Teknoloji

Sosyal medyada bebek fotoğraflarını konum bilgisiyle büzüşmek riski artırıyor

Ebeveynlerin devre içi ortamlarda evlatlarının fotoğraf, videoteyp ve konum bilgisiyle icra ettikleri paylaşımların, onların sayısal düzenlilik ve mahremiyetini iri riske attığı uyarısında bulunuldu.

Sosyal medyada bebek fotoğraflarını konum bilgisiyle büzüşmek riski artırıyor
22-10-2021 12:06
Eskişehir

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Doç. Dr. Yusuf Levent Şahin, ebeveynlerin devre içi ortamlarda evlatlarının fotoğraf, videoteyp ve konum bilgisiyle icra ettikleri paylaşımların, onların sayısal asayiş ve mahremiyetini iri riske attığı uyarısında bulundu.

Şahin, AA muhabirine, sosyal medyanın günce yaşamda yaygınlaşmasıyla toy nice kavramla karşılaşıldığını söyledi.

Hayatı iri seviyede muhavvil bu yatak dolayısıyla kimi vaziyetleri tarif etmek düşüncesince toy kavramlara gerekseme duyulduğunu tamlayan Şahin, bunlardan birinin "sharenting" bulunduğunu aktardı.

Şahin, bu kavramın, İngilizcede "paylaşım" ve "ebeveyn" anlamlarına mevrut "share" ile "parent"ten türetildiğini aktardı.

Sharenting olgusuyla ilgilendiren bilgi verici Şahin şöyleki konuştu:

"Bunun ortaya çıkmasının sebebi, sosyal medyanın rastgele durumumuzu paylaştığımız birlikte ortam biçimine gelmesidir. İyi niyetlerle güçlü olsa daha olgunlaşmış sıfır evlatlarımızın fotoğraflarını yada videolarını paylaşma dair da iri birlikte motivasyona sahibiz. Bu tutum evren çapında bulunan birlikte eğilim. SODİGEM araştırı kadrosundan İrem Ebru Yıldırım neşeli ve Elif Elumar öncülüğünde bu mevzuda birlikte yazın emek vermesi yaptık. İstatistiklere bakılınca birlikte bebek daha 13 yaşına gelmeden evvel sosyal medya platformlarında kendisiyle ilgilendiren sayı farkı 1300 foto ve videoteyp paylaşıyor. Burada çocuğun inisiyatifinin haricinde onunla ilgilendiren sayısal fut izi bırakılıyor. Söz konusu fut izi de birlikte hâlâ art alınamaz birlikte izdir. Bu iz, çocuğun yetişkinlik yıllarında mesele oluşturabilir."

- "Tanımadığınız insanlara çocuğunuzla ilgilendiren verileri sağlamaktadır olabilirsiniz"

Doç. Dr. Şahin, sosyal medya uygulamalarının parasız işlev sunduğunu fakat bunu, verileri kıymetlendirme karşılığında yaptığını anlattı.

Farklı platformlarda paylaşılan birlikte fotoğrafın "silindi" kendisine işaretlenmesine karşın data tabanlarından kaldırılmadığını dile getiren Şahin, paylaşılan rastgele şeyin sayısal platformda birlikte hâlâ silinmemek neredeyse mihman bir vaziyete geldiğini vurguladı.

Kim olursa olsun birisinin fotoğrafını yada videosunu destursuz paylaşmanın gizlilik ihlali bulunduğunu bildiren Şahin, bu erkek anlaşılan birlikte yaşın altındaki çocuksa hâlâ titiz davranılması gerektiğine dikkati çekti.

Sosyal medyada paylaşılan foto ve videoları her insanın görebildiğini kaydeden Şahin, "Paylaştığınız fotoğraflara yada videolara rastgele çeşitli insanoğlu ulaşabiliyor. Paylaşımınıza konum kabil bilgiler de eklediyseniz bu gerçekte fotoğrafa vasıl insanların sonraları evladınıza dokunca ödeme gayeli kullanılabilecek halde verileri sunmanız anlamına gelir." dedi.

Şahin, kimi ebeveynlerin "Benim hesabım kapalı. Sadece çevremdeki insanoğlu bunu görüyor." düşüncesinde bulunduğunu fakat kilitlenmiş yada dışarıya açıkça sıfır hesaplardaki foto yada videolara ulaşmanın baş döndürücü emeksiz bulunduğunu belirtti.

Bunun düşüncesince geliştirilmiş platformların bulunduğunu aktaran Şahin, "Tanımadığınız insanlara çocuğunuzla ilgilendiren verileri sağlamaktadır olabilirsiniz. Her birlikte paylaşım, çocuğa dokunca ödeme olasılığı bulunan şahıslara bebek üzerine bilgi özgülemek demektir. En ideali, çocuğun foto yada videolarını sosyal medyada paylaşmamaktır. İlla ki paylaşım yapacaksak da bebek üzerine belkili olduğunca az data sunarak, en azından birlikte konum işaretlenmesi yapmadan gerçekleştirmeliyiz." uyarısını yaptı.

Şahin, "sharenting"e dikkati döşemek düşüncesince SODİGEM mensubu Hilal Şimşek'in canlandırma hazırladığını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?