Ekonomi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşsa da 80 dolar bandına gerilemesi bekleniyor

Petrol fiyatlarının bu sene varil başına 100 doları aşacağını öngören uzmanlar, fiyatlardaki bu seviyenin kalımlı olamayacağını ve esasen 80 dolar seviyelerine akıllıca ortak düzelti beklendiğini belirtiyor.

Petrol fiyatlarının 100 doları aşsa da 80 dolar bandına gerilemesi bekleniyor
15-02-2022 13:08
Ankara

Kovid-19 salgınının konuşu etkilerinin azalmasıyla çabucak toparlanan toptan ekonomiye mukabil petrol piyasaları hala arz-talep dengesizlikleriyle savaşım ediyor. Varil başına 90 doların üstünde seyreden petrol fiyatları, üretici devletlerin istihsal kapasitesinin kalan talebi karşılamakta çıtırbom kalmasıyla yükseliş eğilimini sürdürüyor.

Bu devletlerin rastgele müşterek bildirme kesintisi yerinde kullanıma sunabileceği redif istihsal kapasitesinin 2020 yılından beri azalma hevesi göstermesi ve ilkin Ukrayna-Rusya geriliminin petrol arzında takılmalara illet olacağına değgin endişeler, petrol fiyatlarını varil başına 100 dolar eşiğine şimdi da yaklaştırdı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), güzeşte hafta yayınladığı maaş petrol sektörü raporunda, özek bankalarının piyasalardan mali desteği art çekmesinin ve senenin art kalanında nema paylarını çabucak artırmalarının konuşu çoğalma ile petrol talebi üstünde bası oluşturabileceği, bunun da petrol fiyatlarını şimdi da yükselteceği dair uyarılarda bulundu.

"Petrol tutarları biraz sene sürecek yükseliş döngüsüne girecek"

Washington merkezli müşavirlik firması Rapidan Energy Group Başkanı ve ​​eski Beyaz Saray Yetkilisi Robert McNally, Anadolu Ajansına icra ettiği açıklamada, petrol fiyatlarını üst taraflı destekleyen anne etkenlerin başlangıcında müstevli devrinde sakıt petrol talebinin toparlanarak şimdi dimdik müşterek zemine yerleşmesi ve özek bankalarının uyguladığı nema tasarruf kararlarını içeren makroekonomik risklerin geldiğini söyledi.

Özellikle Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı birtakım müstahsil ülkelerden oluşan OPEC + grubunun küçülen ortalık payının jeopolitik riskleri şimdi da ehemmiyetli duruma getirdiğine ayraç fail McNally, "Petrol fiyatlarının bu sene süresince 100 dolara kavuşması mümkün. Piyasaların sakinleşmesiyle incelmemiş petrol fiyatlarında 70-80 dolar seviyesine akıllıcasına müşterek düzelti bekliyoruz. Ancak incelmemiş petrol fiyatlarının biraz sene sürecek müşterek yükseliş döngüsüne girmesini ve bu minvalde fiyatların 100 doları aşarak doğacak senelerde minimum 150 doları göreceğini kestirim ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

McNally, bildirme tarafında ise OPEC+ grubunun istihsal çoğalma hızı ve redif istihsal kapasitesindeki düşüşün fiyatlar üstünde yükseltici hasiyet oluşturduğunu anlatım etti.

"100 dolar seviyesindeki fiyatlar ekonomiler üstünde zayıflatıcı hasiyet oluşturuyor"

Energy Intelligence Group Küresel Petrol Piyasaları ve Kuzey ABD Enerji Araştırmaları Başkanı Abhi Rajendran, endamsız vadede Rusya-Ukrayna geriliminin ve İran çekirdeksel anlaşmasının baştan yaşama geçirilmesine müteveccih müzakerelerden çıkma sonucun petrol sektöründe tutarları etkileyecek anahtar jeopolitik ahval ortada toprak aldığını belirtti.

Rajendran, piyasaların acemi yıla erke fiyatlarının başrolü oynadığı pahalılık kaygılarıyla başladığını anımsatarak, "Fiyatlar üstündeki bu enflasyonist baskının ne denli süreceği nazik önemini korurken, 100 dolar seviyelerine akıllıcasına yükselen petrol tutarları da ekonomiler üstünde zayıflatıcı müşterek hasiyet oluşturuyor." dedi.

Hem OPEC+ grubu hem de kadro dışı müstahsil devletlerin kalan öğrenci karşılık vermekte aheste kaldığını kaydeden Rajendran, bu durumun fiyatlara üst taraflı dayanak sağlarken bire müşterek sürede konuşu gerilimler düşüncesince de enfrastrüktür hazırladığını belirtti.

Rajendran, Brent çeşidi petrol düşüncesince varil başına 100 doların üstünde müşterek seviyenin bundan sonra şaşırtı olmadığına dikkati çekerek, "Ancak bunun düşüncesince Ukrayna'da kalan müşterek gerginlik yahut gizil müşterek arbede ve İran çekirdeksel görüşmelerinden çıkma aksi müşterek son gerekiyor. Fiyatların ne denli yükseldiğinden fazla ne seviyede tutunabileceğinin şimdi ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyoruz." niteleyerek konuştu.

Brent petrolün varil fiyatının doğacak biraz sene süresince averaj 75 dolar yöresinde olacağını öngördüklerini tamlayan Rajendran, şunları kaydetti:

"Brent petrolün yaz aylarına akıllıcasına 90 dolar seviyesinde olacağını kestirim ederiz ki bulunan jeopolitik gerilimlerin piyasada minimum 5 dolar fiyatlandığını şimdiden görüyoruz. Eğer bu jeopolitik gerilimler azalırsa, bire müşterek devre düşüncesince fiyatların 80 dolar yerine gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Hangi fiyat düzeyinin şimdi mihman olabileceği iri seviyede makroekonomik ortama değgin olacak. Fiyatların bu sene sonuna akıllıcasına 80 dolara art döneceğini kestirim ediyoruz."

Petrol stoklarının enikonu bağan bulunduğunu ve arzdaki büyümenin alakanın peşinde kaldığını anımsatan Rajendran, endamsız vadede petrol fiyatlarının şimdi da efdal seviyeleri görmesinin muhtemel müşterek senaryo bulunduğunu belirtti.

Düşük redif kapasite, meydan toleransını zayıflatıyor

IEA'ya göre, fen mesail ve gayrı birtakım yetenek kısıtlamaları nedeniyle, OPEC+ grubu hanuman ayında günce 400 bin varillik çoğalma ika sonucuna mukabil günde sadece 280 bin varil petrol üretimi yapabildi.

Grubun toplanmış istihsal kaybı, güzeşte senenin başlangıcından beri günde kısaca 800 bin varile ulaştı. Grubun planlanan maaş çoğalma seviyesini gerçekleştirememesi, toptan stoklarda acı düşüşlere, petrol piyasalarının şimdi da daralmasına ve bildirme açığının oluşmasına kere açtı.

OPEC+ grubunun toplanmış kullanılabilir redif kapasitesi şu anda günde 5,1 milyon varil yöresinde ancak, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin elinde acele müşterek halde kullanıma sunulabilecek fiziksel incelmemiş petrol miktarı sadece 2,2 milyon seviyesinde bulunuyor.

Uzmanlar, bahis konusu durumun piyasaların rastgele müşterek bildirme aksaklığına kere açabilecek jeopolitik müşterek huzursuzluğa erinç toleransını zayıflattığını belirtirken fiyatlardaki üst taraflı hareketlenmeleri de destekleyeceğini öngörüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?