Ekonomi

Otokar'dan 2021'de 1 bilyon 42 milyon TL kemiksiz kar

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, 2021 değerlendirmesinde "Esas çalışkanlık karımız müşterek geçmiş yıla göre yüzdelik 69 artarak 1 bilyon 76 milyon TL’ye, kesin karımız ise 1 bilyon 42 milyon TL’ye ulaştı." değerlendirmesini yaptı.

Otokar'dan 2021'de 1 bilyon 42 milyon TL kemiksiz kar
04-02-2022 23:29
İstanbul

Şirketten meydana getirilen açıklamaya göre, Otokar 2021 yılı mali neticelerini paylaştı. Küresel hedeflerine kabadayı adımlarla ilerleyen, 5 kıtada 60'tan ortak tomar ülkede çalışkanlık yayınlayan Otokar, 2021'i ortak geçmiş yıla nazaran iş hacmi bazında yüzdelik 55 nema ile tamamladı.

Açıklamada görüşlerine toprak sunulan Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, bitmeme fail müstevli koşullarında iç ve aut pazarlarda faaliyetlerine geceli gündüzlü bitmeme ettiklerini belirterek şöyleki bitmeme etti:

"2021 senesinde ciromuz geçmiş senenin ayrımsız zamanına nazaran yüzdelik 55 artışla 4,5 bilyon TL'ye ulaştı. Küresel ölçekteki kompetitif konumumuzu koruduk, ihracatımızı 345 milyon Amerika doları seviyesine çıkardık. Esas çalışkanlık karımız ortak geçmiş yıla nispetle yüzdelik 69 artarak 1 bilyon 76 milyon TL’ye, açık karımız ise 1 bilyon 42 milyon TL’ye ulaştı. 2021'de ticari taşıt ve defans sanayisi satışlarımız ise ciromuz içre istikrarlı ortak çözülüm gösterdi."

Yıl süresince bulunan ve toy verim ihya çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Görgüç, "Araştırma ihya yatırımlarımız geçmiş yıla nispetle yüzdelik 49 çoğalma göstererek bütün 300 milyon TL yerine gerçekleşirken akıbet 10 yılda Ar-Ge harcamalarımızın ciromuz içerisindeki sayı farkı oranı yüzdelik 8 oldu." ifadelerini kullandı.

"En baş döndürücü yeğleme edilen otobüs markası gene Otokar oldu"

Görgüç, otobüs sektöründeki liderliklerini sürdürdüklerine ayraç ederek "13'üncü defa Türkiye’nin otobüs pazarı önderi olduk. 2021 senesinde satılan kısaca değme dü otobüsten bir tanesi Otokar oldu. Türkiye’nin ehemmiyetli site içi ulaşımı ihalelerini kazanarak ortak defa elan Türkiye’nin üç iri şehrinin, İstanbul, Ankara ve İzmir’in otobüs tedarikçisi olduk. Turizm ve servis taşımacılığının da en baş döndürücü yeğleme edilen otobüs markası gene Otokar oldu. Kullanıcılarımıza bizlere duydukları güvenlik düşüncesince teşekkürname ediyorum." açıklamasında bulundu.

Ticari araçta otobüsün beraberinde 8,5 tonluk kamyon pazarında Otokar’ın ehemmiyetli oyunculardan bir tanesi olduğuna dikkati çekici Görgüç, "Faaliyet gösterdiğimiz 8,5 tonluk kamyon pazarında satışlarımızı piyasa büyümesinin de üstünde arttırdık." bilgisini verdi.

"Avrupa’da erek seçenek yakıtlı otobüslerle büyümek"

Otokar otobüslerinin zaman Avrupa ilkin edinmek neredeyse 50'yi ortak tomar ülkede geçici taşımacılığında kullanıldığını vurgulayan Görgüç, şunları aktardı:

"2021 senesinde erek pazarımız bulunan Avrupa’da büyümemizi sürdürdük. Slovakya’nın başkenti düşüncesince ürettiğimiz otobüslerimiz iş vermeye başladı. Avrupa’da İspanya, Fransa, Almanya, İtalya kadar devletlere ihracatımız sürerken bunun indinde Orta Doğu’dan faziletli adetli siparişler aldık. Türkiye’de tasarlanan ve imal edilen otobüslerimizin dünyanın ciharıyek yanında, metropollerde kullanılmasından iri alım çalım duyuyoruz. Başta Avrupa edinmek üzere, hava değişikliği ile savaş kapsamında sürdürülebilir şehirciliği hazımlı belediyeler 2021 senesinde da seçenek yakıtlı taşıt tercihlerini sürdürdü. Alternatifli yakıtlı vesait dair global rekabette ehemmiyetli ortak aktör bulunan şirketimiz, Ukrayna’nın beraberinde Romanya ve Azerbaycan’dan doğalgazlı site içi otobüsleri düşüncesince siparişler aldı."

