Yaşam

Muhasebecilikten artakalan zamanlarında 'ata tohumu' yetiştiriyor

Konya'da saymanlık fail Sema Günbaş, satın almış olduğu domatesin içerisinden çimlenmiş atom çekirdeği çıkınca ata tohumu yetiştiriciliğine başladı.

Muhasebecilikten artakalan zamanlarında 'ata tohumu' yetiştiriyor
24-10-2021 13:29
Konya
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Muhasebecilikten artakalan zamanlarında "ata tohumu" yetiştiriyor

Konya'da canlı 49 yaşındaki Sema Günbaş, 6 senedir bahçesinde yetiştirerek çoğalttığı ayrışık ata tohumlarını, şimdi ortak tomar yerde ulaşması düşüncesince parasız dağıtıyor.

Günbaş, AA muhabirine, ekinci ortak babanın evladı bulunduğunu ve toprağa bulunan bağlılığını ata tohumları yetiştirerek sürdürdüğünü söyledi.

Yaklaşık 25 senedir saymanlık önleyen 3 bebek anası Günbaş, yetiştiriciliğe 6 sene önce, satın almış bulunduğu domatesin içerisindeki çekirdeğin çimlendiğini görmesiyle başladığını anlattı.

Günbaş, "O tohumu görür görmez 'Biz bunu mu yiyoruz?' dedim. Daha sonradan birtakımı tetkikat hazırlamaya başladım. İçimde baştan sona kadro ağaç hevesim vardı zaten. Buğday tarlalarının ortamında büyüdüm. Satın aldığım domates, bu işlere başlamamı sağladı." dedi.

"Eşim 'yapamazsın' dedi, yaptım"

Günbaş, içtimai medyada ata tohumlarıyla ilişik gruplardan birine uzuv bulunduğunu belirterek, şu şekilde bitmeme etti:

"Çalışmalarımı mübalağa etmek düşüncesince ata tohumu sayışma grubuna uzuv oldum. Orada ayrışık göveri ve kâr fideleri paylaşıyorlardı. Bu gruptan tohum almaya değişmeyen verdim. Bahçemde küçük denemelerle bu işe başladım. Mantar torbaları aldım, bodrumda istiridye mantarı ürettim. Daha sonradan 7 bin 500 metrekare ortak toprak kiraladım, darı ektim. Eşim, 'yapamazsın' dedi, yaptım. O tarladan aşırı dobra ürün aldım ve bu muvaffakiyet beni şimdi aşırı isteklendirme etti."

Üye bulunduğu grubun, başkanlığını da yürüttüğünü vurgulayan Günbaş, şunları söyledi:

"Katılımcılarımızla yaptığımız toplantılarda, tohumları fidelere dönüştüremediğimizi ayırt ettik. Bu problemi ortadan feshetmek düşüncesince seralar kurmaya değişmeyen verdik. Ancak bu çalışmamızın maliyeti faziletkâr bulunduğu düşüncesince de mevki desteği gerekiyor. 6 senedir, çocuklarıma haricen ortak bilinçlilik yedirmiyorum. Kendi yetiştirdiğim sebze, meyveler ve onlardan elde ettiğim konservelerle aşındırmak yapıyorum. Seralarda ata tohumlarıyla ürettiğimiz mamüllerin bağlı ambalajlarda bireylere ulaşmasını istiyoruz. Özellikle de doğacak nesillerin dosdoğru ulaşması düşüncesince bu emek harcamaları ehemmiyetli buluyoruz."

Günbaş, kurulacak serayla nice hanıma iş istihdamı sağlayacak serbest dirayetli ortak plan yapmayı hedeflediğini paylaştı.

Bu sene önce defa turuncu domates ektiğini ve tadının aşırı dobra bulunduğunu anlatım fail Günbaş, "Bahçemize bu sene 15 çeşide benzeyen domates ektim. 3-4 tür patlıcanımız, 6-7 tür biberimiz var. Altın çilek, pepino, kiraz biber, gül biber ektik. Hepsinin tohumlarını da aldım. Ücretsiz kendisine üyelerimize dağıtacağım." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?