Sağlık

Omikron’un alt varyantı BA.2 KKTC’de tespit edildi

Sahip bulunduğu mutasyonların tanımlanmasını zorlaştırdığı düşüncesince "gizli" varyant adına da bilinen Omikron'un alt varyantı BA.2, KKTC'de saptandı. Tespit edilen varyant kısaca 1,5 büküm henüz çabuk yayılıyor.

Omikron’un alt varyantı BA.2 KKTC’de tespit edildi
18-02-2022 15:59

Yakın Doğu Üniversitesi Genom Analiz Laboratuvarı'nın açıklamış bulunduğu çözümleme sonuçları, Şubat ayının geçmiş dü haftasında KKTC'de tanıdık COVID-19 olaylarında Omikron'un yüzdelik 87.2 ile baskınlığını korurken, Omikron'un alt varyantı BA.2'nin yaygınlığının da yüzdelik 12.5 bulunduğunu ortaya koydu.

Baskın varyant değişiyor
Yakın Doğu Üniversitesi'nin açıklamış bulunduğu genom çözümleme sonuçlarına göre; COVID-19'a illet bulunan SARS-CoV-2'nin şu anda yayılımda bulunan Omikron varyantı, KKTC'de geçmiş defa 17 Aralık 2022'de iklim dışından mevrut birlikte olayda tespit edildi. Sonraki dü hafta çabucak yayılan Omikron varyantının baskınlığı, Aralık kocaoğlan böylecene yüzdelik 55'e ulaştı. Ocak 2022'de ise yüzdelik 95'le dominant varyant durumuna geldi.

829 parasız örneği üstünden meydana getirilen varyant analizleri, Omikron'un alt varyantı BA.2'nin yedi hikâye ile KKTC'de yayılmaya başladığını gösterdi. Alt varyantının anne varyanta gereğince 1,5 büküm hâlâ aceleci yayılmış bulunduğu düşünüldüğünde Omikron BA.2'nin ilerleyici haftalarda KKTC'de dominant varyanta dönüşmesi bekleniyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Genom Analiz Laboratuvarı'nda genom bilgelik araştırmacıları Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören, Dr. Gülten Tuncel, Dr. Gökçe Akan ve moleküler dirim bilimci Melis Kalaycı'nın sürdürdüğü çalışmalar, ilerleyici günlerde Omikron'un alt varyantının yayılım seyrini strateji etmeye bitmeme edecek.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “Yaklaşık 1,5 büküm hâlâ aceleci yayılıyor”
Hali el altında KKTC'de dominant varyant bulunan Omikron'un alt varyantı BA.2'nin KKTC'de yayılmaya başladığını kail Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Analizler ve veriler, alt varyant BA.2'nin Omikron'un geçmiş versiyonuna gereğince tahminî 1,5 büküm hâlâ aceleci yayıldığını gösteriyor. Dolayısı ile alt varyantın, Şubat ayının geçmiş dü haftasında yüzdelik 12.5 bulunan baskınlık oranının önümüzdeki çağda çabucak terfian dominant varyant durumuna geleceğini öngörüyoruz” dedi.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, alt varyantın en açıkça özelliklerinin intişar hızının yüksekliği ve cemaat bulunduğu mutasyonların tanımlanmasını zorlaştırması bulunduğunu da laflarına ekledi.

Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören: “Omikron BA.2 ve Omikron BA.1 soyları düşüncesince gerçekleştirdiğimiz viral genom saf analizi sonuçları, bu soyların ehemmiyetli kalıtım bilimi farklılıklar taşıdıklarını ortaya koydu.”

Gerçekleştirdikleri saf çözümleme sonuçlarının Omikron'un alt varyantı BA.2'nin KKTC'de yayılmaya başladığını geçmiş defa teyit ettiğini kail Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Enstitüsü Kit Üretim ve Genom Analiz Laboratuvarları sorumlusu Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören, “Omikron BA.2 ve Omikron BA.1 soyları düşüncesince gerçekleştirdiğimiz viral genom saf analizi sonuçları, bu soyların ehemmiyetli kalıtım bilimi farklılıklar taşıdıklarını ortaya koydu. Bu farklılıkların Omikron'un alt varyantı BA.2'nin aşıların oluşturduğu antikorlara gönül rahatlığı hâlâ mukavim olabildiği endişesi oluşturuyor” ifadesini kullandı.

Global veriler doğrultusunda BA.2'nin BA.1'e nazaran hâlâ alevli hastalığa illet olmasa da hastaneye yatış paylarını artıdığının görüldüğünü tabir fail Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören, “Bu mevzunun netleşmesi düşüncesince hâlâ çok veriye ihtiyacımız var. Güçlü ekibimiz ve erdemli kuvvetli alt yapımızla Yakın Doğu Üniversitesi tanılama ve araştırı laboratuvarlarımızda Omikron'un alt varyantını izlemeye ve elde ettiğimiz neticeleri halkoyu ile paylaşmaya bitmeme edeceğiz” ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?