Sağlık

'Multipl Miyelom, hematolojik kanserler süresince en sık görülen ikinci kanserdir'

Multipl Miyelom'un ortak mızrap iliği rahatsızlığı bulunduğunu tamlayan Doç. Dr. hayat Gökmen Sevindik, “Multipl Miyelom, hematolojik kanserler süresince en sık görülen ikinci kanserdir. Belirtileri çoğu kez tutulan organların ekliptik sertliği ve derecesine mucibince ortaya çı

'Multipl Miyelom, hematolojik kanserler süresince en sık görülen ikinci kanserdir'
21-03-2022 10:22

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Hematoloji Bölümü tedrisat üyesi, Doç. Dr. yaşam Gökmen Sevindik, Mart kocaoğlan Dünya Multipl Miyelom farkındalığı kapsamında açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Sevindik, hematolojik kanserler içinde en sık görülen lenfomalardan sonraları miyelomun ikinci olgun toprak aldığını belirterek, "Multipl Miyelom'un (MM) muafiyet sistemi hücrelerimizden bulunan plazma hücrelerinin başta mızrap iliğinde ancak ara sıra de öbürü dokularda kontrolsüz bölünmesi kararı ortaya çıkan ortak kanser tipidir" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Sevindik, “Belirtileri çoğu kez tutulan organların ekliptik sertliği ve derecesine mucibince ortaya çıkmaktadır. Multipl miyelom ortak mızrap iliği hastalığıdır. Kemik iliği bizim kan fabrikamızdır. Özellikle kontrolsüz bölünen plazma hücreleriyle mızrap iliği karışma altında bulunduğu devir alışılagelen fonksiyonu gösteremiyor ve bundan en baş döndürücü etkilenen kan hücrelerimiz olmakta ve çoğu kez hastalarımızda anemi ortaya çıkıyor. Uzun devamlı dümdüz çıpa eksikliği, B12 vitamini eksikliği ve açıklanamayan anemi yerinde behemehâl aklımıza multipl miyelomun gelmesi gerekiyor” dedi.

"Bel ağrılarına ve böbrek yetmezliğine dikkat"

Kemikleri baş döndürücü dost ortak dert bulunduğunu ve multipl miyelomun ortak öbürü hususi durumunun de kemiklerde güve yeniği üzere lezyonlar oluşturduğunu tamlayan Doç. Dr. Sevindik, laflarına şu şekilde bitmeme etti: "Bu sebeple alevli mızrap ağrıları ayrıca durup dururken sarsıntı yoksa bile mızrap kırıklıkları görebiliyoruz. Multipl miyelom ergenlerde de görülmesine karşın başta doğacak gözyaşı rahatsızlığı bulunduğu düşüncesince acemi gelişen eğin ve atmık ağrılarında akla gelmesi ve hekime başvurulması gerekiyor. Bunun haricinde muafiyet sisteminin ortak rahatsızlığı bulunduğu düşüncesince hastalarımızda tekrarlayan yahut derinlemesine devam eden enfeksiyonlar görebiliriz. Bu hastalıkta öbürü etkilenen organlardan birisi ise böbreklerdir. Hastalarda elan geçmiş on paralık yokken anide gelişen böbrek yetmezliği ortaya çıkabiliyor. Böbrek yetmezliği anide ve alevli bulantılar, kusmalar, başta vücutta kaşıntılar yahut kognitif bozukluklar üzere tablolarla karşımıza gelebiliyor. Böyle hallerde behemehâl akla multipl miyelomun getirilmesi gerekiyor. Açıkçası multipl miyelom öbürü hastalıklarla baş döndürücü karıştırılıyor. Genellikle bu hastalar hematolojiden geçmiş baş döndürücü ayrımlı bölümlere başvuruyor. Mesela böbrek yetmezliği dolayısıyla nefrolojiye, mızrap rahatsızlıkları yahut kırıkları dolayısıyla ortopediye yahut kansızlıktan çevre dahiliyeye başvurabiliyorlar. Bu sebeple elimizden geldiğince halis muhlis hekimlerimizin ve toplumumuzun bu aşamada farkındalığını artırmaya çalışıyoruz. Çünkü ne denli geç teşhis konursa halis muhlis kanser türlerinde bulunduğu üzere otama şansı da o denli azalıyor".

