Yaşam

Şanlıurfa'da doğaya 30 ceylan bırakıldı

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, 'Ceylanları esirgeme yönünde tedbirleri şimdi da artıracağız.' dedi.

Şanlıurfa'da doğaya 30 ceylan bırakıldı
22-10-2021 14:45
Şanlıurfa

Şanlıurfa 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonu'nda doğan 30 ceylan doğaya salındı.

Doğal dirim ortamları bozulmuş olduğu düşüncesince nesli tükenme tehlikesi altında bulunan "Gazella marica" türü ceylanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne (DKMP) ilgili Şanlıurfa 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonu'nda himaye dibine alınarak çoğaltılıyor.

Burada doğan 30 ceylan, Vali Abdullah Erin, Vali Yardımcısı Metin Esen, DKMP 3 Bölge Müdürü Hacı Ahmet Çiçek ve Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Gürkaynak'ın katılmış olduğu törenle istasyonun bulunmuş olduğu Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'na bırakıldı. Kafeslerinden çekingen müşterek halde çıkan ceylanlar çabucak uzaklaştı.

Vali Abdullah Erin, AA muhabirine, istasyonda 164, çandır yaşamı ihya dalında ise 379 ceylanın olduğunu söyledi.

İstasyonda imal edilen ceylanların bundan böyle Şırnak'taki Cudi Dağı'nda da gezdiğini tamlayan Erin, "Geçen sene Cudi Dağı'na salınan 50 ceylanımız vardı, bu yılda orada eğitilmek gibi 40 ceylan gönderildi. İnşallah bundan böyle orada yıldırı değil ceylanlar olacak, orayı şenlendirecekler." dedi.

Ceylanları çandır dünyasına akıllıca müşterek bölgede himaye altında tuttuklarını aktaran Erin, planlı kalburüstü çalışmalarla ceylanı nesli tükenme tehlikesi altında bulunan hayvanat statüsünden çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Milli Eğitim Müdürlüğü ile teşrikimesai içinde öğrencilerin bölgeye getirildiğini ve çoğaltma istasyonundaki ceylanları rüyet olanağı bulduklarını tamlayan Erin, "Bu hayvanlarımızı avcılara erinç korumaya müteveccih de iri müşterek efor ortaya konuyor. Görevlendirdiğimiz korucular eliyle da arkadaşlarımıza dayanak oluyoruz. Bu avlanacak müşterek efsanevi değil. Sevilecek ve sevginin timsali bulunan müşterek hayvan. Başka yerlerde müsaade maruz türlerin avını kontrollü müşterek halde gerçekleştirsinler fakat ceylanlara dokunmasınlar. Ceylanları himaye yönünde henüz tedbirleri henüz da artıracağız" sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?