Sağlık

Talasemi hastası kardeşlere kardeşleri "can" oldu

Malatya'da, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi'nde otama gören talasemi majör hastası Zeynep ve Bersa Bölen, kardeşlerinden tahsil edilen köken hücreyle yaşama tutundu.

Talasemi hastası kardeşlere kardeşleri
01-05-2022 11:45
Malatya

Bingöl'de canlı 15 yaşındaki Zeynep ve 16 yaşındaki Besra Bölen, şimdi evvel otama görmelerine karşın sağlıklarına kavuşamadı. İki kardeş, Eylül 2021'de Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi'ne başvurdu.

Burada meydana getirilen tarama ve araştırmalar kararında kardeşleri Helin (17) ve Halit'in (14) asıl hücresinin nakil düşüncesince mevzun bulunduğu belirlendi. Zeynep ve Besra'ya 8 maaş otama periyodunun peşi sıra asıl göze ve mızrap iliği nakli yapılması kararlaştırıldı.

Zeynep ve Besra, merkezde meydana getirilen kalburüstü asıl göze nakliyle geçinme tutundu.

Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Arzu Akyay, AA muhabirine, bitirdikleri operasyonun aşırı kalın görülmediğini söyledi.

Akyay, talasemi tanılı dü canlı kızın operasyonunu bire müşterek anda gerçekleştirdiklerini belirterek, şu şekilde bitmeme etti:

"Talasemi anadan doğma mevrut müşterek hastalık. Ayda müşterek defa koku kabul etmek zorundalar. Bunun stabil tedavisi asıl göze naklidir. Hastalarımız şanslıydı, dü karındaş başka dü kardeşe mevzun bulundu. Biz de nakillerini gerçekleştirdik. Öncelikle etraflıca müşterek müşteri formu doldurup, tahliller yapıyoruz. Sorun yapılanma edecek müşterek gidişat varmı diyerek bakıyoruz. Bu hastalarda rastgele müşterek dava olmadığını gördük. Hastaneye yatırılıp kimyasal otama aldılar. Çok rastlanılmayan, nadir hallerden biri. Bir hastaya kardeşinden yahut fasile içerisinden donör anmak aşırı zorken şansları dü karındaş ansızın donör oldu. Tam makul doku oldu. Bu da aşırı talih verici."

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Adil Başkıran da bebek hun bilimi bölümünde nakil dair rastgele sene hedeflerini yükselttiklerini belirtti.

Başkıran, kâmil ve bebek mızrap iliği naklinde Türkiye'deki en ehemmiyetli merkezlerden birisi olduklarına aksan yaparak, "Çocuk hun bilimi bölümünde hocalarımız yardımıyla sabık sene 20 nakil yapıldı. Bugün müşterek aileden 4 kardeşin bire müşterek anda operasyona alınmasıyla ilgilendiren toplandık. Çocuklarımız talasemi majör hastası. Kardeşlerinden tahsil edilen asıl hücreyle kardeşlere nakil yapıldı." diyerek konuştu.

"Bundan sonraları acemi müşterek sahn yaşayacağım"

Besra Bölen, meydana getirilen nakille esasen yaşama tutunduğunu söyledi.

Eski günlerine kavuşacağı düşüncesince bahtiyar bulunduğunu aktaran Bölen, şu şekilde bitmeme etti:

"Bundan sonraları acemi müşterek sahn yaşayacağım. Kardeşlerimiz bizlere ilik verdi. Doktor ve hemşirelere teşekkürname ediyorum. Burada müşterek derinti sahn kurtarıyorlar. Ailem rastgele devir yanımda oldu. Çok levent boylu süredir yaşadığım müşterek sıkıntı. Hayatım hastanelerde geçti ve sonsuz hastane değişmek mecburiyetinde kaldık. İnşallah sonuna geldik. Herkese minnettarım. Donör aşırı şükür bizim kardeşlerimizden bulundu. Bir derinti bebek donör bekliyor keşki elimden gelse de ego araştırma görevlisi olabilsem. Gönüllü kendisine verebilirdim. Bir sahn çevirmek aşırı güzel. İnsanlar alp kazanmak istiyorsa yapılacak biricik bilinçlilik müşterek tulum koku vereceksiniz, elden bu kadar."

Besra Bölen, rahatsızlığı zımnında örgün ortaöğretim eğitimini tamamlayamadığını da anlatarak, "Açık ortaöğretim okuyup öğrenimimi bitirdim. Allah müsaade verir de hastaneden çıkarsam sınava gireceğim. Üniversite sınavına hazırlanıp İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Anestezi Bölümü kıraat etmek istiyorum." dedi.

Zeynep Bölen de meydana getirilen ilik nakli yardımıyla müşterek an evvel iyileşip esasen emektar günlerine dönmeyi istediğini aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?