Gündem

Öğrenciler hem okuyorlar bununla birlikte 5 bin lira maaş alıyorlar

Bursa'nın İnegöl ilçesi Mesleki Eğitim Merkezinde yetişek alıp işyerlerinde yürütüm eden öğrenciler, eğitimin böylecene hem ortaöğretim diploması aynı zamanda kalfalık ve hüner belgelerine kavuşuyor. Yaşları 15 ila 17 ortada mütebeddil öğrenciler, tatbik icra ettikleri fa

Öğrenciler hem okuyorlar bununla birlikte 5 bin lira maaş alıyorlar
14-02-2022 12:34

Yeni düzene tahsil edilen Mesleki Eğitim Programı kapsamında mektepli sayısı yüzdelik 600 oranında çoğaltan İnegöl Mesleki Eğitim Merkezi, öğrencilere şehadetname ve dizge kapısı, işverenlere ise nitelikli öge istihdamı sağlıyor. İnegöl Mesleki Eğitim Merkezinde terbiye bilimi bilimi gören yaşları 15 ila 17 ortada mütebeddil öğrenciler, kılgı icra ettikleri fabrikalarda 3 ila 5 bin lira ortada maaş alıyor. Bin 28 öğrencinin çalışmış olduğu ve sigortadan affedilmiş bulunan fabrikalara ise 1 Milyon TL'nin üstünde motivasyon de sağlandı. Bu yöntemle hem öğrenciler hem de işverenler kazanıyor. 2020 senesinde 184 bulunan mektepli sayısı çelimsiz müddette 822'ye vasıl merkezde yüzdelik 600 oranında çoğalma oldu.

İnegöl kaymakamlık Milli Eğitim Müdürü Ali Doğru, “Son 1 sene içinde yüzdelik 600 artışla 184 bulunan mektepli sayımızı bin 28'e çıkardık. Şuan da 561 öğrencimiz ön kayıtta bekliyor. Hedefimiz mobilyanın başkenti bulunan İnegöl'de mektepli sayımızı 3 bine çıkarmak. İş insanlarımıza müşterek çağrıda bulunan olmak istiyorum. İş insanlarımız toplamda 184 dizge grubunda kendileri yetiştirip istihdam edebileceği personelleri gerçekleştirme edebilecekler. Bu çerçevede mektepli başına bin 276 lira ile 2 bin 126 lira ortada teşviklerimiz var. Biz iş insanlarımızın istihdama yardım sağlamaları açısından yararlanmalarını istiyoruz” dedi.

Fabrikalarda fariza meydan öğrencilerin maaşlarından bahseden Doğru, “Yine bin 270 lira maaş meydan öğrencilerimiz ortada 5 bin lira maaş meydan öğrencilerimiz de var. Bu hem iş insanlarımız hem de acemi yetişen soy sop açısından şişman ehemmiyet sunma etmektedir. Ayrıca işletmelerimize istihdam ettikleri öğrencilerimiz düşüncesince sigorta muafiyeti de sağlanmaktadır. Mesleki Eğitim merkezimizin haricinde 8 dizge lisesinde de mesleksel terbiye bilimi bilimi merkezlerini kurduk. Dolayısıyla toplamda 9 mesleksel terbiye bilimi bilimi merkezimizde bin 28 öğrencimiz bulunmaktadır. Hedefimiz 3 bin öğrenciye iktiran etmek ve bu doğrultuda İnegöl sanayine aranan nitelikli öge desteğini sağlamak” diyerek konuştu.

Öğrencilerin hafta da müşterek çağ okula, öbür 4 çağ fabrikalarda idman vasıtasıyla ortaöğretim mezunu olduklarının altını çizen Doğru, “Bunun indinde eli uz öğreticilik ve beceriklilik vesikası de alıyorlar. Bir baş döndürücü fırsatı çabucak kendilerine sunuyoruz. Tabi ayrımsız vakitte işverenlere hem sigorta muafiyeti hem de maaş teşviki açısından olanaklar sunuyoruz. Gençlerimiz de güre yaşta mesleğe atılıyorlar. Bu mesleksel terbiye bilimi bilimi modelinde hem öğrencilerimiz haftada müşterek çağ okula gelmiş şekilde dizge sahibi oluyorlar hem de işverenlerimize destekte bulunmuş oluyorlar” ifadelerini kullandı.

