Sağlık

Prof. Dr. Şevket Özkaya: 'Ne grip ne Covid-19, süper enfeksiyon'

Son günlerde aşırı sayıda kişiyi tesiri dibine meydan grip ve batar olayları zımnında hastanelerde çokluk yaşamasına illet oldu. Hastaların etraflıca devamlı şikayetleri üzerine mütekellim Prof. Dr. Şevket Özkaya, şu anda tanıdık virüsün klinik adına fark edilmesinin çetin

Prof. Dr. Şevket Özkaya: 'Ne grip ne Covid-19, süper enfeksiyon'
23-11-2022 10:09
Hastanelerde sıklık oluşmasına illet bulunan virüsün girip ve covid-19'a katı benzemediğini tamlayan Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, bunu klinik adına fark etmenin baş döndürücü çetin bulunduğunu söyleyerek, laboratuvar adına da covid-19 testlerinin iri kısmının zararlı geldiğini fakat covid-19 testlerinin zararlı olmasının, covid-19 olmadığımız anlamına gelmediğini söyledi. Prof. Dr. Şevket Özkaya “Klinik olarak; Grip virüsü normalde 2 yahut 3 güneş devam eder ve bulaştırıcılığı birkaç günde biterdi. Ama demincek evde birisi pestil olmaktadır ve 1 hafta 10 güneş zarfında topu topu ev hastalanıyor ve günlerce sürüyor. Artık 3 senedir hepimizde subklinik dediğimiz ortak virüs yükü oluştu. Covid-19 salgını evveliyat bizi pestil etmeyecek kurda aldığımız grip ve teneffüs yollarımızı etkileyen virüsler, bundan böyle bizi hâlâ emeksiz pestil etmeye başladı. Yani hastalığa yakalanma eşik değerimizi düşürdü. O sebepten dolayı uzadıkça uzuyor bu durum” ifadelerini kullandı.

“Vitamin takviyesine ister yok, rahat etmek yeterli”

Covid-19'un öteki virüslere erinç bağışıklığımızı da zararlı yönde etkilediğine de yer veren Prof. Dr. Şevket Özkaya, “2 yıl, baş döndürücü izole ortak avlu sürdük. Maske ve temizliğe o denli ilgi gösterdik ki 3 yılda vücudumuz mikroplarla cenk hususi durumunu unuttu. Bundan sonraları alacağımız en akliyeci önlem; kendinizi halsiz hissettiğinizde, mafsal ağrıları ve acı şikayetlerimiz olduğunda 2 güneş rahat etmek ve kendinizi izole etmek” diye laflarına bitmeme fail Dr. Şevket Özkaya, salgının başlangıcında muafiyet sistemini pekiştirmek düşüncesince D vitamini ilkin kazanmak kıl payı vitamin istihlak çılgınlığı yaşandığını fakat bunun virüse tek faydasının olmadığını hatırlattı. Dr. Özkan, alışılagelen beslenme, bereketli nakit ve günce kifayetli sonuç ve göveri tüketiminin kifayetli bulunduğunu anlatım ederek, extra muafiyet sistemini güçlendirecek ortak nesne kullanmaya ister olmadığını, bu hastalıkta bel kemiği bulunan vücudu yormadan, belkili olduğunca rahat etmek bulunduğunun altını çizdi.

“Süper enfeksiyona yakalanan ortak bebek ve yetişkinde otama nite olmalı”

Çocuklarda bu hastalığın hâlâ risksiz olduğuna yer veren Şevket Özkaya “Ateş, gaseyan ve halsizlik 3 güneş sürüyor. Ciğerlerine inmesi biçiminde öksürük ve hırıltılı başlıyor. Çocuklarda bu rahatsızlıklar can sıkıcı tabii güçlükle ağırbaşlı ortak maraz oluşturmuyor. Çocuklarda şu anda bronşit ve astım münteşir adına görülüyor. Ancak kollar hastalıklarını mükemmel adına anlatım edemedikleri düşüncesince ortak hekime danışılması şart. Bu virüste esasi problemi ana ve babalar yaşıyor hem rahatsızlıklar baş döndürücü uzuyor bununla birlikte ev ve iş kalitesi etkileniyor. Ama her neyse ki ağırbaşlı akciğer tutulumu bundan böyle eskisi kabil değil” şeklinde konuştu.

“Süper enfeksiyon” dan nite korunacağız”

Maskeye arka dolaşım devrinin geldiğine ayraç ederek, korunmanın peçe ve açıklık bulunduğunu tamlayan Dr. Özkaya, evde takmaya ister olmasa da şişko yerlerde ve hassaten şişko taşımada kesinlikle peçe takılmasını önerdi. Özkan akıbet olarak, grip aşısını da 65 gözyaşı üstü ve süreğen rahatsızlığı bulunan ve riziko altında mevcut afiyet çalışanlarına öneriyoruz diye laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?