Sağlık

Şehir hastaneleri depremde esenlik yükünü sırtlamak düşüncesince seferber oldu

Kovid-19 salgınıyla mücadelede Türkiye'nin felah merkezleri durumuna mevrut site hastaneleri demincek de Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra binlerce afetzedenin yaralarının sarılmasında ehemmiyetli gösteriş oynuyor.

Şehir hastaneleri depremde esenlik yükünü sırtlamak düşüncesince seferber oldu
17-02-2023 12:07
Ankara

Türkiye'nin ciharıyek indinde çalışkanlık yayınlayan kent hastaneleri, 2019 nihayetinde süregelen ve güzeşte yıla denli tesirini sürdüren Kovid-19 salgınıyla mücadelenin merkez üssü olmuştu.

Şu an rakamları 20'ye vasıl hastaneler, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin arkası esna da gaileli depremzedelerin tedavisinde nazik gösteriş oynadı. Bünyelerindeki helikopter pistleri yardımıyla hassaten bölgedeki kent hastanelerine gaileli nakli çabucak yapıldı.

Depremzede yaralıların iri kısmı hassaten Adana, Mersin, Elazığ, Konya, Kayseri nerede ise yer illerdeki kent hastanelerinde tedaviye alınırken baş döndürücü sayıda gaileli Cumhurbaşkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Sağlık Bakanlığı bünyesindeki tayyare ve helikopterlerle Ankara ve İstanbul'daki bahis konusu hastanelere nakledildi.

Bu kent hastanelerinde depremden ahir 10 gündüz süresince kısaca 20 bin gaileli depremzede otama gördü.

Ankara'daki kent hastanelerinde 4 bin 289 depremzedeye afiyet hizmeti sunuldu

Ankara'daki kent hastanelerinde 4 bin 289 depremzedeye afiyet hizmeti sunuldu. Sağlık hizmetinin 3 bin 64'ü Ankara Etlik, 1225'i de Ankara Bilkent Şehir Hastanelerinde verildi. Bu dü kent hastanesinin koyu bakımlarında 335, servislerinde ise 789 peyda etmek nerede ise mecmu 1124 hastanın tedavisine bitmeme ediliyor.

Başkente deprem sahasından Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı ve askeri uçaklar ile mecmu 795 marazlı getirildi. Bu hastaların 379'u Ankara Etlik Şehir Hastanesi, 270'i Ankara Bilkent Şehir Hastanesi ve 146'sı da ildeki gayrı hastaneler tedaviye alındı. Serviste yatan depremzedelerin yüzdelik 66'sı ve koyu bakım servisindekilerin ise yüzdelik 71'i Ankara Etlik ve Ankara Bilkent Şehir Hastanelerinde bulunuyor.

Başkente cankurtaran ile getirilen hastaların da yüzdelik 82'si de Ankara Etlik ve Ankara Bilkent Şehir Hastanelerinde otama altında bulunuyor.

Bu süreçte 1120 depremzede cerrahi müdahale edildi. Operasyonların yüzdelik 60'ı kent hastanelerinde yapıldı.

İstanbul'daki 4 kent hastanesi 1693 depremzedeye afiyet hizmeti sundu

İstanbul'daki kent hastanelerinde bugüne denli 1693 depremzede tedaviye alındı.

971 gaileli depremzedeye afiyet hizmeti Başakşehir Çam ve Sakura, 460 yaralıya Kartal Dr. Lütfi Kırdar, 154 yaralıya Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın, 108 yaralıya Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanelerinde verildi.

Çocuk, aylı ve olmuş marazlı gruplarının alışılagelen servis yahut koyu bakımlarda otama görmüş olduğu hastanelerde, otama süreci umumi cerrahi, plastik cerrahi, nefroloji, ortopedi, dâhiliye ve koyu bakım nerede ise nice birimden doktor kabilinden multidisipliner yaklaşımla yürütülüyor. Yaralı depremzedelere ruh bilimci ve psikiyatristlerce de dayanak sağlanıyor.

Mersin Şehir Hastanesi 5 bin 300 depremzedeye afiyet hizmeti sundu

Mersin Şehir Hastanesinde de depremin önce anından itibaren şifahane facia planını devreye alındı. Hastanenin beceri altyapısı ve donanımlar yardımıyla döşek kapasitesi ikiye katlandı. Depremin devrisi haset 1850 döşek kapasitesine vasıl hastanede, mecmu 5 bin 300 depremzedeye afiyet hizmeti verildi. 550 marazlı cerrahi müdahale edilirken depremde göçükten çıkmak yahut bölgeden vasıl 54 aylı hastanede mevlit yaptı. Tedavi gören hastalardan 4 bin 400'ü taburcu edildi.

