Politika

TBMM Başkanı Şentop, Cezayir Meclis Başkanı Bugali ile dü dünya ilişkilerini görüştü

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Parlamento Birliği (İSİPAB) 17. Konferansı zımnında bulunmuş olduğu Cezayir’de Ulusal Halk Meclisi Başkanı İbrahim Bugali ile müşterek araya geldi.

TBMM Başkanı Şentop, Cezayir Meclis Başkanı Bugali ile dü dünya ilişkilerini görüştü
29-01-2023 14:07
Cezayir

Görüşmede, Türkiye-Cezayir ilişkilerinde çelimsiz çağda kaydedilen ilerlemeden mahsus memnuniyeti dile getiren Şentop, "İlişkilerimizin güven, aykırı basiret ve kuma menfaatler çerçevesinde gelişmesi, bölgemizin abra ve refahı itibarıyla da ehemmiyet bildirme ediyor." dedi.

Şentop, 2021 senesinde 4,1 bilyon dolar seviyesinde bulunan dü iklim arasındaki tecim kütlesinin 2022'de yüzdelik 28’lik artışla 5,3 bilyon dolara yükseldiğini hatırlattı.

Türk defans sanayisi ürünlerinin sonuç çağda ortaya koyduğu başarım ve başarının topu topu dünyanın dikkatini çektiğini tamlayan Şentop, "Afrika kıtasında sulh ve istikrarın temininde ehemmiyetli gösteriş oynayan dü iklim adına defans endüstri dalında iş birliğini pekitmek düşüncesince hâlâ disiplin çalışmalıyız." dedi.

Şentop, dü iklim ortada değme bölgede gelişen ilişkilerin ehemmiyetli kuma ayağını da parlamentolararası ilişkilerin oluşturduğunu söyledi.

Müslüman Topluluklar ve Azınlıklar Komitesinin çalışmaları

İSİPAB toplantısının İslam dünyasının kuma sorunlarının ele alındığı ehemmiyetli platformlardan bir tanesi bulunduğunu anlatım fail Meclis Başkanı Şentop, dünyanın ciharıyek yanı sıra İslam devletleri haricinde canlı 400 milyon Müslüman'ın sistemli yahut münferit insanoğlu hakları ihlallerine verilen kaldığını söyledi.

Türkiye’nin İSİPAB devre başkanlığı çerçevesinde kuruluşunu sağlamış olduğu "Müslüman Topluluklar ve Azınlıklar Komitesi"nin icra ettiği emek vermek sonucunda şümullü kuma yazanak hazırladığını tamlayan Şentop, şunları söyledi:

"İSİPAB üyesi sıfır devletlerde Müslümanlara huzur ecnebi düşmanlığı, ayrımcılık ve tiksinme suçlarının ağırbaşlı kuma biçimde arttığı ve devir kurnaz mevki politikası adına desteklendiği tespiti yapılmıştı. Bundan ahir süreçte, bu Komite İSİPAB üyesi sıfır ülkelerdeki Müslüman ekalliyet ve toplulukların insanoğlu hakkı ihlallerini raporlayacak, bunun düşüncesince ayrışık çalışmalar, tetkikat ve meydan ziyaretleri gerçekleşecektir. Komitenin önceki tutanağının hazırlıkları çerçevesinde Batı Avrupa ülkelerinden Müslümanların yoğunlukta yaşadıkları Almanya ve Fransa; ve gine Müslümanların azınlıkta olup ağırbaşlı adalet ihlallerine verilen kaldıkları Myanmar örnekleri üstünde çalışıldı. Batılı ülkeler, Müslümanlar bahis konusu olduğunda yalabık kuma tavırla şahsen öz bedel ve normlarını görmezden gelmektedir. Rapor, bu hakikatleri göstermesi açısından iyice giranbaha olacaktır."

TBMM Başkanı Şentop, İSİPAB’ın 17. Konferansı’na ev sahipliği karşıcı Cezayir’e cemaziyelevvel tün ezanı gelmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?