Dünya

TBMM Başkanı Şentop, Azerbaycan Meclis Başkanı Gafarova ile görüştü

İspanya'nın başkenti Madrid'de planlı Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 143. Genel Kurul toplantılarına dahil olan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Azerbaycan Meclis Başkanı Sahibe Gafarova ile görüştü.

TBMM Başkanı Şentop, Azerbaycan Meclis Başkanı Gafarova ile görüştü
27-11-2021 20:45
Madrid

Şentop, Azerbaycanlı mevkidaşına, Ermenistan'ın 16 Kasım'daki saldırıları kararı martir bulunan Azerbaycanlılara Allah'tan rahmet, Azerbaycan halkına başsağlığı diledi.

Azerbaycan'ın Zafer Günü bulunan 9 Kasım'dan sonraları Ermenistan'ın provokasyonlarını arttırdığı süreci endişeyle izlediklerini kaydeden Şentop, "Birçok kere izah yaptığımız kabil Ermenistan, Azerbaycan'ın arazi bütünlüğünü ihlal etmekten vazgeçmeli ve aklıselim davranış benimsemelidir." dedi.

TBMM Başkanı Şentop, "Bölgede denge ve iş donanmasına müteveccih fırsatların saptandığı biricik dönemde, gelişmelerin arama altında tutulmasını sağlamalıyız. Bölgesel iş donanmasına müteveccih oluşturulan punt penceresinin belirgin tutulması düşüncesince Ermenistan da orta davranmalıdır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Azerbaycan ile dayanışmasının bugüne derece bulunduğu kabil artık da süreceğinin altını çizen Şentop, "Türk Silahlı Kuvvetlerimizin Azerbaycan'daki fariza süresinin uzatılmasına bağlı tezkereyi 10 Kasım'da TBMM'de onayladık. Ağdam'da mevcut Ortak Merkez'deki alanda ateşkesin korunması ve güvenliği düşüncesince faaliyetlerimize bitmeme edeceğiz." dedi.

Şentop, Türk Devletler Teşkilatının Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda 12 Kasım'da gerçekleştirdiği zirveyi hatırlatarak Türkiye'nin çevrim başkanlığında belirlenen "Yeşil Teknolojiler ve Dijital Çağda Akıllı Şehirler" teması kapsamında Karabağ'ın baştan bayındırlık ve ihyasının da henüz görünür kılınacağını, Şuşa Beyannamesi'nde de belirtildiği üzere, Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerin Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) çatısı altında geliştirilmesine de hususi ehemmiyet gösterileceğini söyledi.

Bu arada Şentop, TBMM'nin ev sahipliğinde 9-10 Aralık'ta İstanbul'da düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) 16. Konferansı'na, Azerbaycan Meclis Başkanı Gafarova'yı çağırma etti.

TBMM Başkanı Şentop, Özbekistan Senato Başkanı Tanzila Narbayeva ile görüştüŞentop, Özbekistan'da 24 Ekim'de meydana getirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin başarıyla yapılmasını kutlayarak, "Yüksek katılımla ve saydam halde gerçekleşen demokratik seçimlerde ahi Özbek halkının Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev'e gösterdiği teveccüh, Özbekistan'da bitmeme fail ıslah sürecine müteveccih çelimli el desteğini tasdik etti." dedi.

Türkiye'nin ev sahipliğinde 12 Kasım'da İstanbul'da planlı Türk Konseyi Zirvesi'nde Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'i ağırlamaktan itibar duyduklarını tamlayan Şentop, "Yeni ismiyle Türk Devletleri Teşkilatı, birlikte uygarlık coğrafyamızın huzur, denge ve refahına ulama karşıcı biricik ortam hüviyeti kazanmıştır. Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'nin (TÜRKPA) nice mevzuda uzuv devletlerinin arasındaki yakınlaşmayı artıracağına inanıyorum." halinde konuştu.

Türkiye ve Özbekistan'ın eş medeniyeti, zamanı ve kültürü paylaşan dü ahi iklim bulunduğunu vurgulayan Şentop, "Son devirde iş birliğimizde yakaladığımız ivmeden sevinme duyuyoruz. Ülkelerimiz arasındaki derneşik değini ve istişarelerin enine boyuna hayır bulunduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?