Gündem

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Yerhov, Türkiye'nin Montrö'ye uymasını ölçüm ettiklerin

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Yerhov, Türkiye'nin Montrö'ye uymasını ölçüm ettiklerin
02-03-2022 21:21
Ankara

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne uymaya müteveccih tutumunu ölçüm ettiklerini söyledi.

Yerhov, Habertürk televizyonundan Sena Alkan'a Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih saldırılarına değgin değerlendirmelerde bulundu.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin menfaatlerini de yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Yerhov, "(Türkiye'nin) mühim nezdinde arsıulusal hususiyet vesikası bulunan Montrö Sözleşmesi'nin korunmasına ve buna uymasına müteveccih tutumunu ölçüm ettiğimizi de söylemem gerekiyor." dedi.

Yerhov, Montrö ve boğazların kullanılması üstüne Türk yetkililerle sonsuz değinme biçiminde olduklarına ayraç ederek "Hep baş başa topu topu çıkarlarımızın, topu topu arzularımızın gerçekleşebileceği nezdinde bir hale gelinebileceğine inanıyorum." ifadesini kullandı.

Rusya'nın ulusal güvenliğini iletmek istediğini ve bunun al hatları bulunduğunu vurgulayan Yerhov, Ukrayna'nın NATO'ya alınması yerinde bu ülkenin topraklarında konuşlandırılacak çağcıl silahların ulusal güvenlikleri düşüncesince yıldırma oluşturacağını söyledi.

Yerhov, Amerika ve NATO'ya alanda gerilimin düşürülmesi düşüncesince kendilerinin kaygılarına değgin bildirimler icra ettikleri ve mevzuya değgin uygulayım tedbir alacakları uyarısında bulunduklarına dikkati çekerek tekliflerinin sonsuz reddedildiğini belirtti.

Ukrayna'nın 2014'te ülkenin doğusundaki Ruslara müteveccih harp başlattığını ve 13 binden aşkın sivili öldürdüğünü kanıt fail Yerhov, "Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve Nazilerden arındırılması için" Rusya'nın "operasyon" başlatmış olduğu yorumunu yaptı.

Yerhov, Ukrayna ordusunun silahları çırçıplak yerleşme sahalarına konuşlandırarak Rusya'nın sivilleri amaç almış olduğu algısını meydana getirmeye çalıştığını öne sürerek bu vaziyeti da "insanlığa gönül rahatlığı kenarlı nezdinde suç" namına kamuoyuna sunmaya çalıştıklarını söyledi.

Rusya'ya gönül rahatlığı başlatılan yaptırımların 1920'lerde de 1960'larda da denendiğini kaydeden Yerhov, "Şimdi de Rolls Royce​​​​​​​ ve Mercedes yapılmaksızın ve SWIFT kullanılmadan partnerlerimize ödemeler gerçekleştirmeyi öğreneceğiz, bunu başaracağız." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?