Yaşam

Mühendis talibi eş çiftçi tohum üretip içtimai medyadan tecrübelerini aktarıyor

Eskişehir'in Çifteler ilçesinde ailesiyle tohumluk günebakan yetiştiren 20 yaşındaki İlayda Altıntaş, toplumsal iletişim araçları paylaşımlarıyla çiftçiliğin incelikleri için bilgiler veriyor.

Mühendis talibi eş çiftçi tohum üretip içtimai medyadan tecrübelerini aktarıyor
19-12-2022 14:16
Eskisehir

Eskişehir'in Çifteler ilçesinde canlı 20 yaşındaki darülfünun talebesi İlayda Altıntaş, ırgatlık özne ailesine dayanaklık etmek şekilde tohum üretimine yardım sağlıyor. Sosyal iletişim araçları hesaplarından baş döndürücü sayıda takipçiye vasıl Altıntaş, çiftçiliğe ilişkin tecrübelerini paylaşıyor.

İlçeye ilişkin Dikmen köyünde çiftçilikle uğraşan ailenin 3 çocuğundan bir tanesi şekilde dünyaya mevrut Altıntaş, önemsiz yaşlardan itibaren ailesiyle tarlaya gitmeye başladı.

Şeker pancarı, kabak, mısır, buğday ve tohumluk gün çiçeği yetiştiren ailesine asistan peyda etmek düşüncesince babasından traktör kullanmayı öğrenen Altıntaş, devir zarfında nice zirai faaliyeti yegâne başına yaparak ailesinin yükünü hafifletti.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2. derslik talebesi Altıntaş, ayrımsız sürede Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Tarım Teknolojileri Ön Lisans Programı 1. sınıfta öğrenimini sürdürüyor.

İlayda Altıntaş, pedagoji bilimi yaşamı sürerken yoğun pıtrak köyüne derece derece ekincilik işlerini boşlama etmiyor.

Bakan Kirişci'den onurluk aldı

Altıntaş, Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği ve Türkiye Tohumcular Birliği işbirliğinde 5-8 Aralık'ta Antalya'da planlı Tarımda Türkiye Yüzyılı Çalıştayı'nda tohum yetiştiriciliğine sağlamış bulunduğu yardım zımnında plaketini Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'den aldı.

Çiftçiliği kişilere sevdirmek düşüncesince "Ojemi de sürerim tarlamı da" sloganıyla tarlada çalışmış bulunduğu anları kaydeden Altıntaş, enerjik kullandığı toplumsal iletişim araçları hesaplarından videolar paylaşıyor, çiftçiliğin incelikleri üzerine bilgiler veriyor.

İlayda Altıntaş, AA muhabirine, pedagoji bilimi düşüncesince kent merkezine gelse de köyden kopmadığını söyledi.

Çiftçiliği babasından devralmak istediğini tamlayan Altıntaş, "Çiftçilik benim hayatımda öncelik, baş döndürücü bayıla bayıla yapıyorum. Tarlaya baş döndürücü bayıla bayıla gidiyorum. Küçüklüğümden buyana de böyleydi. Babamın peşini tarlaya giderken katiyen bırakmazdım, hala da bırakmıyorum. Birlikte tarlaya gidiyoruz, çalışıyoruz." diyerek konuştu.

"Tohumluk gün çiçeği yetiştiriyoruz"

Tarımda Türkiye Yüzyılı Çalıştayı'nda hem avrat hem de genç çiftçi şekilde plakete müstahak görüldüğünü dile getiren Altıntaş, "7 yıldır tohum yetiştiricisiyiz. Tohumluk gün çiçeği yetiştiriyoruz. Bir yıl de tohumluk darı yetiştirmiştik. Üretim miktarımız değme yıl tohuma layıkıyla değişiyor." ifadesini kullandı.

Bakan Kirişci'den onurluk almanın mutluluğunu canlı Altıntaş, "Bakanımızla, yetiştirdiğimiz mahsulat üzerine konuştuk." dedi.