Doğru, 9 mesleksel terbiye bilimi bilimi merkezinin işyerleriyle irtibatını kolaylaştırmak açısından 3 OSB içinde 3 bağlantı noktalarını kurduklarını, böylece işverenlerle irtibatın arttığını da laflarına ekledi.

15 yaşındaki mektepli Şenay Kocabey, “7 aydır terbiye bilimi bilimi alıyorum ve möble sektöründe çalışıyorum. Makine öğreniyorum. Bu sektörde olduğum düşüncesince kendimi bahtlı hissediyorum. Mobilya müşterek eş sektörü. Ben müşterek kız namına uğraş veriyorum. Makineleri öğrendim. 4 bin 500 TL maaş alıyorum” dedi.

Öğrenci 17 yaşındaki Yasin Kurt ise, “7 aydır terbiye bilimi bilimi alıyorum. Mobilya sektöründe çalışıyorum. Hem işimi öğreniyorum hem de ilerlemeye çalışıyorum. Eğitim bittiğinde hem ofis açım belgesi, kalfalık, beceriklilik belgeleri alacağız. Mobilya fabrikasında çalışıyorum. 3 bin 750 TL maaş alıyorum. Mezun olduktan sonradan ofis açıp özlük işimin başına devrolmak istiyorum. mesleğimi bayıla bayıla yapıyorum” biçiminde hedefini açıkladı.
İnegöl Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Musa Oktar, “822 talebesi ile İnegöl'de en müşterek tomar öğrenciye terbiye bilimi bilimi verici Meslek Lisesi durumundadır. 2020 yılının orak ayı ayında mektepli sayısı elden 184 idi. Covid 19 Pandemisi yaşanmasına ve kapanma dönemlerine karşın sene nihayetinde 2021 mektepli sayısı 560 sayısına ulaştırıldı. Bu dönemdeki mektepli artışı yüzdelik 300 rakamına ulaşmıştır. 2021 senesinde 97 mektepli yetkilendirilmiş ergin ve diplomalarına kavuşmuştur. Sorumlu derslerimizi bulunan 36 mektepli ise mekanizma kabilinden beklemeli mektepli namına statüleri değiştirilmiştir. Mezunlar ve beklemeli vaziyetteki öğrenciler mekanizma kabilinden mektepli vaziyetleri değiştirilerek belgelik sistemine alınmıştır. Ağustos 2021 tarihinde ise deli dolu mektepli sayımız 430 namına istatistiklerimize yansımıştır. Ağustos 2021 ile Ocak 2022 çağında bulunan mektepli sayısı denli hâlâ acemi mektepli ilaveten mektepli sayısını 822 çıkartmıştır. 2021-2022 terbiye bilimi bilimi tedris senesinde mektepli sayısını ikiye katlamıştır. 2020 Temmuz ile 2022 Ocak dönemleri ortada mektepli sayısını 184'den 822 çıkmak bu süreçte 97 şehadetname ile beklemeli öğrencilerle beraberce 1000 öğrenciye bakım vermiştir. 18 maaş müşterek süreçte yüzdelik 540 mektepli artışı ile İnegöl endüstrisine baş döndürücü ehemmiyetli dayanaklık etmek verilmiştir” dedi.
Öğrenci sayısının artışı indinde bu süreçte müracaat şartlarını haiz ve sınavlarda kalburüstü bulunan 1000'den müşterek tomar çalışana Kalfalık-Ustalık vesikası kazandırıldığını açıklanan Oktar, 500 insana de Usta Öğretici unvanı kazandırıldığını belirtti.

