Gündem

Refahyol iktidarının Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Yülek 28 Şubat dönemini anlattı

Refahyol hükümetinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Refah Partisi Adana Milletvekili Ertan Yülek, 28 Şubat darbesine revan süreci değerlendirdi.

Refahyol iktidarının Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Yülek 28 Şubat dönemini anlattı
26-02-2022 11:37
Ankara

Refah Partisi ve Doğru Yol Partisi (DYP) çeşidinden kurulan ve Başbakanlığını rahmetli Necmettin Erbakan'ın yaptığı Refahyol hükümetinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Refah Partisi Adana Milletvekili Ertan Yülek, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Refahyol iktidarının Türkiye'nin mevrut önce en ehemmiyetli ve güzel iktidarlarından bir tanesi bulunduğunu belirtti.

Anavatan Partisi ve DYP çeşidinden kurulan hükümetin istifa etmesinin peşi esna Refahyol iktidarı zamanında Erbakan'ın başvekil bulunduğunu hatırlatan Yülek, bu kuvvet dirimsel gelmez işyar ve emeklilere yüzdelik 50, Bağ-Kur emeklilerine ise elan müşterek tomar bindirim yapıldığını aktardı.

Yülek, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı yer aldığı düşüncesince Erbakan'a bu orandaki müşterek zammı hükümetin kaldıramayacağını söylediğini anlatım ederek, "Erbakan hoca, 'Faizciye servet buluyorsun da geda fukaraya nite servet bulamıyorsun. Allah bereketini verir.' dedi. Allah bereketini de verdi." sanarak konuştu.

Daha sonraları maaşlara dü bindirim elan yapıldığına yer veren Yülek, bu tam "havuz sistemi" sanarak fehva edilen iktisat politikasının uygulanmasıyla enflasyonun düştüğünü ve borçlanmanın azaldığını söyledi.

"Faiz lobisinin baskısı oldu"

Yülek, istikraz azalınca "faiz lobisi"nin harekete geçtiğini bildirerek, Erbakan'ın teklifiyle Mecliste "Başbakan'ın onayı yapılmaksızın istikraz ihalesine çıkılmamasını" sağlayacak takrir verildiğini hatırlattı.

Koalisyonun DYP'li Ekonomi Bakanı Güneş Taner ile meydana getirdiği görüşmede, Taner'in önergenin Meclisten geçmesi yerinde koalisyondan çekilmekle zılgıt ettiğini özetleyen Yülek, bu baskının "faiz lobisi"nin baskısı bulunduğunu vurguladı.

Erbakan'ın, "Biz bu kararları aldıkça zat ipimizi çekiyorduk, bunu bilmiyorduk" söylediğini aktaran Yülek, Türkiye'de 28 Şubat darbesine gidilen süreçte askeri cuntanın yanında çırçıplak maşer müesseselerinin bulunmuş yer aldığı 5'li çete ve iş adamlarının da arazi aldığını anlatım etti.

"Erbakan, 28 Şubat'tan sonraları eksiksiz öğür liderleriyle görüştü"

Amerika'nın Türkiye'de çırçıplak müşterek darbenin yapılmasında iri tesiri bulunduğunu kaydeden Yülek, Erbakan'ın 28 Şubat darbesinden sonraları eksiksiz partilerin liderleriyle görüştüğünü ve bu kapsamda emektar Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ı da görüşme ettiğini anımsattı.

Yülek, bu toplantıda kendisinin ve emektar Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan'ın da bulunduğunu hatırlatarak, "Erbakan çıkarken dedi ki 'Bakın Sayın Başbakan sizden ricam, deminden gazeteciler dışarıda bekliyor. Bize soracaklar, ne konuştunuz, ne yaptınız? Sizden müşterek dizge dileyiş ediyorum. O cümlede de 'Biz el erki dair iktidarla beraberiz.' deyin. Mesut Bey, gazetecilere, 'Testiyi kırdılar da anca geldiler.' dedi. Mesut Yılmaz, 'Biz el erki dair iktidarla beraberiz.' deseydi, parlamentonun ağırlığıyla o darbe olmazdı." halinde konuştu.

"8 salname okunabilen terbiye sonucuna gönül rahatlığı Meclis'te 12 vakit konuştum"

Darbenin peşi esna Mesut Yılmaz'ın başvekil bulunduğunu ve sekiz salname okunabilen terbiye kanunun çıkarıldığını hatırlatan Yülek, Mecliste bu kararın görüşülmesi düşüncesince meydana getirilen toplantılarda gır alarak 12 vakit konuştuğunu dile getirdi.

Yülek, Erbakan'ın 28 Şubat 1997'de meydana getirilen Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, münferit olayların şümullü müşterek planının topu topu kabil gösterildiğini askerlere söylediğini aktardı.

Ramazan ayında kanma önderlerinin katılımıyla Başbakanlıkta meydana getirilen iftar zamanı vakti yemeğinin 28 Şubat darbesi düşüncesince mazeret edilen vakalardan bir tanesi bulunduğunu vurgulayan Yülek, "Rektörler, dekanlar, talebeleri başörtüleri zımnında üniversiteye almadı. Başörtülerini çıkarttırıyor, kandırma odaları kuruldu. Bunlar kabahatli değil mi? 28 Şubat'ın Amerika'da görünmez, asal planlandığı arazi var. Darbeyi askerlerle başlattılar fakat Türkiye'deki demokratik çırçıplak maşer kuruluşları ve siyasal partiler buna ehil çıkmasaydı 28 Şubat olmazdı."

Yülek, Erbakan'ın Tansu Çiller ile 28 Şubat darbesini karşılayıcı askerlerin zahmetli edilmesi ve zamanın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in onayının katılması dair anlaştığını anımsatarak, bu teklifin Demirel ile paylaşılması düşüncesince emektar DYP Milletvekili Cavit Çağlar'ın görevlendirildiğini belirtti.

Çağlar'ın Erbakan ve Çiller'in teklifini Demirel'e iletmesinin peşi esna Erbakan'ın yanına gittiğini anlatım fail Yülek, "Erbakan sarıklı darbeyi yapanlarla art planda ağırbaşlı açıdan savaşım etti fakat orduyu baş döndürücü muhterem görüyordu, eskitmek istemiyordu." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?