Sağlık

Prof. Dr. Azap'tan maymun çiçeği virüsüyle ilişik "telaşlanacak gestalt yok" açıklaması

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, maymun çiçeğinin Kovid-19 üzere eyyam ortamında yüzlerce insana bulaşacak birlikte çor olmadığını kaydetti.

Prof. Dr. Azap'tan maymun çiçeği virüsüyle ilişik
30-06-2022 20:04
Ankara

Türkiye'de önceki maymun çiçeği olayının belirleme edilmiş bulunduğu bu sabahleyin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kabilinden duyuruldu. Koca, muafiyet sistemi yetersizliği bulunan 37 yaşındaki hastanın soyutlama edildiğini bildirdi.

Sağlık Bakanı Koca: Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı belirleme edildi

Hastalığa bağlı AA muhabirine izah özne Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve KLİMİK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Azap, maymun çiçeğinin giriş döndürücü benzeyen temasla bulaşması dolayısıyla Kovid-19 kabilinden müşterek salgına benzeşme riskinin bulunmadığını vurguladı.

Azap, şunları söyledi:

"Maymun çiçeği katiyen Kovid-19 yahut enflüanza kabilinden eyyam içre yüzlerce, binlerce insana bulaşacak müşterek dert değil zira giriş döndürücü benzeyen temasla bulaşıyor. Sadece hasta ve enfekte bulunan kişilerle bire müşterek evde yaşayanlar yahut benzeyen fiziki teması olanlar riziko altında. Bu sebeple telaşlanacak müşterek gidiş yok. Kovid-19'da dünyada günde 1 milyonun üstünde acemi hadise gözlemlenirken maymun çiçeğinde dü maaş müddette Afrika haricinde 5 bin yöresinde hadise bildirildi. Tek başına bu data üstelik giriş döndürücü çabuk yayılmadığını gösteriyor."

"Olgu sayılarında müşterek hacim çoğalma olabilir"

Azap, buna yanıt maymun çiçeğinin bundan sonradan Afrika ile sınırlanmış müşterek enfeksiyon olmadığına ayraç ederek, "Maymun çiçeği Kovid-19 kabilinden ürkütücü olmasa da hâlâ evvela görmediğimiz coğrafyalarda yayılıyor. Batı dünyasının çerağ hepsi kabilinden acemi müşterek hastalığı oldu. DSÖ de hastalıkla ait toptan aceleci durumun bahis konusu olmadığını fakat virüsün yayılmasının engellenmesi icap ettiğini açıkladı. Türkiye açısından hastalığın görüldüğü İngiltere, Almanya, İspanya, Portekiz kabilinden ülkelerle benzeri müşterek proses yaşanabilir. Ülkemizde de ayrıksı vakalar, vakıa sayılarında müşterek hacim çoğalış olanaklı fakat bu ülkelerdeki derece faziletkâr müşterek miktarda olamayacağını düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Vaka sayılarının artmasının bireyin temaslı bulunduğu hepsi topu şahısların izolasyona alınmasıyla engellenebileceğini, hastanın virüsü kimden aldığının araştırılarak muhtemel çirkin şahısların ve bunların benzeyen temaslılarının da karantinaya katılması icap ettiğini kail Azap, bu yapıldığında hastalığın artmasının da önlenebileceğini belirtti.

"Ateş, lenfa bezlerinde şişme, ciltte kabarcıklar kabilinden belirtiler gösteriyor"

Prof. Dr. Alpay Azap, maymun çiçeğinin belirtilerine bağlı şu detayları paylaştı:

"Hastalık ateş, giriş ağrısı, adale ağrısı kabilinden umumi enfeksiyon belirtileri gösteriyor. Lenf bezlerinde şişme uyaran belirtiler arasında. Asıl şüphelendiren belirtke ise ellerde, kollarda, hapaz içinde, yüzde, el- kadem tabanlarında ifrazat toplamış kabarcıkların olması. Fakat bu belirtke coşkun önceki çıkmış bulunduğu çağda değil beş altı güneş sonradan ortaya çıkıyor. Hastalıktan sakınmak düşüncesince maymun çiçeğinin görüldüğü devletlere yolculuk etmiş ve orada hasta kişilerle benzeyen teması olma olasılığı mevcut kişilerden ırak ara vermek önemli. Enfekte bireyin kullandığı havlu, çarşaf kabilinden malzemelerde de virüs olabiliyor. Bunlara temasla da ciltteki gözle görülemeyecek çatlaklardan virüs bulaşabiliyor. Şüpheli müşterek teması olup dert belirtilerini taşıyanların çabucak afiyet kuruluşlarına başvurması giriş döndürücü önemli."

Azap, hastalığın ciltte oluşan kabarcıklardan dayanıklı alınarak meydana getirilen PCR testiye saptandığını aktardı.

"Risk grubu haricindeki kişide tedavisiz, kendinden iyileşiyor"

Hastalığın riziko grubundaki eşhas haricinde rastgele müşterek tedaviye lüzum olmadan kendinden geçtiğini tamlayan Azap, "Bağışıklığı baskılanmış kişiler, giriş döndürücü ıvır zıvır dallar ve gebeler açısından ağırbaşlı dert ve ahiret yolculuğu riski var. Fakat bunun haricindeki insanlarda tedavisiz 2-4 hafta içre kendinden iyileşiyor." dedi.

Prof. Dr. Azap, maymun çiçeğine gönül rahatlığı geliştirilmiş, FDA kabilinden musaddak müşterek ilacın olduğunu belirterek, sözlerini, "İlaç şu an devletimizde bulunmayan fakat dünyada da hoppadak hastalığın ağırbaşlı temaşa riski mevcut şahıslara uygulanıyor. Risk grubunda sıfır eşhas düşüncesince ilaca üstelik lüzum yok. Sadece bireyin bulaştırmasını engel olmak düşüncesince izolasyonu ve takip edeni yapılıyor." niteleyerek tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?