Dünya

Sudan ordusu: Her ayrışık çarpış girişimine için gözümüz açık

Sudan ordusu: Her ayrışık çarpış girişimine için gözümüz açık
15-03-2022 22:12
Hartum

Sudan resmi bilgi ajansı SUNA’nın haberine göre, Sudan Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Munevver Osman, hükûmet merkezi Hartum’daki Numeyri Askeri Akademisindeki sempozyumda meydana getirdiği konuşmada, ordunun "ne intikal çağında ne de sonra erk istediğini" belirterek Sudanlı tarafları uzlaşı, diyalog ve ulusal menfaatler üstünde anlaşmaya çağırdı.

"Demokrasi, Sudan düşüncesince en ideali"

Osman, "Silahlı Kuvvetlerin değme ayrışık vuruş girişimine erinç gözü açık. Ordu, halkın özgürlük, sulh ve hak mevzularındaki seçimlerini destekliyor." ifadesini kullandı.

Sudan halkını bu biçimsiz gidişattan yetirmek düşüncesince ellerinde dü vesile bulunduğunu, bunların uzlaşma ve ya intihabat bulunduğunu dile getiren Osman, "Herkes, demokrasinin Sudan düşüncesince en ülküsel dümen biçimi bulunduğunu anlamalı. Basın organları, bembeyaz ortak geleceğe tedarik yerine Sudan halkını demokratlık terimi dair bilinçlendirmeli." sanarak konuştu.

24 Temmuz 2019'da zamanın Genelkurmay Başkanı Haşim Abdulmuttalib önderliğindeki ortak kadro subayın vuruş girişimi bastırılmış, peşi sıra beş altı el şimdi benzeri teşebbüsler bulunduğu bildirilmişti.

Sudan'da 30 salname Ömer el-Beşir iktidarına sonuç sağlayan askerlerin kurduğu arızi Askeri Konseye vuruş tertipleme suçlamasıyla yargılanan Abdulmuttalib'in de aralarında bulunduğu 7 subay, 13 Mart 2022’de 3 ila 9 sene hapishane cezasına çarptırılmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?