Yaşam

Otizmli Yiğit'in hınç nöbetleri atlı terapiyle azaldı

Kastamonu'da 16 yaşındaki otizmli Mustafa Yiğit Budak'ın şimdi önceki yoğun pıtrak geçirdiği gayz nöbetleri, atlı terapi eğitimleri sebebiyle azaldı.

Otizmli Yiğit'in hınç nöbetleri atlı terapiyle azaldı
23-11-2021 12:40
Kastamonu

Kastamonu'da Daday İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Kastamonu Nöbetçi Ekip Kaliteli Yaşam Derneğince hazırlanıp İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü çeşidinden ikrar edilen Doğada Atlı Terapi Projesi kapsamında, Emirbey Atlı Turizm Çiftliği'ne gelen hususi kişilere at üstünde egzersizler yaptırılıyor.

Burada öz inanma kazanan, değişik cümleler kuran ve cisim hareketlerinde hareket sağlanan öğrencilerin aileleri de terapiden yüzleri gülerek ayrılıyor.

Emirbey Atlı Turizm Çiftliği'ne mevrut otizmli Mustafa Yiğit Budak da atlı terapist, ergoterapist, at bakıcısı ve taraf konservatör eşliğinde atlı terapi eğitimlerine katılıyor.

"Çok velut ve çarpıcı müşterek çalışma"

Yiğit'in anası Lemiye Budak, AA muhabirine, oğluna 3 yaşlarında otizm teşhisi konulduğunu söyledi.

İstanbul'da yaşadıklarını, otizm teşhisinin peşi sıra memleketleri Kastamonu'ya yerleşmeye değişmeyen verdiklerini anlatım fail Budak, "İstanbul'dan çocuğumuza acemi müşterek hayat noktayı ihdas etmek düşüncesince döndük. Burada atlı terapiyle karşılaştık. Çocuğum baş döndürücü gayz nöbetleri yaşıyordu. Bu terapiden sonraları çocuğumun ıssız hareketi değişti. Daha rahat müşterek bebek oldu. Devamının gelmesini istiyorum." dedi.

Otizmli evlatların gelişigüzel bölgede sosyalleşmesi icap ettiğini özetleyen Budak, şunları kaydetti:

"Proje sebebiyle buraya geldik. Bu projede çocuğum ağababa hamil ve sakinleşti. Atın üstünde tevakkuf süresi arttı. Komutları alıyor. Daha elleme uyguluyor. Öfkemizin bulunmadığı müşterek an bizim düşüncesince büyüklük anı. Buraya eğlenerek geliyoruz, eğlenerek gidiyoruz. Eve gittiğimiz devir hâlâ elleme oluyor. Daha rahat oluyor. hiddet nöbetlerimiz hâlâ azalıyor. Atlı terapi Yiğit'e aşkın elleme geldi. Diğer küçüklere da aşkın elleme geldiğini gözlemliyoruz. Attan esbak durumumuzu ve öncesini yazıyorum. Çok velut ve çarpıcı müşterek çalışma."

Kastamonu Nöbetçi Ekip Kaliteli Yaşam Derneği Başkanı Nihal Gül ise atların hususi bireylerin eğitiminde ehemmiyetli noktayı olduğunu vurguladı.

Ata binmeye mevrut evlatların menfaatlerini hâlâ engellenmeyen ve bahtiyar hissettiğini dile getiren Gül, "Atlı terapi Yiğit'e de aşkın elleme geldi. Burada elden dallar değil ailelerimiz de aşkın bahtiyar oluyor." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?