Yaşam

Robinson Ziya'dan kuraklık ve erozyona hakkında 'fidan dikin' çağrısı

Tunceli'nin Pertek ilçesinde Keban Baraj Gölü'ndeki ortak talibi binlerce ağaçla yeşillendiren Ziya Abay, kuraklık ve erozyonla mücadeleye için "Milli Ağaçlandırma Günü"nde "fidan dikin" çağrısında bulundu.

Robinson Ziya'dan kuraklık ve erozyona hakkında 'fidan dikin' çağrısı
11-11-2021 13:02
Tunceli

Kentin Pertek ilçesine ilişkin Çakırbahçe köyünde dünyaya mevrut 83 yaşındaki Abay, Elazığ'da amcasının birlikte derinlemesine seneler ticaretle uğraştıktan sonraları benzeri ve çocuklarıyla Eskişehir'e yerleşti.

Açtığı antikacı dükkanıyla ailesini idame eden Abay, 1995'te eşini gidiş geliş kazasında kaybetmesi üstüne ayrımsız sene memleketi Tunceli'ye döndü.

Abay, Keban Baraj Gölü'nde teknesiyle dolanma icra ettiği tam görmüş olduğu ortak adaya yaşamını kaybeden eşinin anısına semere fidanları dikti.

Tabiat sevgisiyle kurak ortak talibi seneler içre 4 bin ağaçla yeşillendiren Abay, ilerleyici yaşına karşın elma, nar, üzüm, ceviz, ayva ve kiraz üzere ağaçlarının bakımını dört saat yapmayı sürdürüyor.

Yöre sakinlerince Robinson Crusoe'ye benzetiliyor

Yazın kavurucu sıcakta ağaçlarını sulayan, güzün da budama işlemlerini eden Abay, civar sakinlerince hikâyeleme kahramanı Robinson Crusoe'ye benzetildiği düşüncesince de "Robinson Ziya" kendisine tanınıyor.

Haftanın değme haset evinden çıkıp adanın yöntemini markajcı Abay, tahminî 3 kilometrelik yürüyüşün arkası sıra baraj kıyısına ulaşarak teknesine binip adaya yönetim kırıyor.

Ziya Abay, AA muhabirine, gidiş geliş kazasında kaybetmiş olduğu eşinin anısına adada devir geçirmeye başladığını ve seneler içre binlerce saplama diktiğini söyledi.

Baraj gölü ortasındaki talibi önce gördüğünde kurak bulunduğunu tamlayan Abay, "Burada yegâne arma güçlü yoktu. Tek başıma adaya 4 bin arma diktim ve bu bir hale getirdim. Adada günüm baş döndürücü güzel geçiyor ve daima çalışıyorum. Ağaca baktığımdan çevre baş döndürücü mutluyum. Tabii ego ağaçlara bakınca ağaçlarda bana bakıyor. Ben onlarla konuşuyorum." dedi.

"Kuraklık ve erozyona erinç hepsi arma diksin"

Abay, adasında elma, armut, kiraz, ceviz, fıstık ve nar üzere meyveler yetiştirdiğini dile getirerek, değme saat ağaçlarının ihtimam işleriyle uğraştığını anlatım etti.

Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında vatandaşlara da çağırma cihazı da mevcut Abay, şunları kaydetti:

"Herkes içten arma diksin ve diktikleri ağaçlarla ilgilensinler ki onlar büyüsün. İklimler illet değişiyor, arma yok. Enerji alamıyoruz ve emraz çoğalıyor. Ağaç olursa yağmuru çeker getirir. Ağaç sıfır yere rahmet gitmez ki. Kuraklık ve erozyona erinç hepsi arma diksin. Bütün illerimizde arma direk seferberliği duyuru edilsin, hepsi fidanları toprakla buluştursun."

Abay, adada devir geçirdiği müddette güçlendiğini ve kendini güzel hissettiğini, evde kalmış olduğu günlerde ise adasından uzakta tasalı ortak hayat sürdürdüğünü laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?