Gündem

Sahipli ve iyesiz hayvanların otama ve döllenme süreçlerine elektronik güvence

Farklı türlerden 182,4 milyon hayvan düşüncesince 5 yılda 10,7 milyon e-reçete düzenlendi, reçete edilen ilaç sayısı 226 milyonu geçti.

Sahipli ve iyesiz hayvanların otama ve döllenme süreçlerine elektronik güvence
01-01-2023 12:06
Ankara

Hayvan hastalıklarıyla mücadele, ilaç tüketimi kontrolü ve ilkin çıkmaz hayvanlarının telkih ve otama süreçlerinin önündeki engelleri kaldıran Elektronik Reçete Sistemi (E-Reçete) kapsamında 5 yılda değişik türlerden 182,4 milyon hayvan düşüncesince 10,7 milyon e-reçete düzenlendi, reçete edilen ilaç sayısı 226 milyonu aştı.

AA muhabirinin Tarım ve Orman Bakanlığından edinmiş olduğu bilgiye göre, hayvan hastalıklarıyla mücadelede geçer not ilaçların izlenebilirliğini sağlamak, hayvani gıdalardaki harabeyi mâni devam etmek ve ilaç tüketimini arama dibine kabul etmek amacıyla 1 Ocak 2018'de baytar hekimlerin reçetelerini elektronik ortamda düzenleyebildikleri E-Reçete Sistemi'ne geçildi.

Hayvan sağlığı ve besin güvenliğinin temini amacıyla baytar ilaçlarının ve bu ilaçların üretimi düşüncesince muktezi kabak maddelerin ithalatı, üretimi ile küresel ve dağınık satı noktalarına dağıtımının izlenebilirliğini gelmek düşüncesince de 1 Mart 2018'de Veteriner İlaç Takip Sistemi (İTS) uygulamaya alındı.

Birbiriyle bütünleşmiş etkin dü uygulama, parasız adına baytar hekimler ve eczacıların hizmetine sunuldu.

Aşı Takip Sistemi'ne 30,5 milyon hayvan kaydedildi

E-Reçete Sistemi'ne bugüne denli 27 bin 500 kullanıcı kaydoldu. İTS'ye ise 20 bin 455 kullanıcı ve 25 binden çok eczacı kaydedildi. Bugüne denli değişik türlerden 182,4 milyon hayvan düşüncesince 10,7 milyon kere e-reçete düzenlendi, reçete edilen ilaç sayısı 226 milyonu geçti.

Söz konusu sistemler sebebiyle tedavide geçer not gelişigüzel müşterek ilacın ne hayvana, ne devir ve ne biçimde uygulanmış olduğu izlenebilir bir duruma geldi.

Bakanlıkça, veterinerlerin Türkiye'de kullandığı dirim bilimsel aşıların, üretimi veya ithalatından sonuç kullanıldığı hayvana denli izlenebilirliğinin sağlanması amacıyla 15 Ağustos 2019 bakımından Aşı Takip Sistemi (ATS) devreye alındı.

ATS kapsamında kanatlı hayvan bilimi ve balıklar da müdahale peyda etmek kıl payı değişik türlerden 30,5 milyon hayvan düşüncesince 9,5 milyon nüsha doküman sıralama edildi. Sistem sebebiyle Türkiye'deki tamamı telkih stokları ve dölleme kayıtları enstantane adına izlenebilir bir duruma getirildi.

E-Reçete, İTS ve ATS'nin yaşama geçirilmesinden bugüne denli 3,9 milyon nüsha tanımsız hayvan düşüncesince dölleme ve otama kaydı yapıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?