Gündem

Tacikistan'ın bağımsızlığının 31. sene dönümü Ankara'da kutlandı

Tacikistan'ın 31. istiklal sene dönümü, Ankara'da planlı resepsiyonla kutlandı.

Tacikistan'ın bağımsızlığının 31. sene dönümü Ankara'da kutlandı
28-09-2022 09:02
Ankara

Bir otelde sunulan resepsiyona Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Tacikistan'ın Ankara Büyükelçisi Eşrefcan Gulov, nice ülkenin büyükelçisi ve baş döndürücü sayıda çağrılı katıldı.

Bakan Muş, burada icra ettiği konuşmada, Türkiye'nin Tacikistan'ın bağımsızlığını tanıdığı olan evvel ülkelerden birisi bulunduğunu belirterek sabık 31 sene içre Tacikistan'ın rastgele bölgede gösterdiği gelişmeyi heyecanla izleme ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin Tacikistan'la kazançlı ve ticari ilişkilerde kaydettiği ilerlemenin "umut verici" bulunduğunu kaydeden Muş, "Bizler Tacikistan'ın doğacak vadeden ticari ve kazançlı potansiyelinin farkındayız ve bu potansiyeli yapmak düşüncesince de kararlıyız." dedi.

Muş, Türkiye'nin Tacikistan'la tecim kütlesinin 2020'nin evvel 8 ayında müşterek geçmiş senenin bire müşterek zamanına uyarınca yüzdelik 20 artarak 340 milyon dolara çıktığını belirtti.

Türkiye'nin sabık sene Tacikistan'dan ithalatta 3'üncü sırada, ihracatta ise 5'inci yetkin arazi aldığına dikkati çekici Muş, "Ticaret hacmini 1 bilyon dolara sürüm uğrunda güvenli adımlarla ilerlediğimizi anlatım eylemek isterim." sanarak konuştu.

Ticaret Bakanı Muş, Tacikistan'a gidecek

Muş, benzeyen müşterek sürede iş adamları bütünüyle beraberce Duşanbe'ye müşterek görüşme gerçekleştireceklerini belirterek bu ziyarette Tacikistan ile iş birliğini şimdi şümullü müşterek bir vaziyete tahvil eylemek düşüncesince sağlıktan ulaşıma, öğrenimden yatırımlara nice temaslarının olacağını dile getirdi.

Modern Tacikistan'ın inşasında Türk müteahhitlerin vaktiyle bulunduğu üzere çalışmaya bitmeme edeceğinin altını çizen Muş, iki diyar arasındaki ilişkileri sadece tecim ve tutum dalında değil, kültür, eğitim, esenlik ve gezim üzere öbür bölgelerde da yükseltmek istediklerini vurguladı.

Muş, "Örneğin gezim sektöründe ülkelerimiz ortada başlıca müşterek gizil bulunduğunu görmekteyiz." ifadesini kullandı.

Bu senenin evvel 8 ayında Tacikistan'dan mevrut misafirlerin sayısının 48 bin bulunduğunu kaydeden Muş, bu rakamların 2021'deki istatistikleri geçtiğini ve bu sayının çoğalması düşüncesince üstlerine düşeni yapacaklarını anlatım etti.

"(İkili tecim hacmini) 1 bilyon dolara sürüm sonucu aldık"

Tacikistan'ın Ankara Büyükelçisi Eşrefcan Gulov ise ülkesinin bağımsızlığının Tacik ulusunun hayatında müşterek dönüm noktası meydana getiren kutsi müşterek şenlik bulunduğunu belirterek istiklal devrinde Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın önderliğinde ülkesinin kazançlı ve içtimai kalkınmasının sağlandığını dile getirdi.

Tacikistan ekonomisinin akıbet 20 yılda yüzdelik 7,5 düzeyinde sayı farkı çoğalma sağladığını vurgulayan Gulov, karışık yurtiçi hasılasının da 2000 yılına uyarınca az şimdi 50 kıvrım arttığını söyledi.

Gulov, Tacikistan'ın 180 diyar ile diplomatik ve dostça ilişkilere ehil ve 57 arsıulusal ve lehçe kuruluşun da dört dörtlük üyesi bulunduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti, 29 Ocak 1992 tarihinde Tacikistan'ın bağımsızlığını tanıdığı olan ve ülkemizle diplomatik münasebat kuran evvel ülkelerden biridir. Bu sene iki diyar ortada diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. sene dönümünü kutladık. İki devletin yukarı dozaj liderleri arasındaki güzel ilişkiler, iki diyar arasındaki politik ilişkilerin ve güvenin yukarı kurda bulunduğunun müşterek göstergesidir."

Tacikistan ve Türkiye'nin nice zamanı ve kültürel ortaklığa ehil olduğuna dikkati çekici Gulov, "2021'de iki diyar arasındaki tecim cirosu 390 milyon Amerika dolar namına gerçekleşti ve tığ istikbal senelerde bunu 1 bilyon dolara sürüm sonucu aldık." ifadesini kullandı.

Gulov, Tacikistan'ın barışçıl müşterek diyar bulunduğunu ve halkının sulh ve birliğin sağlanması düşüncesince iri güç gider ettiğini belirterek Taciklerin harp ve bambaşka milletlerin evlerinde matem istemediklerini dile getirdi.

Kırgızistan ile benzeyen sürede yaşanmış olan hudut gerginliğine yer veren Gulov, hudut çatışmasının rastgele iki tarafta da ağırbaşlı dirilik kayıplarına hastalık bulunduğunu söyledi.

Gulov, "Tacikistan arsıulusal hukuka hürmet duygulu ve hepsi anlaşmazlıkların ve ihtilafların barışçıl müşterek halde ve çapraz çıkarlara uyarınca çözülmesini destekler. Çünkü rastgele devletin istikrarı ve ilerlemesi sulh ve huzura bağlıdır." ifadesini kullandı.

Konuşmaların arkası sıra gato kesildi.

Tören, musiki dinletisiyle sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?