Dünya

Rusya: Kuzey Akım hatlarındaki patlamaların duyurulmayan kalmasına müsaade vermeyeceğiz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Akım 1 ve 2 katıksız saf gürültü yağı lambası borazan hatlarında güzeşte sene gerçekleşen patlamaların duyurulmayan kalmasına müsaade vermeyeceklerini belirterek, "Olayla ilişik soruşturmanın yapılması düşüncesince uğraş ede

Rusya: Kuzey Akım hatlarındaki patlamaların duyurulmayan kalmasına müsaade vermeyeceğiz
02-03-2023 19:07
Delhi

Lavrov, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de meydana getirilen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın arkası sıra matbuat toplantısı düzenledi.

G20 toplantısındaki deklarasyonun, dışişleri bakanlarının tüm çeşidinden onaylanmadığına dikkati çekici Lavrov, Batılı devletlerin bu görüşmede da Ukrayna'daki hali ön plana çıkarmaya çalıştığını söyledi.

Geçen sene Kuzey Akım 1 ve 2 saf gürültü yağı lambası lambası borazan hatlarında gerçekleşen patlamalara da yer veren Lavrov, bu mevzunun deklarasyonda menfez arkası edildiğini vurgulayarak, "Olayla ilgilendiren soruşturmanın yapılması düşüncesince savaş edeceğiz. Bunun duyurulmayan kalmasına müsaade vermeyeceğiz." sanarak konuştu.

"Batı, hegemonyasını arsıulusal arenada korumaya çalışıyor"

Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin, Rusya'yı izlemsel yenilgiye uğratmayı hedeflediklerini belirterek, "Onlar, hegemonyasını arsıulusal arenada siper girişiminde bulunuyor. Onlar bunu gizlemiyor." ifadesini kullandı.

Batı'nın, büyümekte bulunan devletlere edisyon kurduğunu kail Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) tüzüğüne uyulması icap ettiğini vurguladı.

Lavrov, Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Orta Asya'ya ziyaretini değerlendirerek, "Sadece Amerikalıların değil, Avrupalılar ile İngilizlerin de büyümekte bulunan ortak bölgede, ilkin de BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) dalında faaliyetlerinin arttığını görüyoruz. Onlar, bu devletlerin Rusya ile güzel ilişkilerini korumasına huzur çalıştığını gizlemiyorlar bile." görüşünü paylaştı.

"Çin'i gözdağı edenlerin yeterliliği dair endişem var"

Çin'in, Ukrayna meselesi ile ilgilendiren yerine gözdağı edildiğine ayraç fail Lavrov, "Bu tehditleri yapanların yeterliliği dair köle akıl oluşuyor. Kimse kimseyi gözdağı edemez. Ancak, Çin'in çağcıl şartlarda gözdağı edilmesi kafama yatmıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelere de yer veren Lavrov, bu mevzuyla ilgilendiren teklifleri reddetmediklerini dile getirdi.

"Türk mevkidaşımla, millî mal birimleriyle ödemeye geçişi görüştüm"

Rusya Dışişleri Bakanı​​​​​​​ Lavrov, G20 marjında Türkiye, Çin ve Brezilya dışişleri bakanlarıyla görüştüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Batı'nın keyfiliğinden, yaptırımlardan ve öteki yasadışı eylemlerden korunacak toy geri hizmet zincirlerine geçiş, doların sahibi Amerikalıların, avronun sahibi Avrupa Birliği'nin (AB) büyükçe istismarlarıyla irtibatlı yerine millî mal birimleriyle ödemeye intikal konularını, Çin, Brezilya ve Türkiye'den mevkidaşlarım ile mütalaa ettik. Elbette bu, Batı'nın global tutum dalında yaptıklarından korunması müstelzim düet etkileşimimizin en ehemmiyetli bileşenidir."

Doların durumunun "zor" olduğuna ayraç fail Lavrov, "Japonya'nın da yenini kötüye kullandığını" anlatım etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?