Ekonomi

Tasarruf şirketlerinin lisanslanması sonrası piyasaya talebin katlanarak artarak çoğalması bekleniyor

Tasarruf finansman şirketlerinin lisanslanması sonrası bu sahanın toplamdan almış olduğu payın katlanarak çoğalması beklenirken, piyasa çeşitliliğinin çoğalması ve faziletli gelirli kimselerin de düzene engelleme olması öngörülüyor.

Tasarruf şirketlerinin lisanslanması sonrası piyasaya talebin katlanarak artarak çoğalması bekleniyor
29-04-2022 10:30
İstanbul

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) çeşidinden meydana gelen tetkik ve değerlendirmeler kararı 6 tasarruf finansman şirketinin uyum talepleri akla yatkın görüldü.

Bu kapsamda Birevim, Emin Evim, Fuzul Gayrimenkul, İmece Yatırım, Katılımevim ve Sinpaş Yapı Endüstrisi AŞ'nin uyum taleplerinin akla yatkın görülmesine değişmeyen verildi.

Konuya bağlı AA muhabirine değerlendirmelerde mevcut kol temsilcileri, BDDK çeşidinden tahminî 1 sene devam eden uyum süreci sonrası tasarruf finansman şirketlerinin lisanslanmasının tüketicilere merakı ve itimatı artıracağını belirterek, bu sayede vatandaşların extra cesaret harcamasına girmeden ev ve makine sahibi olabileceğini bildirdi.

"Sayıları beniz binleri bulan katılımcılar düşüncesince aranjman zorunluydu"

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, AA muhabirine mevzuya bağlı meydana getirmiş olduğu açıklamada, konut, makine ve iş noktayı alımında ürem hassasiyeti mevcut veya kasacı kredisindeki maliyetleri arkalamak istemeyen kesimler çeşidinden faizsiz finansman sistemine müteveccih ilginin bugüne derece artarak bitmeme ettiğini söyledi.

Türkiye genelinde akıbet senelerde bu sistemin ince çabucak yaygınlaşmaya başlaması üstünde tüketicilere onlarca şirketin girdiğini anımsatan Akbal, "Bu bölgede çalışkanlık yayınlayan kuruluşlar düşüncesince kapital şartı aranmaması, bununla beraber düzene karışma bulunan iştirakçilerin bu firmalara icra ettikleri ödemelerin talih güvencesinde olmaması, düzene bağlı ehemmiyetli riskler oluşturuyordu." sanarak konuştu.

Akbal, vatandaşlara erinç duydukları vebal bilinciyle bahis konusu riskler üstünde elan geçmiş didar kere görüştükleri Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) harekete geçmesinin arkası sıra akıbet ortak yılda yaşanmış bulunan süreci anlattı.

Sayıları 50'ye yakın kuruluşlar ortada dakika bakımından lisans meydan elden 6 şirket kaldığını vurgulayan Akbal, "Sistemin regüle edilmesi rakamları beniz binleri bulan canlı katılımcılar namına zorunluydu. BDDK'nın açıklamış olduğu lisanslı kuruluşlar ortada toprak kabul etmek ve düzene bağlı gelinen bekçi bizim düşüncesince sevinme verici." ifadesini kullandı.

"Düzenleme sonrası mesken satışlarındaki hisse yüzdelik 20'lere yükselecek"

Eyüp Akbal, 1992'den buyana faizsiz finansman sistemiyle hem şişman illerde bununla beraber başta Anadolu'da müşterilerini ev, makine ve iş noktayı sahibi nüfuz etmek düşüncesince çalıştıklarını belirterek, çakılı ve ters gelirli vatandaşların düşlerini nüfuz etmek düşüncesince çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Finansal vasıtalık faaliyetinde mevcut firmaların statüsünün türel ortak altyapıya kavuşmasında ehemmiyetli payları olduğu için bahseden Akbal, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Toplu parası bulunmayan, efdal cesaret faizi ve maliyetine bükülmek istemeyen, kredibilitesi düşüt bulunan veya maddi durumuna layıkıyla ev ve makine kabul etmek talip 300 bin canlı murahhas mevcut. Konut satışlarında faizsiz finansman sisteminin payının yüzdelik 5 bulunduğunu düşünüyoruz. Söz konusu düzenlemeden, sistemin ve katılımcının kanuni şekilde garanti dibine alınmasından sonradan bu oranın aşırı aceleci ortak biçimde artacağını, önümüzdeki 5 yılda yüzdelik 20'lere yükseleceğini düşünüyoruz."

