Teknoloji

Sosyal medyada bebek fotoğraflarını konum bilgisiyle kırışmak riski artırıyor

Ebeveynlerin devir içi ortamlarda evlatlarının fotoğraf, videoteyp ve konum bilgisiyle bitirdikleri paylaşımların, onların sayısal düzenlilik ve mahremiyetini iri riske attığı uyarısında bulunuldu.

Sosyal medyada bebek fotoğraflarını konum bilgisiyle kırışmak riski artırıyor
22-10-2021 12:06
Eskişehir

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Doç. Dr. Yusuf Levent Şahin, ebeveynlerin devir içi ortamlarda evlatlarının fotoğraf, videoteyp ve konum bilgisiyle icra ettikleri paylaşımların, onların sayısal düzenlilik ve mahremiyetini şişman riske attığı uyarısında bulundu.

Şahin, AA muhabirine, sosyal medyanın günce yaşamda yaygınlaşmasıyla dünkü nice kavramla karşılaşıldığını söyledi.

Hayatı şişman seviyede muhavvil bu yatak zımnında kimi vaziyetleri tarif etmek düşüncesince dünkü kavramlara gerekseme duyulduğunu tamlayan Şahin, bunlardan birinin "sharenting" bulunduğunu aktardı.

Şahin, bu kavramın, İngilizcede "paylaşım" ve "ebeveyn" anlamlarına mevrut "share" ile "parent"ten türetildiğini aktardı.

Sharenting olgusuyla ait bilgi sağlayan Şahin şu biçimde konuştu:

"Bunun ortaya çıkmasının sebebi, sosyal medyanın gelişigüzel durumumuzu paylaştığımız birlikte ortam biçimine gelmesidir. İyi niyetlerle fark olsa daha olgunlaşmış sıfır evlatlarımızın fotoğraflarını ve ya videolarını paylaşma dair da şişman birlikte motivasyona sahibiz. Bu tutum evren çapında bulunan birlikte eğilim. SODİGEM araştırı kadrosundan İrem Ebru Yıldırım neşeli ve Elif Elumar öncülüğünde bu mevzuda birlikte edebiyat emek vermesi yaptık. İstatistiklere bakılınca birlikte bebek daha 13 yaşına gelmeden önceki sosyal medya platformlarında kendisiyle ait averaj 1300 foto ve videoteyp paylaşıyor. Burada çocuğun inisiyatifinin haricinde onunla ait sayısal fut izi bırakılıyor. Söz konusu fut izi de birlikte şimdi arka alınamaz birlikte izdir. Bu iz, çocuğun yetişkinlik yıllarında sıkıntı oluşturabilir."

- "Tanımadığınız insanlara çocuğunuzla ait verileri sağlamaktadır olabilirsiniz"

Doç. Dr. Şahin, sosyal medya uygulamalarının parasız görev sunduğunu fakat bunu, verileri kıymetlendirme karşılığında yaptığını anlattı.

Farklı platformlarda paylaşılan birlikte fotoğrafın "silindi" adına işaretlenmesine karşın data tabanlarından kaldırılmadığını dile getiren Şahin, paylaşılan gelişigüzel şeyin sayısal platformda birlikte şimdi silinmemek neredeyse temelli bir vaziyete geldiğini vurguladı.

Kim olursa olsun birisinin fotoğrafını ve ya videosunu müsaadesiz paylaşmanın gizlilik ihlali bulunduğunu bildiren Şahin, bu can muhtemelen birlikte yaşın altındaki çocuksa şimdi titiz davranılması gerektiğine dikkati çekti.

Sosyal medyada paylaşılan foto ve videoları her insanın görebildiğini kaydeden Şahin, "Paylaştığınız fotoğraflara ve ya videolara gelişigüzel muhtelif insanoğlu ulaşabiliyor. Paylaşımınıza konum kabilinden bilgiler de eklediyseniz bu gerçekte fotoğrafa vasıl şahısların sonra yavrunuza dokunca ita gayeli kullanılabilecek biçimde verileri sunmanız anlamına gelir." dedi.

Şahin, kimi ebeveynlerin "Benim hesabım kapalı. Sadece çevremdeki insanoğlu bunu görüyor." düşüncesinde bulunduğunu fakat kilitlenmiş ve ya dışarıya belirgin sıfır hesaplardaki foto ve ya videolara ulaşmanın baş döndürücü emeksiz bulunduğunu belirtti.

Bunun düşüncesince geliştirilmiş platformların bulunduğunu aktaran Şahin, "Tanımadığınız insanlara çocuğunuzla ait verileri sağlamaktadır olabilirsiniz. Her birlikte paylaşım, çocuğa dokunca ita olasılığı bulunan insanlara bebek karşı bilgi özgülemek demektir. En ideali, çocuğun foto ve ya videolarını sosyal medyada paylaşmamaktır. İlla ki paylaşım yapacaksak da bebek karşı muhtemel olduğunca az data sunarak, en azından birlikte konum işaretlenmesi yapmadan gerçekleştirmeliyiz." uyarısını yaptı.

Şahin, "sharenting"e dikkati tefriş etmek düşüncesince SODİGEM mensubu Hilal Şimşek'in canlandırma hazırladığını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?