Dünya

Slovakya’da 3. doz aşı yaptıran 60 yaş ve üzerine 300 Euro verilecek

Slovakya Maliye Bakanı Igor Matovic, 60 yaş üstü şahıslara 3. doz güneş tacı virüs aşısı yaptırmaları biçiminde 300 Euro verileceğini açıkladı.

Slovakya’da 3. doz aşı yaptıran 60 yaş ve üzerine 300 Euro verilecek
07-12-2021 21:49

Slovakya'da güneş tacı virüsle uğraş kapsamında aşılamayı heveslendirme eylemek şartıyla adımlar atılıyor. Slovakya Maliye Bakanı Igor Matoviç düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, 60 yaş ve üstündeki bireylere 3. doz Covid-19 aşısı yaptırmaları biçiminde hâlâ evvela açıkladıkları bazısı hizmetlerde uygulanan olacak bulunan 500 Euro tutarındaki iane kuponu namına akçe adına 300 Euro verileceğini söyledi. Bakan Matovic, "60 yaş ve üstü şahıslar güneş tacı virüs karşısında en savunmasız olanlar ve güneş tacı virüs ile mücadelemizin anahtar noktasında bulunuyorlar. Onları aşıya heveslendirme etmemiz gerekiyor. Bu sonuç yaptığımız girişimin onları motive edeceğini düşünüyorum. Bunun düşüncesince 500 milyon Euro mesabesinde birlikte bütçe hazırladık. Bu sonucu destekleyen hepsi ortak yönetim ortalarına da teşekkürname eylemek istiyorum" dedi.

Üç doz aşı olana 300, birlikte tane doz ve 2 doz aşı olana ise 200 Euro

Matovic, matbuat toplantısında yardımın detaylarını da açıkladı. Buna layıkıyla hâlâ evvela 2 doz aşılamasını tamamlamış olup 3. doz aşıyı yaptırmaya gelenler 300 Euro, evvel doz aşısını olup ikincisini yaptıranlar ile daha aşı yaptırmamış olup evvel dozu yaptıracak olanlara 200 Euro verilecek. Aşı yaptıran 60 yaş ve üstü şahıslar aşılamanın peşi sıra kimlikleri ile postaneye tedricen paralarını akçe adına alabilecek. Vatandaşların bu yardımdan faydalanabilmeleri düşüncesince 24 Aralık'a derece aşı yaptırmaları yahut 15 Ocak 2022'ye derece döllenme düşüncesince yük yaptırmaları gerekiyor.

Muhalefet ehliyetli bulmuyor

Slovakya hükümetinin yaşlıların aşılanması ile ilgilendiren sonucuna müteveccih muhalefetteki partilerden izah geldi. Slovakya Hristiyan Demokratik Hareketi Partisi (KDH) önderi Milan Majersky, “Hükümet bu iane düşüncesince 500 milyon Euro bulabiliyorsa, güneş tacı dönemindeki çirkin koşullar ve bağan maaşlar zımnında ülkeyi ayrılma fail yahut ayrılma etmeyi düşünen doktorları art gelmek yahut bloke eylemek düşüncesince de bazısı şeyler yapmalı. Yaşlıların aşılanmasının ne derece ehemmiyetli bulunduğunu biliyoruz ve tahsil edilen bu değişmeyen yararlı olabilir, fakat hâlâ evvela öz mesuliyeti ile gidip aşısını bulunan yaşlılara da bu ödemenin yapılması gerekir” dedi.

Slovakya Ulusal Partisi (SNS) yetkilileri ise yaşlılara yapılacak bulunan yardımdan evvela hekim ve hemşirelere aylık zammı yapılması icap ettiğini düşünüyor.

Slovakya'da sonuç 24 saatte 7 bin 49 güneş tacı virüs olayı belirleme edilirken, bütün hadise sayısı 739 bin 544'e ulaştı. Son 24 saatte 104 ferdin yaşamını kaybetmesi ile bütün dirilik kaybı ise 15 bin 4'e yükseldi. Yaklaşık 5.5 milyon nüfusa eş Slovakya'da nüfusun sadece yüzdelik 43'ü aşılanırken, dünya döllenme esnasında Avrupa Birliği (AB) devletleri ortada sonuç sıralarda arazi alıyor.

Özgür Öztürk

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?