Sağlık

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Günel’den sırt çantası uyarısı

İlkokul çağındaki çocuklarda sırt çantası seçiminin aşırı ehemmiyetli olduğuna uyanıklık çekici Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Profesör Dr. Uğur Günel, boşluk dinlence sonrası düşüncesince velilere uyarılarda bulundu.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Günel’den sırt çantası uyarısı
23-01-2022 12:58

Anasınıfı, ilkokul, rüştiye denli aksiyon çağlarında olunan dönemlerde, sırt çantası tarzı ve kullanımının dirimsel derecede ehemmiyet bildirme ettiğini vurgulayan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Profesör Dr. Uğur Günel, açıklık dinlence sonrası düşüncesince velilere uyarılarda bulundu.

Doğru çanta seçiminin ilerleyici yaşlar düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Günel, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine icra ettiği değerlendirmede, “Zamanlama adına evlatlarımızın şu anda açıklık tatilde dinleneceği dönemler. Artık ciddi yüklerinden kurutuldukları 2 haftalık birlikte dinlence dönemi. Ama yeniden 2 haftanın böylece okula önceden çanta tarzı ehemmiyet bildirme edecektir. Onun düşüncesince beşinci sınıf çağındaki birlikte çocuğun mefkûre çantası elbette olmalı konusu baş döndürücü önemli. Her şeyden ilkin çocuğun yapısına akla yatkın birlikte sırt çantası olması lazım. Her dü dal arasındaki mesafeyi ve genişliği geçmemesi lazım. Belinden de 4-5 santimetre yukarısına genişliğinde uzanımı olması lazım. Bunların haricindeki şişman çantalar çocuğa extra ağırlık bindirecektir, evladı zorlayacaktır ve vücudunun makul yapısını bozacaktır” ifadelerini kullandı.

“Çanta ve içindeki ağırlık çocuğun ağırlığının yüzdelik 10'unu geçmemeli”

Çanta seçiminin başta ilkin ve rüştiye düzeyinde şu demek oluyor ki aksiyon çağındaki füru düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli olduğuna ilgi çekici Prof. Dr. Günel, “Çanta ve içindeki ağırlık çocuğun ağırlığının yüzdelik 10'unu geçmemeli. Bu baş döndürücü önemli. 30 kiloluk birlikte çocuğun taşıyacağı azami ağırlık 3 kiloyu geçmeyecek. Aileler bunun bilinci içinde olmalı. Çantanın özlük özgül ağırlığı, birlikte tomar olmamalı. Sağlam çanta alıyorum diye, elden kendisinin 1, 1 buçuk kilogram ağırlığında bulunduğu birlikte çantayı alıp çocuğun sırtına yüklemek, maatteessüf çocuğun vücudunun makul yapısını bozucu neticeler ile karşılaşmamıza illet olabilir. Seçilecek çantanın kayışları ve başka mekanizmalarının akla yatkın ve aklık birlikte halde emek harcaması gerekir. Çantaların sırt ile vücuda yapışan kısmındaki yerler okşayıcı dolgu malzemeleri ile doldurulmalı. Ayrıca çocuğun kollarını ve kırmızıfener altını üstte askıların kesmemesi lazım. Ayrıca çantanın vücuda kusursuz oturacak halde ayarlanabilir mekanizmaya ehil olması gerekir” şeklinde konuştu.

"Çanta tarzı girintisiz çıkıntısız denli görünebilir lakin önemli"

Sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de çanta seçiminin sonuç adım ehemmiyetli olduğuna ilgi çekici Prof. Dr. Günel, çantanın bedenin makul yapısına dokunca vermeyecek halde konumlandırılmasının da baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu kaydetti. Sırt çantalarında dal kulplarının birlikte belden de birlikte putrel aparatı ile çantanın çakılı durmasının ehemmiyetli olduğunu, akım şeklinde balans merkezinin de kayacağına ilgi çekici Prof. Dr. Günel, başkaca çantaların su geçirmez malzemeden işlenmiş olması gerektiğini, çantanın ve içerisindekilerin ıslanması yerinde da ağırlığın artacağının unutulmaması icap ettiğini vurguladı. Prof. Dr. Günel, girintisiz çıkıntısız birlikte gidiş adına tanıdık bu olayın esasta ilerleyici çağda yaşamınızı etkileyebilecek hasarlar bırakabileceğini söyledi.

Utku Şimşek - Nurullah Geylani
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?