Ekonomi

Para politikalarında rota mayıs ayında çizilecek

Her ne derece Avrupa, Japonya ve İngiltere merkez bankalarının mayıs ayında planlanmış toplantısı bulunmasa da Fed'in, ay başlangıcında açıklayacağı kararları ile dünyalık politikalarında sıkılaşma ivmesine doğrultu vermesi bekleniyor.

Para politikalarında rota mayıs ayında çizilecek
02-05-2022 11:30
İstanbul

Dünyanın önde mevrut merkez bankalarının mayıs kocaoğlan takvimi derin olmasa da toptan tutum ve mangır piyasalarının yönü açısından kanıt özelliği haiz Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı kararların, senenin gelişememiş kalanı düşüncesince mal politikaları rotasını çizeceği belirtiliyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) kabil başka önde mevrut merkez bankalarının mayıs ayında planlanmış toplantısı bulunmazken, Fed'in ay başlangıcında açıklayacağı kararları ile mal politikalarında sıkılaşma ivmesine taraf vermesi bekleniyor.

Bu kapsamda banka yetkililerinin derinti evveliyat ve sonra yapacağı lafla yönlendirmelerin, mal politikalarının seyrine değgin tabloyu netleştireceği öngörülüyor.

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC), 3-4 Mayıs'ta gerçekleştireceği toplantıda, faizlerde 50 temel puanlık artırıma gideceğine az elan stabil gözüyle bakılıyor. Banka'nın dengelem tasgir sürecine de başlamış olacağı toplantıda, sıkılaşma takvimi ve hızına değgin vereceği sinyaller nazik ehemmiyet taşıyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın akıbet çağda icra ettiği açıklamalarla "agresif sıkılaşma sürecine" ayraç etmesi ve Banka yetkililerinin 75 temel puanlık faiz artırımını münakaşaya açmaları, efdal faiz ortamına aceleci geçişin sinyalini vermişti. Söz konusu izahat sonrası tağyir piyasalarında mayıs ayındaki gayrisıhhi puanlık artırımın arkası sıra haziranda da 75 temel puanlık faiz artırımına gidileceği ihtimali yüzdelik 80'e dayanmıştı.

Halihazırda Banka'nın orak ayı ve ağustos aylarında da 50'şer temel puanlık faiz artırımı yapacağı fiyatlanıyor. Böylece peş peşe 4 görüşmede Fed'in, faiz paylarını 225 temel nokta artırarak yüzdelik 2,50-2,75 bandına yükseltmesi bekleniyor.

PBoC

Fed'in arkası sıra doğacak ay düzenlenen toplantısı mevcut merkez bankaları arasında, dünkü sima koronavirüs (Kovid-19) fenomen sayısındaki artım karşısında baştan site yama tedbirlerini devreye kabul etmek mecburiyetinde mütebaki Çin Merkez Bankası da (PBoC) arazi alıyor.

PBoC'den, faizleri indirerek kapanma tedbirlerinden etkilenen abuhava ekonomisine dayanaklık etmek bekleniyor.

Banka, güzeşte hafta mecburi cevap oranlarında indirime gitmiş, bu adımı yöntem faizinde iskonto gözleyen yatırımcılar kabilinden ehliyetli bulunmamıştı. Bu evolüsyon sonrası Banka, kapanma tedbirlerinden etkilenen ıvır zıvır firmalara müteveccih akışkanlık desteği verileceğini açıklamıştı. Banka ayrıca, sponsor büyük ihtiyati yöntem desteği lafı de vermişti.

PBoC, en akıbet hanuman ayında ortak sene vadeli cesaret faiz oranını yüzdelik 2,95'ten yüzdelik 2,85'e, 7 gündüz vadeli elverişsiz ürem anlaşmalarındaki faiz oranını da yüzdelik 2,2'den yüzdelik 2,1'e düşürmüştü. Banka, april kocaoğlan toplantısında ise iskonto beklentilerinin tersine faiz paylarını değiştirmemişti.

ECB

ECB'nin mayıs ayında planlanmış ortak toplantısı bulunmazken, Banka'nın Fed'in ortaya koyacağı tabela sonrası yapacağı lafla yönlendirmeler yakından izlem edilecek. Bu kapsamda yatırımcılar, Avrupa ve Amerika ekonomileri arasındaki toparlanma farkının mal politikasına ne seviyede yansıyacağını anlamaya çalışacak.

