Dünya

NATO-Rusya Konseyinin 12 Ocak'ta toplanması planlanıyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in NATO-Rusya Konseyini 12 Ocak'ta toplantıya çağırmaya değişmeyen verdiği bildirildi.

NATO-Rusya Konseyinin 12 Ocak'ta toplanması planlanıyor
25-12-2021 17:20
Brüksel

NATO'dan birlikte yetkili, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Stoltenberg'in NATO-Rusya Konseyi Başkanı sıfatıyla 12 Ocak'ta konseyin toplanması düşüncesince değişmeyen aldığını belirtti.

Yetkili, "Toplantıyla ilgilendiren namına Rusya ile dek halindeyiz." ifadesini kullandı.

Konsey toplantısı düşüncesince belirlenen 12 Ocak'ta bire birlikte sürede Brüksel'de NATO Genelkurmay Başkanları Toplantısı da düzenlenecek.

Rus ordusunun Ukrayna sınırında akıbet aylarda meydana getirdiği askeri tahkimat sonrası NATO ile Rusya ortada yüklülük artmış, ilgiler Soğuk Savaş sonrası en bağan seviyeye gerilemişti.

NATO, Rusya'nın Ukrayna'ya gönül rahatlığı agresif davranış göstermesi şeklinde bunun "ciddi neticeleri ve ciddi bedeli" olabileceği uyarısında bulunmuştu.

NATO ile Rusya ortada diyalog bekleniyordu

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, birlikte taraftan da Rusya ile manalı birlikte diyaloğa açıkça olduklarını yinelemişti. Bir süredir Stoltenberg'in Konseyin derinti yapması düşüncesince çağrıda bulunmaya hazırlandığı belirtiliyordu.

NATO'nun değişmeyen kabul etme organı Kuzey Atlantik Konseyinden 16 Aralık'ta meydana getirilen açıklamada, Rusya ile rastgele birlikte diyaloğun mütekabiliyet temelinde ilerlemesi, NATO'nun endişelerini gidermesi, Avrupa güvenliğinin anne prensipleri ve asliye belgeleri temelinde olması gerektiği vurgulanmıştı.

Rusya, 15 Aralık'ta Amerika ve NATO'ya ilettiği düzenlilik garantileri mevzulu geçim teklifinde, NATO’nun doğuya akla yatkın genişlemesinden ve emektar Sovyetler Birliği ülkelerinin NATO’ya alınmasından vazgeçilmesine müteallik ABD'den üstenme istiyor.

ABD'nin emektar Sovyetler Birliği vatanlarında ve NATO üyesi sıfır devletlerde askeri üs kurmaması, rastgele birlikte askeri faaliyette mevcut edinmek düşüncesince bu devletlerin altyapısını kullanmaması ve bu ülkelerle askeri teşrikimesai yapmaması talepleri de eskiz geçim metinlerinde toprak alıyor.

Rusya’nın teklifinde, çekirdeksel silahların zat millî toprakları haricinde konuşlandırılmaması ve millî topraklar haricinde konuşlandırılan bu cins silahların art çekilmesine müteveccih maddeler de bulunuyor.

NATO-Rusya Konseyi

NATO-Rusya Konseyi, 2002'de Roma'da planlı NATO-Rusya Zirvesi'nde istişare, uzlaşı, iş birliği, eş değişmeyen ve eş hareket mekanizması namına kuruldu.

Rusya'nın 2014'te Kırım'ı gayrikanuni ilhakı ondan sonra NATO, Konsey faaliyetleri müdahale edinmek gibi Rusya ile topu topu iş birliklerini durdurdu. Ancak müttefikler, Konseyde yazışma kanallarının açıkça tutulmasını kararlaştırdı.

Bu dönemden sonraları NATO-Rusya Konseyi 2016 ve 2017'de 3'er kez, 2018 ve 2019'da ise 2'şer el toplandı.

NATO üyesi devletler ile Rusya'nın denk halde özümleme edilmiş olduğu Konsey, ortalık ortada diyalog kurulması, bilim değişimi, hata anlaşılmaların azaltılması ve öngörülebilirliğin artırılması düşüncesince ehemmiyetli birlikte toplu tartışma namına değerlendiriliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?