Görgüç, Otokar’ın toy evlat elektrikli otobüsünün lansman çalışmalarına Türkiye’nin beraberinde Avrupa genelinde de bitmeme ettiklerini aktararak "Elektrikli site içi otobüsümüz düşüncesince Avrupa’da Almanya’da IAA Mobility Fuarı’nda 2 bin geçici taşımacılığıyla süregelen lansman turumuz İspanya, İtalya, Fransa, Romanya ve Benelüks ülkeleriyle bitmeme etti. Aracımız, kullanıcı ve operatörlerin iri takdirini kazandı. Gelecek zamanlarda bu segmentte Avrupa’daki verim sayımızı artırmayı hedefliyoruz." ifadelerine toprak verdi.

"Otonom askeri taşıt yetiştirmek düşüncesince ehemmiyetli ortak aşama attık"

Savunma sanayisinde NATO devletlerinde ve Birleşmiş Milletler güçleri görevlerinde canlı yerine fariza karşıcı Otokar askeri araçlarının 35'ten ortak tomar arkadaş ve bağlaşık ülkeye ihraç edildiğini hatırlatan Görgüç, defans sanayisindeki icraat kendisince şu detayları verdi:

"Geçtiğimiz sene ayrımlı coğrafyalardan aldığımız siparişlerin teslimatlarına odaklanırken koronavirüs pandemisi kaynaklı yolculuk engellerinin kalkmasıyla dünyanın ciharıyek indinde planlı aktiflik ve fuarlara iltihak ve kullanıcılarımızla beniz yüze yetişme fırsatı bulduk. ARMA 8x8 zırhlı aracımız ve TULPAR paletli savaşma aracımız Kazakistan ordusunun kavi koşullarda gerçekleştirdiği testlerini faziletli başarıyla tamamladı. Otonom askeri taşıt ihya ve uygulamalarına müteveccih arsıulusal ortak teşrikimesai anlaşması imzalayarak insansız kişmiri araçları segmentini tevlit önünde ehemmiyetli ortak aşama attık."

"Faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik mevzuları odağında yürütüyoruz"

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, global ortak bellik olma hedefine tehlikesiz adımlarla ilerleyici Otokar’ın ortak yandan da uygulayım bilimi ve inovasyon yeteneklerini geliştirmeye bitmeme ettiğini anlatarak "10 sene içre gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge masrafımız 1,6 bilyon TL'ye ulaştı. Çevre, içtimai ve yönetişim hikayelerinde yaptığımız çalışmalarla 6 senedir Borsa İstanbul’un Sürdürülebilirlik Endeksi’nde toprak alıyoruz. Faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik mevzuları odağında yürütüyoruz. Yeşil Mutabakat’ın AB ile ticaretimize getirebileceği etkisinde bırakır üstünde çalışmalarımızı sürdürürken, Koç Topluluğu’nun Kültürel Dönüşüm Programı'nın ehemmiyetli ortak parçası bulunan 2050 Karbon Nötr Programını iri ortak inceden inceye izlem ediyoruz. Bu doğrultuda seçenek yakıtlar, erke verimliliği ve yeşil satın kabul etme kadar mevzular üstünde çalışıyoruz." açıklamasında bulundu.

2022 yılı hedefleri

Otokar’ın sürdürülebilir büyümesini 2022 senesinde da korumayı hedeflediklerine dikkati çekici Görgüç, şunları kaydetti:

"Otomotiv ve defans sanayisi sahalarında global ortak aktör olma amacımızdan ödünleme vermeden çalışmalarımıza bitmeme edeceğiz. Ticari araçlarda gayrimenkul içerisindeki önder konumumuzu sürdürürken gayrimenkul dışı pazarlarda ilkin Avrupa edinmek neredeyse taşıt sayısı ve piyasa payımızı artırmayı hedefliyoruz. Savunma sanayisi dalında verim ve yeteneklerimizi memleketimiz faydasına sunmaya bitmeme edip, gayrimenkul dışındaki erek pazarlarımızda varlığımızı tasarruf etmek düşüncesince çalışacağız. Bu hedeflerimize iktiran etmek düşüncesince çalışanlarımızın özverileri gayretleri, kullanıcılarımızın itimatı ve iş ortaklarımızla sürdürdüğümüz uzlaşma ve teşrikimesai bizim en iri gücümüz olacaktır."

Açıklamaya göre, ticari taşıt dalında fabrikadaki envestisman faaliyetlerine bitmeme fail şirket, 2020 senesinde imzaladığı IVECO BUS otobüslerinin Türkiye'de imal edilmesine müteveccih barışma kapsamında da önce vasıtaların istihsal ve teslimatlarına başladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?