Sağlık

'Prematüre bebekler derneşik strateji edilmeyen hamilelikten doğuyor' uyarısı

Prof. Dr. Hasan Kahveci, "Prematüre bebeklerin ehemmiyetli bölümü derneşik izleme edilmeyen hamilelikten doğuyor. Dünyada bebeklerin yüzdelik 10'a yakını erkendoğan kendisine dünyaya geliyor." dedi.

'Prematüre bebekler derneşik strateji edilmeyen hamilelikten doğuyor' uyarısı
25-11-2021 16:01
Erzurum

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erzurum kent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kahveci, gazetecilere icra ettiği açıklamada, prematüre doğumların önlenmesi açısından annelerin hamilelik dönemlerinde derneşik izlem edilmesi icap ettiğini söyledi.

Kentin birlikte Doğu Anadolu Bölgesi'nin tamamından hasta onama ettiklerini özetleyen Kahveci, "94 döşek kapasitemiz var. Yaklaşık 20 ilden hasta onama ediyoruz. Her çeşit hasta ve baş döndürücü önemsiz bebeklerin yatırılmış olduğu gelecek merkeziz. Merkezimizde dört başı mamur taraf dallarımız ve uzlaşma odalarımız mevcut. Anne otelimiz de ultra aşırı düzeyde." dedi.

Kahveci, hastanede bebek taraf arka uzmanları, hekimler, hemşire, ebe ve afiyet personeliyle özveren çalıştıklarını belirterek, hastane yönetimine hizmetlerin sunulmasında sağladıkları destekten çevre teşekkürname etti.

Doğum meydana getirecek annelere tavsiyelerde mevcut Kahveci, şunları kaydetti:

"Evde doğumların olmaması, dört başı mamur doğumların hastanede yapılması ve annelerin hamilelikte profesyonelce derneşik izlem edilmesinin prematürenin önlenmesinde iri önemi var. Prematüre bebeklerin ehemmiyetli bölümü derneşik izlem edilmeyen hamilelikten doğuyor. Dünyada bebeklerin yüzdelik 10'a yakını erkendoğan namına dünyaya geliyor. Bu topluma ve şahıslara baş döndürücü iri hesaplı ağırlık oluşturuyor."

Kahveci, erkendoğan veladet sonrası bebekleri izlem ettiklerini anlatım ederek, erkendoğan bebeklerin taburcu olduktan sonradan da otama ve takiplerinin boşlama edilmemesini istedi.

Prematüre doğumdan sonradan taburcu olanların derneşik takibe gelmemesi yerinde bebekte oluşacak iş ve rahatsızlıkları izlem ve otama edemediklerini aktaran Kahveci, anne ve babalara bu mevzuda ehemmiyetli fariza düştüğünü dile getirdi.

Hamile hanımlar hastanenin "anne oteli"nde izlem ediliyor

Hastane Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Hakkı Tör de hastanede 94 yataklı vagon vagon yenidoğan yatağın olduğunu ve ihtiyaca gereğince bu sayının arttığını belirterek, bu hizmetin indinde 36 yataklı vagon vagon anne oteliyle gebeleri izlem ettiklerini söyledi.

Yenidoğan birimi mesul ve çalışanlarına hizmetlerinden çevre vakası teşekkürname fail Tör, "Yoğun hizmet ve taburculuk ortada anne ile bebeğin uyumunu gelmek gayeli anne rasat odamız ve anne bebek yanı dediğimiz uzlaşma odalarımız mevcut. Bu, hastanemiz düşüncesince yukarı düzem hizmet." dedi.

Yenidoğan derin bakımda bebeği otama gören Zeynep Naz da hastanedeki hizmetlerden kıvançlı kaldığını anlatarak, "26 haftalık hamileyken buraya getirildim, 3'üncü haftada veladet yaptım, bebeğimi dosdoğru halde büyüttüler, şu an uzlaşma odasına geçtim. Doktor, bacı ve personele baş döndürücü teşekkürname ederim. Allah herkesten razı olsun." niteleyerek konuştu.

Konuşmaların peşi esna hastane yönetimi bebekleri otama gören annelere bebekleri düşüncesince muhtelif elbise ve muhtelif hediyeler verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?