Gündem

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda benimseme edilerek yasalaştı

AK Parti milletvekillerinin imzasını haiz Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda bildirme edilerek yasalaştı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda benimseme edilerek yasalaştı
04-02-2022 00:07
TBMM

Kanunla, pedagoji bilimi talim hizmetlerini yürütmekle mükellef öğretmenlerin atamaları ve mesleksel gelişimleriyle kariyer basamaklarında ilerlemelerinin düzenlenmesi amaçlanıyor.

Öğretmenliğin, "eğitim talim ve bununla ilişik idare görevlerini üzerinde düzlük hususi müşterek önsezi mesleği" kendisine tanımlandığı kanuna göre, öğretmenler bu görevlerini, Türk ulusal eğitiminin hedef ve bel kemiği prensipleri ile muallimlik mesleği töre bilimi ilkelerine akla yatkın kendisine ödeme etmekle mükellef olacak. Öğretmenlerin emek vermek şartları, eğitimde kalitenin yükseltilmesi düşüncesince belirlenen amaçları yapmak kabil düzenlenecek. Öğretmenlik mesleğine hazırlık, umumi kültür, hususi düzlük eğitimi ve eğitimsel formasyon/öğretmenlik cümle bilgisiyle sağlanacak. Öğretmenlik mesleği, yavuklu muallimlik döneminden muahharen "öğretmen", "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" peyda etmek kabil üç kariyer basamağına ayrılacak.

Öğretmen adaylarında umumi kültür, hususi düzlük eğitimi ve eğitimsel formasyon/öğretmenlik cümle bilgisi itibarıyla aranacak evsaf Milli Eğitim Bakanlığınca belirleme edilecek. Öğretmenler, sarıklı yetiştiren yükseköğretim kurumlarından ve bunlara denkliği bildirme edilen iklim dışı yükseköğretim kurumlarından izinli olanlar arasından seçilecek.

Aday öğretmenler, hususi mevzuatında arazi düzlük ahkâm hafi ikamet etmek üzere, yavuklu öğretmenliğe atanabilmek düşüncesince Devlet Memurları Kanunu'nun ilişik maddesinde muazzez şartlara ek kendisine yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından izinli olacak. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu'na gereğince düzenlilik soruşturması ve belgelik araştırması mamul olma ve Milli Eğitim Bakanlığınca ve/veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı kabilinden yapılacak sınavlarda değerli olma koşulları aranacak.

Adaylık süresi müşterek yıldan az, dü yıldan baş döndürücü olamayacak. Bu müddet zarfında zorunluluklar haricinde yavuklu öğretmenlerin fariza noktayı değiştirilemeyecek. Aday öğretmenler, pedagoji bilimi ve uygulamadan oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na yayımcı tutulacak. Aday öğretmenlerden namzetlik süreci böylecene Adaylık Değerlendirme Komisyonu kabilinden meydana getirilen istimara kararında değerli olanlar öğretmenliğe atanacak.

Aday öğretmenlerden atanma niteliklerinden rastgele birisini taşımadığı muahharen anlaşılanların, namzetlik süresi zarfında atanma şartlarından rastgele birisini kaybedenlerin, namzetlik sürecinde aylıktan kesin yahut basamak ilerlemesinin durdurulması cezası alanların, yavuklu öğretmenler düşüncesince öngörülen Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na mazeretsiz katılmayanlarla bu izlence böylecene Adaylık Değerlendirme Komisyonu'nca meydana getirilen değerlendirmede değimsiz olanların görevine akıbet verilecek ve bunlar 3 sene süreyle muallimlik mesleğine alınmayacak.

Görevlerine akıbet verilmesi gerekenlerden yavuklu öğretmenliğe başlamadan önceki Devlet Memurları Kanunu'na gereğince memurlukta adaylığı kaldırılarak bel kemiği memurluğa tayin edilmiş olanlar, müktesep doğruluk maaş derecelerine akla yatkın mükellef unvanlı ekibe atanacak. Aday öğretmenlerin namzetlik sürecinde yetiştirilmelerine esasi Aday Öğretmen Yetiştirme Programı ve Adaylık Değerlendirme Komisyonu'nun oluşumu ve yavuklu muallimlik sürecine müteallik öbür kökler ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

Öğretmenlik kariyer basamakları

Kanunla muallimlik kariyer basamakları belirleniyor. Buna göre, yavuklu muallimlik karışma öğretmenlikte minimum 10 sene hizmeti bulunanlardan mesleksel gelişime müteveccih 180 saatten az olmamak kabil planlı Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'nı ve mesleksel eylem sahalarında bilirkişi muallimlik düşüncesince öngörülen minimal emekleri tamamlamış, basamak ilerlemesinin durdurulması cezası namevcut öğretmenler, bilirkişi sarıklı unvanı düşüncesince meydana getirilen bağlanmış sınava müracaatta bulunabilecek. Uzman sarıklı unvanı düşüncesince meydana getirilen bağlanmış sınavda 70 ve beden nokta alanlar değerli sayılacak. Yazılı sınavda değerli olanlara bilirkişi sarıklı sertifikası verilecek.

