması aşırı konkre şartlara ait arsıulusal ortak hususiyet kavramıdır. 1948 Soykırım Sözleşmesi'nde belirtildiği üzere, gizlemeden bariz tanımlanmış ortak suça ayraç fail bu kavram, sadece çıkışlı ortak murafaa çeşidinden hükümranlık dibine alınabilir. İddia edilmiş bulunduğu neredeyse 1915 olaylarının soykırım adına tanımlanabilmesi düşüncesince arsıulusal hukukta öngörülen şartların hiçbiri bulunan değildir. 1915 olaylarının üstünde türel ve zamanı bakımdan bilimsel nitelikli manada tartışmalar olduğu, bu mevzuda yegâne taraflı söylemin birtakımı ülkelerce kesin gerçeklikmiş neredeyse önceleme edilmesinin hata bulunduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince de konfirmasyon edilmiştir. Bu cins yaklaşımlar, politik bakımdan, ateş ve nefreti körükleyerek, Ermenistan'ın Türkiye ile arasındaki ilişkilerin normalleşmesi gayretlerine ve ayrıca öteki devletler ile ilişkilerine de saye düşürmektedir."

"Bütün oyuncuları yararlı davranmaya çağırma ediyoruz"

Şentop, başlatılan normalleşme döneminin semt düşüncesince ehemmiyetli ve zamanı ortak okazyon bulunduğunu dile getirerek, "Özellikle, Türkiye'deki ve diasporadaki radikal, ayrıca kışkırtmacı kesimlerin sürece dokunca vermesine izin edilmemelidir. Bu çerçevede, eksiksiz oyuncuları yararlı davranmaya ve sürece dayanaklık kılmak olmaya çağırma ediyoruz. Yüzyıllarca ayrımlı nice kavim ile bap komşusu olan, nazar boncuğu ayrımcılık emaresi göstermeksizin canlı ortak devletin torunları adına bugün de var gücümüzle liberalizm ve etiket nedeniyle yaşanmış bulunan eksiksiz ayrımcılıkların karşısında durmaya bitmeme ediyoruz." niteleyerek konuştu.

Şehitlerin eren hatıralarını ezel ebet yaşatmanın kendileri düşüncesince kutsi ortak fariza bulunduğunu vurgulayan Başkan Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"Bu tatlı Meclisimizin açım gününün elden ertesinde burada, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı adına şehitlerimizin indinde olmayı bu sene da ortak fariza bildik. Milletimiz, zamanı süresince vatanına ve egemenliğine kasteden düşmanlara dirlik savaşmış, bu uğurda sayımsız şüheda vermiş ve vermeye bitmeme etmektedir. Vatanımıza ve bağımsızlığımıza kastedenler şurası dobra bilmelidirler ki eren milletimiz onların bu çıyan emellerine katiyen boğaz vermeyecek. Şerefli tarihimizle alım çalım duyuyor, hâlâ huzurlu, hâlâ emniyetli ve sulh içre ortak gelecek düşüncesince savaşım etmeye bitmeme ediyoruz. Vatanımızı korumak, bu ülkeye bakım kılmak düşüncesince görevlerini canları pahasına şerefle ödeme fail şehitlerimizi hürmet ile selamlıyorum. Bugün burada martir diplomatlarımızın huzurunda, silahlı kuvvetlerimiz özellikle edinmek neredeyse eksiksiz düzenlilik güçlerimize mensup şehitlerimizi ve 15 Temmuz şehitlerimizi yağmur ve gönül borcuyla yad ediyorum. Ruhları sevimli olsun."

"Hukuken yapılabilecekler savcıların çalışmasıyla ortaya çıkabilir"

TBMM Başkanı Şentop, matbuat mensuplarının, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın sözde Ermeni soykırımının tanınması yönündeki girişimleriyle ait soruya şu cevabı verdi:

"Türkiye düşmanlarının çarpıtarak, Türkiye'ye dirlik kullanmaya çalışmış bulunduğu ortak argümanın dile getirilmiş bulunduğu ortak gün, bugün. Türkiye haricinde da birtakımı devletlerde de muhtelif düzeylerde bu özellik dile getiriliyor. Biz de gerçekte Ermeni terörüyle anılan ortak devir adına ortak gerçekliğe ayraç kılmak vesilesiyle buradayız. İçerisinde bulunduğumuz günün gerçekliği, yanımızda şehitlerimizin varlığıdır. Türkiye'de hakeza ortak anayasa teklifini vermek, verebilmek Türkiye dışından ortak cesaretin ortak cüretin desteği ile olabilir. Bunu iadeli ettik zira, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde eren milletimize ve tarihimize taşlama edilmesine katiyen izin etmeyiz. Milletvekili seçilebilmek düşüncesince hukuken Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı adına mukayyet edinmek yeterlidir. Ama hakkıyla bu milletin vekili edinmek düşüncesince denyo kaydının da olması lazım."

Değişiklik teklifini iadeli kılmak düşüncesince türel gerekçelerinin de bulunduğunu kail Mustafa Şentop, şunları kaydetti:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gücenmiş yasama kurulu kararları var. Bu kararlar, hakeza ortak iddianın dile getirilmesinin milletimizi koyu ortak biçimde üzeceğini, rencide edeceğini, yaralayıcı bulunduğunu tabir ediyor. İç tüzükte de buna değgin ortak hükümranlık var. Böyle ortak öneri teşebbüsünün reddedilmesi zorunluydu. Teklif cuma namazı haset tün ezanı saatlerinde verilmiş, cumartesi haset de 23 Nisan münasebetiyle çalışmalarımız vardı lakin Meclis'in gizlemeden bulunduğu saatler arasında muamele etme imkanımız vardı. Bunun iadesini gerçekleştirdik. Dolayısıyla şu anda hukuken bırakılmış ortak öneri yok, bahis konusu değildir. Bununla ait hukuken yapılabilecek şeyler, savcıların yapacağı çalışmalarla ortaya çıkabilir. Hukuken, tarihen bu mevzuyu gelişigüzel devir kılıç münakaşaya hazırız. Fakat bizim milletimize taşlama eden, bunu hukuken ve tarihen münakaşa etmek adına siyaseten yaftalamaya ve ithama yönelen gelişigüzel kabil hareketin karşısında oluruz, buna boğaz vermeyiz. Böyle ortak davranışın da dobra oruçlu ortak tutum olmadığını, ortak kışkırtı bulunduğunu tabir kılmak isterim."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?