Mersin Şehir Hastanesinde normalde 8'er saatlik vardiyası bulunan hiperbarik müvellidülhumuza tedavisi birimi 24 vakit esasıyla çalıştırılmaya başlandı.

Helikopter pistine ehil olması nedeniyle 20 hasta, iklim kanalıyla hastaneye nakledildi.

Adana Şehir Hastanesi de depremde yaralananların tedavisinde çalışkan fariza alıyor. Deprem sahasından yaralılar helikopterle hastaneye nakledilirken önce günden buyana 4 bini fazla gaileli hastanede otama gördü.

Kayseri Şehir Hastanesinde depremzede dallar düşüncesince hususi etkinlikler

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden 1910 gaileli Kayseri Şehir Hastanesinde tedaviye alındı. Bu hastaların 27'si iklim kanalıyla getirildi. Geri kalanların iri çoğunluğu ise büyüklük olanaklarıyla buraya ulaştırıldı.

Kayseri Şehir Hastanesindeki depremzedelerin 1310'u yetişkin, 600'ü ise çocuk. Hastanede 450 yaralıya kısaca 800 cerrahi muamelat yapıldı, 1432 gaileli tedavisinin arkası esna taburcu edildi.

6 bin 600 personelin fariza icra ettiği Kayseri Şehir Hastanesinde felaketzedelerin tedavilerinin beraberinde depremden etkilenen evlatların düşüncesince etkinlikler yapıldı. Çocuk psikiyatri uzmanları, nesil gelişimcileri, toplumsal izlev uzmanları ve psikologların fariza almış olduğu bu etkinliklerle, depremzede evlatların maneviyat ve motivasyonlarının artırılması amaçlandı.

Elazığ ve Konya Şehir Hastanelerinde 2 bine yaklaşan depremzede otama gördü

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde de Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası esna hassaten Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Hatay, Kahramanmaraş'tan marazlı kabulü yapıldı.

Çevre illere personel ve tıbbi gereç desteğinin de yapıldığı Elazığ Şehir Hastanesinde cerrahi takımlar 24 vakit izlev verdi. 600 yaralının kısaca 100'ü aceleci müdahaleyle cerrahi müdahale edildi.

Konya Şehir Hastanesinde ise 1237 depremzede tedaviye alınırken, yaralıların 50'si cerrahi müdahale edildi. Ayrıca, Konya Şehir Hastanesine başvuran depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması düşüncesince terlik, ayakkabı, çorap, giysi, nesil malzemeleri, zatî mertlik ürünlerinin bulunmuş olduğu "iyilik marketi" kuruldu.

Şehir hastaneleri depreme dayanabilen düz yazı ediliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifiyle yapımına başlanan kent hastanelerinin sayısı 20'ye ulaştı. İstanbul'da 4, Ankara'da 2 kent hastanesi rastgele gündüz binlerce hastaya izlev veriyor.

Adana, Bursa, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Isparta, Tekirdağ, Manisa, Yozgat, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Mersin ve Balıkesir'de de kent hastaneleri bulunuyor. Antalya, Aydın, Denizli, Diyarbakır, İzmir, Kocaeli, Kütahya, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon ve Gaziantep'te peyda etmek nerede ise 13 kent hastanesinin inşası bitmeme ederken İstanbul Sancaktepe ve Rize Şehir Hastanelerinin plan emek vermesi sürüyor.

Türkiye'de çalışkanlık yayınlayan ve inşası bitmeme fail kent hastaneleri depreme huzur dayanabilen ortak biçimde düz yazı ediliyor. Hastanelerde kullanılan, depremin tesirinin az daha tek hissedilmemesini sağlayıcı en ehemmiyetli teknolojilerden birisi de "sismik izolatörler."

Binaların mefruşat katlarındaki kolonların üstüne yerleştirilen sismik deprem izolatörleri yardımıyla deprem yükü yapının fevk bölümünü etkilemiyor yahut baş döndürücü az etkiliyor. Yaylı ortak sistemle deprem sırasında çatı zeminden ayrılıyor ve nihayetinde bina, zemindeki hareketin tamamını hissetmiyor. İzolatör, mefruşat hareketinin kontrollü adına binaya aktarılmasını sağlıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?