Politika

NATO PA Türk Delegasyonu Başkanı Bak, Türkiye'nin NATO'ya üyeliğinin sene dönümünü kutladı

NATO Parlamenter Asamblesi (NATO PA) Türk Delegasyonu Başkanı, AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, Türkiye ve NATO'nun müşterek karı yerine gelecekteki düzenlilik tehditlerine için baş başa çalışmaya bitmeme edeceğini bildirdi.

NATO PA Türk Delegasyonu Başkanı Bak, Türkiye'nin NATO'ya üyeliğinin sene dönümünü kutladı
18-02-2023 19:09
TBMM

Bak, Türkiye'nin NATO'ya üye oluşunun 71. sene dönümü zımnında kayıtlı izah yaptı.

NATO'ya 1952'de üyeliğin gerçekleştiği 18 Şubat'ın, Türkiye düşüncesince sadece düzenlilik düşüncesiyle atılan ortak etap olmadığına ayraç fail Bak, bu tarihin, ayrımsız sürede Türkiye'nin evren barış, denge ve güvenliğine elinden mevrut gelişigüzel çeşitli desteği mizan kararlılığının somutlaştığı sene dönümü bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin NATO'da kusursuz yetkiyle yalan sahibi bulunduğunu vurgulayan Bak, "Biliyoruz ki NATO, Türkiye'nin huzur karşıya bulunduğu düzenlilik sınamalarında Türkiye'nin indinde toprak almaktadır. Bugün de ülkemizin sarsıntı felaketi ile mücadelesinde NATO müttefiklerimiz gene en ön safta toprak almakta, ülkemize giranbaha yardımlarını göndermekte, türkiye ile çiğin omuza olduklarını bildirmektedirler." ifadelerini kullandı.

"Tehditlerin bertarafı düşüncesince diyalog gelişigüzel zamankinden elan önemli"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, 15-16 Şubat tarihlerinde Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarette, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü ve sarsıntı alanını görüşme ettiğini anımsatan Bak, şunları kaydetti:

"Bu itibarla Türkiye ve NATO, ortak familya yerine gelecekteki düzenlilik tehditlerine huzur beraberce çalışmaya bitmeme edecektir. Küresel boyutta yeni sınamalar ve tehditlerle huzur karşıya bulunduğumuz bu günlerde, tehditlerin giderilmiş edilmesi düşüncesince diyalog ve işbirliğinin geliştirilmesi gelişigüzel zamankinden elan ehemmiyetli görünmektedir. Şüphesiz Türkiye bugüne derece NATO'nun düzenlilik şemsiyesinden faydalanmıştır, fakat ülkemizin NATO operasyonları ile misyonlarına erdemli seviyeli iştirakı ülkemizin ortak düzenlilik tüketicisi değil, düzenlilik sağlayıcısı olma niteliğinin konkre ortak göstergesidir.

NATO PA da fevk kurda kurumsallaşmış ortak milletvekili diplomatlık kuruluşu yerine 60 yılı çok ortak süredir milletvekili diyalog temelinde çalışkanlık göstermektedir. NATO PA, ittifakın okşayıcı gücünün ehemmiyetli ortak unsuru olmaya bitmeme etmektedir."

Bak, NATO PA Türk Delegasyonunun da bağlaşık ülkelerdeki muhataplarıyla andıran ortaklaşa iş süresince meydana getirdiği koyu çalışmalarıyla hem politik istişare sürecine katkıda bulunduğunu hem de demokrasinin dayanağı bulunan ahali iradesinin NATO çalışmalarına yansıtılmasına ara bulucu bulunduğunu vurguladı.

NATO PA Türk Delegasyonunun; barış, denge ve güvenliğe gelişigüzel çeşitli desteği mizan kararlılığıyla çalışmalarına en çalışan halde bitmeme edeceğini tamlayan Bak, Türkiye'nin NATO'ya üye oluşunun 71. yılını kutladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?