"Yüksek ürem ödemeyen topu topu kullanıcılar düzene karışma olacak"

Akbal, faizsiz finansman sisteminde alınacak ev ücretinin yüzdelik 9'u derece paydaşlık bedeli ödendiğini kaydederek, bu sistemle alınacak mesken ücretinde fevk limitin 1 milyon teklik bulunduğunu bildirdi.

Artık rastgele açılacak büro düşüncesince hususi icazet alınacağını, bu sektörün sonsuz nezaret altında olacağını vurgulayan Akbal, bu gelişmelerin iştirakı artıracağını anlattı.

Akbal, "Düzenleme yardımıyla elden ürem hassasiyeti olanlar değil bankalara efdal ürem işlemek istemeyen topu topu kullanıcılar düzene karışma olacak. Hatta fevk limitin artırılmasıyla ılımlı ve efdal gelirli grupların da bu sistemden yararlanacağını düşünüyoruz. Ayrıca alışveriş çeşitliliği sağlanacak." sanarak konuştu.

Lisans meydan firmaların açıklanmasıyla kendilerine müteveccih alakanın ivme kazanacağını vurgulayan Akbal, "Bulunduğumuz rastgele bölgede halkımızın derin ilgisiyle karşılaşıyoruz. Sürdürülebilir nema hedeflerimiz kapsamında şubeleşme çalışmalarımıza çaba kesmeden bitmeme edeceğiz. Şu an 108 bulunan büro sayısı sene böylelikle 125'e ulaştırmayı hedefliyoruz. mühim ortak dijitalleşme yatırımını yapıyoruz ve bunun şişman bölümü tamamlandı." dedi.

Akbal, giderek bu sistemin gayrimenkul dışına ihraç da edilebileceğini, bu aşamada ayrışık taleplerin bulunduğunu belirterek, "Buna şu an icazet edilmiyor. Çünkü kol yeni. Ancak gelecekte kesinlikle gayrimenkul haricinde da uygulayacağız. Sadece Türkiye sınırlarında kalmamalı. Çünkü dünyada 2 milyara yakın Müslüman popülasyon var." yorumunu yaptı.

"Vatandaşlar 3. Nesil Finansman Modeli'ne kavuştu"

Eminevim Genel Müdürü Sait Aytaç da BDDK lisansı yardımıyla vatandaşların tevdiat ve paydaşlık bankacılığından sonradan 3. Nesil Finansman Modeli'ne kavuştuğunu söyledi.

Sektörün geçmişten buyana ekonomiye sağlamış olduğu akışkanlık ve ticarete getirmiş olduğu hareketlilikle dünya ekonomisine ehemmiyetli katkılar sunduğunu dile getiren Aytaç, mevzuata akla yatkın bir duruma getirilen firmaların BDDK lisansı aldığını bildirdi.

Aytaç, dünya ekonomisine sağladıkları salname 5 bilyon TL likiditeyle borçlanmadan ve aut finansmana gerekseme duymadan pınar üretilmesinde, kıymetli ve döviz cinsinden kaynakların ekonomiye kazandırılmasında kılavuz kaptan ortak gösteriş üstlendiklerini kaydederek, "Bugünden sonradan da sektörümüzü BDDK denetimi ve nezaretindeki bu toy yapısı çerçevesinde elan ortak tomar tasarruf sahibiyle buluşturarak, kararlı ortak biçimde büyütmeye bitmeme edeceğiz." sanarak konuştu.

Sait Aytaç, 3. Nesil Finansman Modeli şekilde tanımladıkları tasarruf finansman alanının dünya istikrarına yardım sağlamaya bitmeme edeceğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?