Yaşıtlarının ve kendisinden önemsiz olanların çiftçiliğe müspet bakmaları düşüncesince "Ojemi de sürerim tarlamı da" sloganını olduğunu aktaran Altıntaş, şu şekilde bitmeme etti:

"Bu sav söz eşliğinde toplumsal medyada paylaşımlar yapıyorum. Türkiye'de maatteessüf 'kadınlar ırgatlık yapamaz, eş mesleği' gözüyle bakılıyor. Ben de yapılabildiğini ve yapabildiğimi açıklamak neredeyse toplumsal medyada paylaşımlara başladım. İlk başlangıçta 'ojeyle tarlaya mı gidilir' kabil tepkiler almıştım lakin hemen sonra insanoğlu buna alıştılar. Şimdi ojesiz videolar paylaştığımda 'abla oje sürmemişsin' ifadelerine dönüştü."

Traktör kullanmayı babasından öğrendiğini özetleyen Altıntaş, "Eskiden hayvancılık yapıyor, yonca yetiştiriyorduk. Babam balyaları toplarken traktörü kullanıyordum. Babam da römorka yüklüyordu. Yonca tarlasında, köyde tarlaya gide gele kullanmayı öğrendim." halinde konuştu.

Ailesinin namına okulunu tamamlaması ve çiftçiliği bırakmaması tavsiyesinde olduğunu dile getiren Altıntaş, şunları kaydetti:

"Ailem, 'Elinde ortak mesleğin olsun lakin çiftçiliği de bırakma' halinde öğüt veriyor, sonuna derece destekliyor. ilk şekilde okulumu devretmek istiyorum. Şu anda okulum bulunduğu düşüncesince çabucak hafta sonları gidebiliyorum, gökçe edebiyat kırcı oradayım. Hafta sonları gittiğimde dü günce çelimsiz ortak proses oluyor. İşlerin birlik anlamıyla başlangıcında olamıyorum. Mezun olduktan sonraları değme etapta işlerin başlangıcında olmak, köyde peyda etmek istiyorum."

"Traktör kullanmayı şimdi leziz bir vaziyete getirecek hareketleri var"

Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş ise Altıntaş'ı "Uzman Eller Projesi"ne müdahale ederek destekleyeceklerini anlatım etti.

Altıntaş'ın Bakan Kirişci'den onurluk almasıyla 81 il ortada dü şehirden bir tanesi olduklarını vurgulayan Gümüş, "Eskişehir hesabına bizim açımızdan alım çalım donör ortak olay. Tabii babası düşüncesince şimdi da alım çalım donör ortak olay." değerlendirmesinde bulundu.

Gümüş, Altıntaş'ın toplumsal medyayı baş döndürücü güzel kullandığını belirterek, "Sadece rütbe almakla kalmıyor, her insana çiftçiliği sevdirecek, traktör kullanmayı şimdi leziz bir vaziyete getirecek hareketleri var. Eğlenceli ortak biçimde sunuyor. Genç arkadaşlarımızın bu bölgede şahsen kendileri kabilinden rastgele ortak manipülasyon yapılmaksızın tarımı sevmeleri ve bunu da toplumsal iletişim araçları hesabından paylaşmaları baş döndürücü önemli. Çok kıymete bedel ortak durum." diyerek konuştu.

Eskişehir'in sertifikalı tohum üretiminde Türkiye'de 7'nci bulunduğu bilgisini veren Gümüş, "Kendi tohum ihtiyacımızın yüzdelik 95'ini karşılıyoruz. Tabii ihracat, ayrımsız sürede dış alım tarafı da var. Tohum ihtiyacımızı gelecek oranının 2002'de yüzdelik 24'lük ortak orana yanıt şu anda yüzdelik 95'e çıkmak olması baş döndürücü görkemli ortak başarı. Tabii İlayda kabil genç arkadaşlarımızın şimdi da ortak tomar tesiri olacak, inşallah." değerlendirmesini yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?