VET4JOB İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı (İMEP) Avrupa Birliği Projesi meri 36 okuldan bir tanesi olduklarını kail Oktar, “Bu plan Türkiye'de 12 ilde ve elden 36 Mesleki Eğitim Merkezinde uygulanmaktadır. Merkezimiz 14 Ağustos 2020 tarihinden buyana VET4JOB İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı (İMEP) programı ortağıdır. Avrupa Birliği Projesi AB FRIT Fonu kapsamında düzenlenen bu plan de merkezimizle beraberce Bursa'da Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer Mesleki Eğitim Merkezinde de yürütülmektedir. Bu plan 1 Ocak 2020 de imzalanmış olup yürütüm süresi 48 namına belirlenmiştir. Proje kapsamında öğrencilerimize burs, kırtasiye ve maaş akçe besin kartı yapılmaktadır. İşyeri, mektep ziyaretleri, Usta Öğretici ve mektep personel eğitimleri dair programlar düzenlemekteyiz. Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ortada imzalanan ve Organize Sanayi Bölgeleri ile Meslek Liselerini eşleştirerek İstihdama çevrilmiş icraat yapılması üzere 255 Organize Sanayi Bölgesini 255 Meslek Lisesiyle eşletirdi. İNEGÖL Mesleki Eğitim Merkezi ile İnegöl Mobilya Ağaç İşleri İhtisas OSB Müdürlüğü eşleştirilen kuruluşlar arasındadır. Bu mevzuda hem belgelendirme hem de mektepli istihdamı dair icraat başlatılmıştır. Ortaokulu bütünler yahut rastgele müşterek Liseye başlamış ancak eğitimini bitmeme ettirememiş öğrencilerimiz makul müşterek pres ile söz imzalaması yerinde kaydolabilmektedirler. Mesleki Eğitim Merkezleri programı gereği öğrenciler 1 çağ okula gelmekte öbür eyyam işletmede kılgı eğitimini almaktadır. Öğrencilerimiz modelden çevre kılgı eğitimleri hâlâ müşterek tomar aldığından çevre iş bulmakta başağrısı çekmemektedir. Aksine yeğleme edilmektedir. Öğrencilerimizin maaş maaşları 1500TL ile 5000TL ortada değişmektedir. Merkez namına hepimiz Devletimizin belirlediği aya ücretin altında öğrencilerimizin ofis sözleşmelerini feshediyoruz. Bu halde öğrencilerimizin ecir almasını sağlıyoruz. İşletmelerle bu mevzuda az hâlâ tek dava yaşamıyoruz. Aksine kalburüstü ve işletmesine yararlı bulunan öğrencilerimiz ikinci yahut üçüncü sınıftayken minimum ücretin de üstünde maaş almaya başlıyorlar” biçiminde konuştu.

Öğrencilerimiz müşterek pres ile söz imzaladıktan sonradan ahenk süreci ondan sonra müşterek çalışandan ayrımsız müşterek halde üretime yardım vermekte bulunduğunu tamlayan Oktar, "Bu proses öğrencinin mesleğine huzur ilgisine kabiliyetine ve kabiliyetine layıkıyla değişmektedir. İnegöl Mesleki Eğitim Merkezi 2019-2020 eğitim-öğretim senesinde en baş döndürücü mektepli Güzellik ve Saç Bakım Hizmetlerinde (104 öğrenci) ikinci tam Mobilya dalında ise (36) mektepli mevcuttu. Motorlu Araçlar Teknolojisi Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı, Metal teknolojisi , Yiyecek İçecek Alanı ise öbür talebesi bulunan alanlar arasındaydı. Güncel mektepli sayımızda Mobilya dalında 359 öğrencimiz ile en baş döndürücü öğrencimiz bulunan alandır. İkinci tam Güzellik ve Saç Bakım Hizmetlerinde (166 öğrenci), Motorlu Araçlar 94 öğrenci, Metal Teknolojisi 50 mektepli Elektrik-Elektronik 45 mektepli ve öbür alanlardaki 55 öğrencimiz ile eğitim-öğretime bitmeme etmekteyiz. Mobilya dalında 30 öğrenciden 359 öğrenciye mevrut süreçte ortaklaşa iş yaptığımız işletmelere teşekkürname ediyoruz. Bu artışın en şişman nedeni işletmelerimizin öğrencilerimize minimum tutara benzeyen ücretle maaş ifa yapmasıdır. Mobilya mektepli sayısı yüzdelik 1200 lere vasıl çoğalma sağlanmıştır" dedi.

Salih Bilal Aslan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?