Uzman öğretmenlikte minimum 10 sene hizmeti mevcut ve basamak ilerlemesinin durdurulması cezası sıfır bilirkişi öğretmenlerden mesleksel gelişime müteveccih 240 saatten az olmamak kabil planlı Başöğretmenlik Eğitim Programı'nı tamamlamış bulunan ve mesleksel eylem sahalarında başmuallimlik düşüncesince öngörülen emekleri tamamlayanlar başmuallim unvanı düşüncesince meydana getirilen bağlanmış sınava müracaatta bulunabilecek. Yazılı sınavda 70 ve beden nokta alanlar değerli sayılacak. Yazılı sınavda değerli olanlara başmuallim sertifikası verilecek.

Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar, bilirkişi sarıklı unvanı düşüncesince öngörülen doktora eğitimini tamamlayanlar ise başmuallim unvanı düşüncesince öngörülen bağlanmış sınavdan affedilmiş tutulacak.

Eğitim kurumu yöneticiliği ve kontratlı öğretmenlikte güzeşte süreler muallimlik süresinin hesabında dikkate alınacak.

Öğretmen unvanından bu göreve atanmanın atamaya salahiyetli emir kabilinden onaylandığı tarihten, bilirkişi sarıklı yahut başmuallim unvanından ise bilirkişi öğretmen/başöğretmen sertifikasının düzenlenmiş olduğu tarihten itibaren yararlanılacak. Uzman sarıklı yahut başmuallim unvanını kazandıktan muahharen düzlük muhavvil yahut ilişik düzenlemelerle sektörü kaldırılan yahut sahasının ismi değiştirilen öğretmenler, kazandıkları unvanları kullanmaya bitmeme edecek.

Uzman sarıklı yahut başmuallim unvanı alanlara gelişigüzel şan düşüncesince değişik peyda etmek kabil müşterek aşama verilecek. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları mahiyet dosyasından silindikten muahharen bilirkişi sarıklı yahut başmuallim unvanı düşüncesince müracaatta bulunabilecek. Öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemeye müteallik kökler ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

Ek amblem ve tazminatlar

Kanunda egemenlik namevcut hallerde, İlköğretim ve Eğitim Kanunu, Devlet Memurları Kanunu, Milli Eğitim Temel Kanunu ile öbür yasaların bu düzenlemeyle çelişmeyen hükümleri uygulanacak.

Devlet Memurları Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle bilirkişi sarıklı ve başmuallim unvanını taşıyan olanların, pedagoji bilimi ve talim tazminatında iyileştirmeye gidiliyor. Uzman öğretmenlere ödenen pedagoji bilimi talim tazminatı yüzdelik 20'den yüzdelik 60'a, başöğretmenlere ödenen pedagoji bilimi talim tazminatı ise yüzdelik 40'tan yüzdelik 120'ye yükseltiliyor.

Birinci aşamalı kadroda fariza özne öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkarılıyor. Diğer derecelerde mevcut öğretmenler itibarıyla da bu artışa gereğince organizasyon yapılması öngörülüyor. Ek gösterge, ikinci derecede mevcut öğretmenler düşüncesince 3000, üçüncü derecede bulunanlar düşüncesince 2200 kendisine tespit edilirken dördüncü aşama düşüncesince 1600, beşinci aşama düşüncesince 1300, altıncı aşama düşüncesince 1150, yedinci aşama düşüncesince 950, sekizinci aşama düşüncesince 850 olacak. Bu madde, 15 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek.

Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin ilişik maddesinde meydana getirilen değişiklikle, kontratlı öğretmenlerin dirilik güvenliğine ve esenlik mazeretine müteallik kendisine arazi değiştirmelerine olanak sağlanması öngörülüyor.

Öğretmenlik ve öğretmenlerin özellikleri ve seçimiyle ilişik hususlar bu kanunla düzenlenmiş olduğu düşüncesince Milli Eğitim Temel Kanunu'nun ilişik maddeleri yürürlükten kaldırılıyor.

Yayımlandığı tarihte bilirkişi sarıklı ve başmuallim unvanını taşıyan olanlar bu düzenlemeden yararlanacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?