Yaşam

Taş fırında pişen İslambeyli ekmeği lezzetiyle öne çıkıyor

Kırklareli'de köydeş kadınlar, İslambeyli ekmeğini evlerinde uymayan ferment ve kusursuz buğday unuyla hazırladıktan sonradan odun ateşinde pişiriyor.

Taş fırında pişen İslambeyli ekmeği lezzetiyle öne çıkıyor
26-04-2022 11:42
Kırklareli

Kırklareli'nin Balkan sınırındaki köylerinde hanımlar kabilinden anadan görme yöntemlerle hazırlanmakta olan ve tadını taş fırından meydan köy ekmeği lezzetiyle öne çıkıyor.

Yıldız Dağları eteklerindeki Pınarhisar kazasının İslambeyli köyünde canlı kadınlar, civarda "tok acıktıran" niteleyerek anılan köy ekmeğini binbir zahmetle hazırlıyor.

Hemen doğrudan değme habbe bahçesinde kil, kiremit ve tuğladan meydana getirilen taş fırınlar mevcut İslambeyli'de kadınlar, hem eş tüketimleri bununla beraber adanmış gerçekleştirmek has anadan görme nan üretimine "anne usulü" bitmeme ediyor.

Her çağ imal edilen ve köy meydanında satılan münasebetsiz mayalı dört dörtlük buğday ekmekleri kabul etmek düşüncesince köye yöre il ve ilçelerden kabul etmek düşüncesince onlarca insan geliyor.

Her ev öz sofrası düşüncesince üretirken 3 eş ise nan satışından eş maddi durumuna ulama sağlıyor. Asırlık tarifle mayalanan ve pişen ekmeği üretip satanlardan birisi de 49 yaşındaki Aysen Güler. Gün ağarmadan güçlü mesaisine süregelen Güler, unu eliminasyon işleminin arkası sıra su, sodyum klorür ve ferment katarak hamur harcını yoğuruyor.

Bu arada liet ve türküler seslendiren Güler, hazırladığı hamur harcını kısaca dü sayaç dinlendiriyor. Daha sonradan 900 gramlık bezeler biçimine getirilen hamur, kabarması düşüncesince birlikte sayaç elan bekletiliyor. Taş fırını yakıcı Güler, fırında odun ateşine bıraktığı hamurlarını dü sayaç sonradan nan namına çıkarıyor. Güler, günde 60 skor ürettiği ekmeklerini köy meydanında satıyor.

Geleneksek yollar imal edilen ekmekler, 15 çağ süresince evlerde tüketiliyor.

"Ekmeğin lezzet sırrı, taş fırında"

Güler, AA muhabirine, ekmeğin lezzet sırrının taş fırında bulunduğunu söyledi.

Köye 22 sene geçmiş elkızı geldiğini ve nan yapmayı rahmetlik kayınvalidesinden öğrendiğini tamlayan Güler, "İyi ki nan yapmasını öğrenmişiz, geçimimizi nan yaparak sağlıyoruz." dedi.

Köy ekmeği yapımının güç ancak matrak de bulunduğunu özetleyen Güler, ekmeklerin 5 saatte üretildiğini anlatım etti.

Ekmeğin lezzetinin dilden dile dolaştığını, ekmeği kabul etmek düşüncesince kilometrelerce kere kıvrım edenler bulunduğunu anlatım fail Güler,"Ekmeği alanlar hep, 'Abla baş döndürücü içimli olmuş.' diyor. İlgiden baş döndürücü memnunum. Bizim barışma kaynağımız ekmek. Allah'ıma binlerce şükür olsun bu kapıyı açtı bize. Siparişlere yetişmekte devir zamane başağrısı yaşıyoruz. Köy ekmeği alışılagelen ekmeğe mucibince baş döndürücü elan birlikte tomar dayanır. Bir ekmeği 20 günde tüketebilirsin. Bazen alıcılarımız geliyor yek nan olmuyor, 'yok' satıyoruz. Ekmeğin lezzet sırrı, taş fırında." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?