Dünya

Sırp şef Dodik: Sırplar harp çıkarmayacak

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Sırp üyesi Milorad Dodik, "Sırplar harp çıkarmayacak fakat baş başa yaşamı sürdürmenin cins olmaması halinde, en dobra hal ayrılık." dedi.

Sırp şef Dodik: Sırplar harp çıkarmayacak
24-01-2022 15:29
Saraybosna

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Sırp üyesi Milorad Dodik, İspanyol "El Mundo" gazetesine verdiği röportajda, "Bosna Hersek, muvaffakiyetsizliğe tutulmuş müşterek projedir. Ülke düşüncesince en dobra hal Boşnak, Sırp ve Hırvatların kentlileşmiş müşterek halde ayrılmalarıdır." ifadelerini kullandı.

Yugoslavya'nın devamının muhtemel olmadığını ve sonlandığını tamlayan Milorad Dodik, "Bosna Hersek'in devamı da muhtemel olmayacak. Bosna Hersek'te üç ahali var. Bu halklardan ikisi, Hırvat ve Sırplar halden mutlu değiller. Müslümanlar, kendilerinin bilgili olabileceği müşterek mevki ihdas etmek istiyorlar. Sırplar harp çıkarmayacak ancak baş başa hayata devam etmenin muhtemel olmaması halinde, en dobra hal ayrılık." diyerek konuştu.

Dodik, Bosna Hersek'teki krizin acemi ortaya çıkmadığını ve yeniden bu yana mevcut bulunduğunu dile getirerek, "Sırp entitesinin Bosna Hersek'ten infirak teşebbüsü yoktur." ifadelerini kullandı.

Ortak kurumların yetkilerinin dönemi tartışması

Dodik'in çağrısıyla 10 Aralık 2021'de Sırp Cumhuriyeti entite meclisi toplanmıştı. Oturumda Bosna Hersek devletine ilgilendiren Silahlı Kuvvetler, bağış idaresi ve adli şirketler kadar eş kurumların yetkilerinin entite kurumlarına devredilmesine müteveccih düşünce tartışılmıştı.

Dodik, celsede "İçinde bulunduğumuz çetince halleri aşamazsak Bosna Hersek'in parçalanması ve Sırp Cumhuriyeti'nin ülkeden ayrılması kaçınılmaz." ifadesini kullanmıştı.

Meclis, maruz tasarıları benimseme etmişti.

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya'nın Bosna Hersek büyükelçilikleri ve Avrupa Birliği delegasyonu, Sırp Entite Meclisinde onaylanan "devlet müesseselerinin yetkilerinin entite kurumlarına devredilmesi" kanununu kaba müşterek dille eleştirmiş ve Meclisi bu karardan vazgeçmeye çağırmıştı.​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?