Dünya

Rusya: Zelenskiy'nin görüşmeleri, Ukrayna ile ABD'nin sulh istemediğini gösterdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin ABD'deki görüşmelerinin, Ukrayna ile ABD'nin sulh istemediğini gösterdiğini söyledi.

Rusya: Zelenskiy'nin görüşmeleri, Ukrayna ile ABD'nin sulh istemediğini gösterdi
22-12-2022 18:09
Moskova

Zaharova, hükûmet merkezi Moskova'da düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, gündemdeki mevzularla ilgilendiren açıklamalarda bulundu.

Zelenskiy'nin ABD ziyaretini değerlendiren Zaharova, "Bu ziyaretin maksadı belliydi. Zelenskiy, baştan maddesel ve askeri iane arzu geçirmek düşüncesince gitti. Hatta bu maddesel destekten yararlanacak olanlar Zelenskiy'i ABD'ye getirdi." dedi.

Zaharova, "Washington'daki görüşmeler ne Ukrayna ne de ABD'nin sulh istediğini gösterdi. Onlar, çatışmaların sürmesinden yanadır." ifadesini kullandı.

Batı'nın Ukrayna'ya dayanaklık geçirmek sağladığına dikkati çekici Zaharova, "Batı, Rusya ile derinlemesine kesiksiz ortak yüzleşmeden yana. Batı'nın Kiev yönetimine sağlamış olduğu desteği bunu doğruluyor. Rus yönetiminin de belirttiği gibi, sahadaki gidişat ve ilgilendiren gerçekler dikkate alınarak hususi askeri dizi eylem kapsamındaki topu topu hedeflere ulaşılacak." sanarak konuştu.

"Almanya, Ukrayna'yı destekleyerek kendisini iş tarafı yaptı"

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, "Ukrayna'daki çatışmaların sonlandırılması düşüncesince mütalaa edilmesi gerektiği" yönündeki açıklamasını değerlendiren Zaharova şunları kaydetti:

"Alman yönetimi, bu cins çağrılarla baş başa Kiev yönetimine tabanca göndermeye bitmeme ediyor, Avrupa Birliği'nin (AB) ülkemize erinç yürüttüğü konuşu savaşın koordinatörlüğünü hazırlamaya çalışıyor. Almanya, özlük kendisini meseleye yan yapmış oldu ve bu yüzden arabulucu rolünü üstlenemez. Berlin'in rastgele ortak inisiyatifi, üstlenmeye çalışmış olduğu rastgele ortak gösteriş yahut görev, ABD'nin izni olmaksızın uygulanmıyor."

Zaharova, AB'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerle ilgilendiren yaklaşımını da değerlendirerek "BM Genel Sekreteri'nin bu mevzuda realist ve yansız konum sergilemediğini" vurguladı.

"Ukrayna'ya S-300'ün verilmesi, Yunanistan'ın defans kapasitesini zayıflatacak"

Zaharova, AA muhabirinin, Yunanistan'ın Ukrayna'ya S-300 iklim defans sistemlerini terazi yönündeki planları ile ilgilendiren sorusunu yanıtlayarak bu projelerin "kışkırtıcı" ve "düşmanca" bulunduğunu belirtti.

Yunanistan'ın arbede bölgelerine tabanca göndermekle Rusya ile askeri uran dalında 1995'te ve 2013'te meydana getirdiği anlaşmaları ihlal edeceğini kaydeden Zaharova, "Anlaşmadaki yükümlülüklerin ihlali, mübrem neticeler yaratacak, Yunanistan'ın defans kapasitesini zayıflatacak." dedi.

Zaharova, Kiev'e gönderilen topu topu askeri teçhizatın Rus güçlerince izlem edilerek imha edileceğini dile getirerek "Geç kalmadan sakıncalı planlardan vazgeçilebilir. Yunan yönetimini, mesul olması gerektiği dair ortak defa hâlâ uyarıyoruz." ifadesini kullandı.

"Fransa'nın Rus firez merkezine saldırıyı kınamasını bekliyoruz"

Afrika'da Rusya'yı maksat meydan saldırılarda Fransa'nın parmağı olup bulunmadığı sorusu ilişkin Zaharova, 16 Aralık'ta Orta Afrika Cumhuriyeti’nde firez merkezi kendisine faaliyette mevcut Rus Evi’ne gönderilen ortak paketin infilak ettiğini anımsattı.

Bunun ortak "terör saldırısı" bulunduğunun altını çizen Zaharova, "Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Batılı ülkelerin, başta de Fransa'nın girişimleriyle yurt yönetiminin daveti ilişkin görevlerini adına getiren Rus temsilcilerin, uzmanların çevresinde bileşimli biçimde olumsuz, devir kurnaz isterik ve ağılı ortak gaz yuvarı yaratılmasaydı, bu cins hadisat önlenebilirdi." halinde konuştu.

Mariya Zaharova, Fransa'nın bahis konusu saldırıyı kınamasını beklediklerini söyledi.

"Tüm devletleri arsıulusal yükümlülüklerine mesul yaklaşım sergilemeye çağırıyoruz"

Ukrayna'nın, Rusya'yı İran'dan 250 kamikaze İHA'lık toy tümen satın alması ve bunu Ukrayna'ya erinç kullanmakla suçlamasını değerlendiren Zaharova, bunun "yalan" bulunduğunu vurguladı.

Zaharova, BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 mahdut kararını ihlal edecek rastgele ortak sevkiyatın yapılmadığını anlatım ederek topu topu devletleri arsıulusal yükümlülüklerine uygun, mesul yaklaşım ekspozisyon çağrısında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?