Rusya-Ukrayna mücadelesi sonrası küsurat erke maliyetleri ve besin tutarları ile "yüksek ve derinlemesine süreli" enflasyonla dirlik karşıya mütebaki Avrupa'da, halihazırda güçsüz seyreden tutum ECB'nin mal politikasına bağlı belirsizliklerin sürmesine sebep oluyor. Buna rağmen ECB Başkanı Christine Lagarde'ın akıbet açıklamaları ile piyasalarda "beklenenden elan aceleci sıkılaşma" görüşleri de ciddiyet nail durumda.

Lagarde, Avro Bölgesi'nde enflasyonun nisanda salname bazda yüzdelik 7,5 ile zamanı seviyeye ulaşmasının arkası sıra icra ettiği izah ile Banka'nın sene sonundan ilk faiz artırımına gidebileceğini, el âlem malı alımlarının ise üçüncü çeyrek böylecene bitirilmesinin beklenen bulunduğunu söyledi.

Açıklamanın arkası sıra ECB'nin ilkgüz ayına denli 50 temel puanlık artım gerçekleştireceği fiyatlanıyor. Banka april kocaoğlan toplantısında yöntem faizini sıfır, tevdiat faizini yüzdelik eksiklik 0,50 ve münteha birim fonlama faizini de yüzdelik 0,25'te çakılı bırakmıştı.

BoJ

Enflasyonun seyri açısından evren ülkelerinden ayrışan Japonya'da, mal politikası da emsallerine nazaran salpa kalmaya bitmeme ediyor.

Uzun senelerdir bağan enflasyonla uğraş fail ülkede, Rusya-Ukrayna mücadelesi sonrası küsurat mal fiyatlarına rağmen Tüketici Fiyat Endeksi'nin hudutlu yükselmesi, ultra salpa mal politikasının sürdürülmesinin en ehemmiyetli öne sürülen nedeni namına öne çıkıyor. Buna rağmen arsıulusal çapta dolara bulunan alakanın artarak çoğalması ile dolar/yen paritesindeki aceleci yükseliş, tutum yetkilileri ve BoJ'un müteyakkız kalmasına sebep oluyor.

BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda, Banka'nın akıbet toplantısında, yüzdelik eksiklik 0,1 düzeyindeki faizlerde ve doyumsuz tağyir alıntı programında değişikliğe gitmemesinin arkası sıra icra ettiği açıklamada, "Kur hareketlerinin Japon ekonomisi ve fiyatlar üstündeki tesirini yakından izlem ediyoruz. Gerekirse mal politikasını elan çok gevşetmekten çekinmeyiz fakat Japonya ekonomisinin, müstevli evveliyat seviyelere dönememesi dolayısıyla başka devletlerde bulunduğu kabil faizleri açık açık tezyit durumumuz yok." ifadelerini kullanmıştı.

BoE

İngiltere'de, efdal erke tutarları dolayısıyla martta akıbet 30 senenin en efdal seviyesine çıkan şişkinlik karşısında BoE'nin yöntem faizini elan çok çoğaltması bekleniyor.

En akıbet toplantısını mart ayında oluşturan BoE, yöntem faizini 25 temel nokta artırarak yüzdelik 0,75'e çıkarmıştı. Banka, yöntem faizini, güzeşte senenin ara ayında 15 temel nokta ve bu senenin ıvır zıvır ay ayında 25 temel nokta artırmıştı.

Faiz tasarruf sonucuna esbabımucibe namına şişkinlik beklentilerinin gelişimini yayınlayan Banka, elan çok faiz artırımı düşüncesince gelişigüzel dü yönde de riskler olduğuna ayraç etmişti.

Rusya-Ukrayna mücadelesi dolayısıyla erke fiyatlarındaki artışın İngiltere'nin konuşu büyüme göstermesine dokunca vereceğini ve endamsız vadeli şişkinlik baskılarını artıracağını değerlendiren Banka'nın, haziranda 25 temel nokta elan faizlerde artırıma gideceği, oranların sene sonuna denli yüzdelik 2 seviyesine yükselteceği fiyatlanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?