"Hastalık başta doğacak buğulu bireylerde elan sık görülüyor"

Doç. Dr. Sevindik, multipl miyelomun nedenine bağlı kemiksiz ortak data olmadığını belirterek, "Multipl miyelomun ortak yetersizlik rahatsızlığı bulunduğunu söyleyebiliriz. Belirtmek istiyorum ki ergenlerde de multipl miyelom görülebiliyor ayrıca vatanımızda ergenlerde öbürü devletler ile nazaran elan sık görüldüğünü anlatmak mümkün. Multipl miyelomda karı öyküsünün sert geçerli bulunduğunu da söyleyemeyiz. Multipl miyelomun yüzdelik 90'ı ailesel rastgele ortak deneyim göstermiyor, ağız ağıza durup dururken ortaya çıkıyor. Ancak yüzdelik 10'luk baş döndürücü az ortak grubunda karı öyküsü görebiliyoruz. O sebepten ailesel yordam multipl miyelom düşüncesince ortak başağrısı ancak baş döndürücü ehemmiyetli ortak maslahat değil. Multipl miyelomda ihtiyarlama haricinde öbürü riziko faktörleri ortada gündüz feneri ırkı sayabiliriz. Özellikle Amerika'dan mevrut veriler doğrultusunda biliyoruz ki derin tende kişide görülme payı parafin tende şahıslara mucibince 1,5 kıvrım elan fazla. Bunun haricinde öbürü riziko faktörleri kendisine sigara yahut duman tüketimini, radyasyon, pestisit yahut kanserojen kimyasallara maruziyeti sayabiliriz. Ama kemiksiz kendisine multipl miyelom şundan kaynaklanıyor eyitmek beklenir değil" sanarak konuştu.

"Organ hasarı yoksa ne efsus ki teşhis konulamıyor"

Multipl miyelom tanısında başta mızrap iliğinden tahsil edilen söz gelişi iri ehemmiyet taşıdığına yer veren Doç. Dr. Sevindik, “Kemik iliği haricinde şayet ayrıksı ortak dokuyu tuttuysa oradan alınacak söz gelişi patologlar çeşidinden incelenmesi ince önemlidir. Özellikle bizim ortak kriterimiz var. Plazma hücresi dediğimiz bu hastalıkta mızrap iliğinde kesirler göze oranının yüzdelik 10'u geçmesi gerekiyor yahut ayrıksı ortak dokuda gene yüzdelik 10'u güzeşte bu göze tipini bulmamız gerekiyor. Ancak bu biricik başına kifayetli değil. Çünkü multipl miyelom bire ortak sütun poliplerinin takip sırasında sütun kanserine dönüşmesi üzere kanser öncülü hallerden evriliyor. O sebepten behemehâl ortak aza hasarının da bulunmasını istiyoruz. Bunlar kansızlık, böbrek yetmezliği, kalsiyum yüksekliği yahut mızrap rahatsızlığı olabilir. Bunlardan rastgele biri mevcut ise ve mızrap iliğinde göze oranımız yüzdelik 10'un üzerindeyse o devir multipl miyelom teşhisi koyabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

"Tedavide asıl göze ve çokbilmiş ilaçlar iri ehemmiyet taşıyor"

Doç. Dr. Sevindik, bu zamanlarda geliştirilen acemi yöntemlerle muvaffakiyet otama uygulayabildiklerine ayraç ederek, laflarını şu şekilde tamamladı: "Multipl miyelomda vaktiyle rutin kimyasal otama ilaçlarını ve kortizonu kullanırdık. Ancak o zamanlarda otama başarımız baş döndürücü efdal değildi. Fakat başta Amerika'da ortak takım bilgelik insanı asıl göze nakli ve mızrap iliği naklindeki gelişmeler doğrultusunda bu hastaların kendiliğinden geçerli asıl göze nakliyle ince güzel cevaplar verebildiğini gösterdi. Buradaki maksat asıl hücrenin ur hücresiyle savaşması değil. Yüksek düze kimyasal otama verebilmek için, ki bu da mızrap iliğini derinlemesine müddet baskılayacağımız anlamına gelir, hastayı enfeksiyonlardan yahut kanamadan destek olmak düşüncesince dimdik asıl hücrelerini topluyoruz ve efdal düze kimyasal otama ile o hücreleri art veriyoruz. Bu sayede efdal düze kimyasal otama sebebiyle arta kesirler baş döndürücü bulunmaz ur hücrelerini ortamdan temizliyor ve verdiğimiz asıl hücrelerle acemi ortak mızrap iliğinin gelişmesini sağlıyoruz. Bu yöntemle hastalarımıza baş döndürücü ülkü ortak otama vermiş oluyoruz. Öte taraftan multipl miyelomda asıl göze nakli tedavisi haricinde kemoterapiyi az elan on paralık kullanmıyoruz. Çünkü elimizde aracısız maksata müteveccih çokbilmiş ilaçlarımız var. Biz tedaviye onlarla başlıyoruz. Eğer hastamız asıl göze nakline uygunsa 4 ila 6 kür otama verip, dert yükünü azaltıp asıl göze nakliyle dert üstünde sonuç darbemizi vurup, daha sonra hemen ağızdan ortak hapla kovuşturmasına başlıyoruz. Günümüzde muvaffakiyet oranlarımız yükselse bile, elimizde bu denli çalışan tedaviler olsa caba ne efsus ki halen mükemmel şifaya kavuşturabildiğimiz hastalıklardan ortak tanesi değil. Günün birinde nüksetme ihtimali bulunuyor. Ancak bu gidişat dünyanın sonu değil zira esasen ettiğinde rahatsızlığı baş döndürücü güzel baskılayacak tedaviler mevcut elimizde".

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?