Yaşam

Muhasebecilikten artakalan zamanlarında 'ata tohumu' yetiştiriyor

Konya'da saymanlık eden Sema Günbaş, satın almış olduğu domatesin içerisinden çimlenmiş atom çekirdeği çıkınca ata tohumu yetiştiriciliğine başladı.

Muhasebecilikten artakalan zamanlarında 'ata tohumu' yetiştiriyor
24-10-2021 13:29
Konya
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Muhasebecilikten artakalan zamanlarında "ata tohumu" yetiştiriyor

Konya'da canlı 49 yaşındaki Sema Günbaş, 6 senedir bahçesinde yetiştirerek çoğalttığı ayrışık ata tohumlarını, şimdi birlikte tomar yerde erişmesi düşüncesince parasız dağıtıyor.

Günbaş, AA muhabirine, ekinci birlikte babanın evladı bulunduğunu ve toprağa bulunan bağlılığını ata tohumları yetiştirerek sürdürdüğünü söyledi.

Yaklaşık 25 senedir saymanlık karşılayıcı 3 bebek anası Günbaş, yetiştiriciliğe 6 sene önce, satın almış bulunduğu domatesin içerisindeki çekirdeğin çimlendiğini görmesiyle başladığını anlattı.

Günbaş, "O tohumu görür görmez 'Biz bunu mu yiyoruz?' dedim. Daha sonradan birtakım tetkikat hazırlamaya başladım. İçimde baştan sona takım amut hevesim vardı zaten. Buğday tarlalarının zarfında büyüdüm. Satın aldığım domates, bu işlere başlamamı sağladı." dedi.

"Eşim 'yapamazsın' dedi, yaptım"

Günbaş, toplumsal medyada ata tohumlarıyla ait gruplardan birine unsur bulunduğunu belirterek, şu şekilde bitmeme etti:

"Çalışmalarımı abartmak düşüncesince ata tohumu sayışma grubuna unsur oldum. Orada ayrışık göveri ve semere fideleri paylaşıyorlardı. Bu gruptan tohum almaya değişmeyen verdim. Bahçemde küçük denemelerle bu işe başladım. Mantar torbaları aldım, bodrumda istiridye mantarı ürettim. Daha sonradan 7 bin 500 metrekare birlikte toprak kiraladım, darı ektim. Eşim, 'yapamazsın' dedi, yaptım. O tarladan baş döndürücü dobra verim aldım ve bu muvaffakiyet beni şimdi baş döndürücü heveslendirme etti."

Üye bulunduğu grubun, başkanlığını da yürüttüğünü vurgulayan Günbaş, şunları söyledi:

"Katılımcılarımızla yaptığımız toplantılarda, tohumları fidelere dönüştüremediğimizi ayırt ettik. Bu problemi ortadan dağıtmak düşüncesince seralar kurmaya değişmeyen verdik. Ancak bu çalışmamızın maliyeti erdemli bulunduğu düşüncesince de mevki desteği gerekiyor. 6 senedir, çocuklarıma haricen birlikte nesne yedirmiyorum. Kendi yetiştirdiğim sebze, meyveler ve onlardan elde ettiğim konservelerle kemirmek yapıyorum. Seralarda ata tohumlarıyla ürettiğimiz mamüllerin mestur ambalajlarda bireylere ulaşmasını istiyoruz. Özellikle de doğacak nesillerin mıhlı erişmesi düşüncesince bu emekleri ehemmiyetli buluyoruz."

Günbaş, kurulacak serayla nice hanıma iş istihdamı sağlayacak açık yetenekli birlikte plan yapmayı hedeflediğini paylaştı.

Bu sene geçmiş el turuncu domates ektiğini ve tadının baş döndürücü dobra bulunduğunu tabir fail Günbaş, "Bahçemize bu sene 15 çeşide yaklaşan domates ektim. 3-4 tür patlıcanımız, 6-7 tür biberimiz var. Altın çilek, pepino, kiraz biber, gül biber ektik. Hepsinin tohumlarını da aldım. Ücretsiz adına üyelerimize dağıtacağım." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?