Sağlık

Orucun vücuda yararının korunması düşüncesince bayramda beslenmeye nazarıitibar edilmeli

Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cömert, "Bayramda 2,5-3 zaman aralarla beslenmek, hazım sistemi sorunları yaşamamak düşüncesince boşlama edilmemesi müstelzim açacak kurallardan biridir." dedi.

Orucun vücuda yararının korunması düşüncesince bayramda beslenmeye nazarıitibar edilmeli
01-05-2022 11:25
Ankara

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Küçükkasap Cömert, orucun vücuda yararının ve sağlığın korunması düşüncesince bayramda az ve yoğun beslenilmesi, sağımlı ve yemişli tatlıların yeğleme edilmesi tavsiyesinde bulundu.

Cömert, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, tababet otoritelerince ramazanda tutulan orucun onma deposu namına görüldüğünü belirterek, sağlığın korunması düşüncesince bayramda alışılagelen beslenme düzenine dönülürken de hizmet edilmesi gerekenler bulunduğunu vurguladı.

Oruç tutulurken öbür vakitlere layıkıyla elan az kez yapıldığına ve derinliğine müddet aç kalındığına ayraç fail Cömert, bayramda ciddi yemekler tüketmenin yahut baş döndürücü beslenmenin hazım sistemi hastalıkları, reflü, gastrit, içki şekeri ve içki basıncı dengesinde bozukluklara defa açabileceği uyarısında bulundu.

Cömert, bayram sabahı kahvaltıda kızartma yahut sızgıt kabilinden yöntemlerle hazırlanmakta olan besinlerin yeğleme edilmemesi icap ettiğini tabir ederek, "Bayram kahvaltısında taravetli göveri ve kâr ağırlıklı, protein kalitesi ana sütüne eş bedel haşlanmış haya yahut ince kaygana ile dört dörtlük buğday ekmeği yeğleme edilerek hazırlanmakta olan ortak sofra, umumi sağlığımızı korumanın yanı esna iyileştirecektir. Sucuk, salam şekli kenarlı besinlerin sodyum klorür içeriklerinin, börek şekli besinlerin karbonhidrat, kızartmaların yağ miktarının erdemli olması, mümkün çor yükünü yanında getirecektir." sanarak konuştu.

"Bayram sürecinde az ve yoğun beslenilmeli"

Bayram sürecinde öğünlerin az ve yoğun olması icap ettiğini tamlayan Cömert, şöyleki bitmeme etti:

"Bayramda 2,5-3 vakit aralarla beslenmek, hazım sistemi sorunları yaşamamak düşüncesince boşlama edilmemesi müstelzim açacak kurallardan biridir. Sindirim sisteminin derneşik çalışmasını motivasyon etmek, dünkü sisteme bünyenin uyumunu müzaheret etmek ve kabızlıktan sığınmak düşüncesince çökelti arasında ne olduğu erdemli sebze, kâr ve mobilyasız baklagillerin tüketimine behemehâl hizmet gösterilmelidir. Aynı sürede yoğurt, katık kabilinden besinlerin bumbar florasını regülatör tesirleri unutulmamalı, boşluk kez alternatifi namına tüketilmelidir."

"Bayram sofralarında sağımlı yahut kâr tatlıları yeğleme edilmeli"

Cömert, bayramda tüketilen tatlıların tarzı ve tahsil edilen diyabet hastalığı miktarının önemine ayraç ederek, "Şeker ve yağ arasında ne olduğu erdemli şerbetli maya tatlıları adına bayram sofralarını sağımlı yahut kâr tatlıları ile zenginleştirmek yeğleme edilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü, günce tahsil edilen şekerin 50 gramı geçmemesini belirtmiştir. Oysa hoppadak ortak porsiyon baklava 60 gr. diyabet hastalığı içermektedir. Bunun yanı esna güneş ortamında tüketilen bal, reçel, pekmez, çikolata miktarları da düşünülürse olan riskleri derpiş etmek on paralık tekaüt olmayacaktır." sanarak konuştu.

Çikolata tüketiminde de aşırıya kaçılmaması uyarısında olan Cömert, "Fındıklı, karamelli, sütlü, alkan çikolatalar adına hint bademi miktarının elan erdemli olması sebebiyle erdemli antioksidan içeriğine erbap bitter çikolatalar yeğleme edilebilir. Çikolatanın da uygun miktarlarda tüketimine hizmet gösterilmelidir. Bitter çikolatanın sima 2 diyabet, kardiyovasküler emraz ile ilintili riziko etmenleri, içki yağları, kolesterol, insülin direnci, içki basıncı ve yangı üstünde müspet etkilerine değgin ilmî icraat mevcuttur." bilgilerini paylaştı.

"Bazı nebat çaylarının baş döndürücü tüketimi vücuttan nakit atılımını artırabiliyor"

Tuğba Küçükkasap Cömert, kifayetli ve stabil beslenmenin yanı esna günde 2,5-3 litre nakit tüketiminin de boşlama edilmemesi gerektiğine ayraç ederek, şu detayları verdi:

"Çay ve kahveyi nakit namına tanımlamaksızın, su tüketimine hizmet açıklamak sonuç basamak önemlidir. Vücudun susuz kalmasının önüne devredilmek düşüncesince doğrudan su tüketimi iyice önemlidir. Özellikle kimi nebat çaylarının baş döndürücü tüketimi, hacet söktürücü etkiye ne olabilmekte ve vücuttan nakit atılımını artırabilmektedir. Bu çağda şuursuz nebat çayı, baş döndürücü kıraathane tüketiminden ırak durulmalıdır. Belirtilmesi müstelzim ortak öbür husus ise asitli meşrubat ve apiko kâr sularının tüketilmemesi gerektiğidir. Bu içecekler vücuda diyabet hastalığı yüklemekten mavera ulama sağlamamaktadır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?