Gündem

Muğla'daki orman yangınları karakulakların dirim alanlarını daralttı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Dr. Öğretim Görevlisi ve yaban yaşamı uzmanı Yasin İlemin, Muğla'da sonuç zamanlarda meydana mevrut iri orman yangınlarının, nesli muhatara altındaki karakulağın popülasyonunu muhatara dibine soktuğunu belirtti.

Muğla'daki orman yangınları karakulakların dirim alanlarını daralttı
08-12-2022 14:15
Muğla

Bodrum ilçesinde planlı Karakulak Çalıştayı'na eklenen İlemin, AA muhabirine, karakulağın, Türkiye'de hemen güneybatı Anadolu'da sıkışmış kısaca 3 bin bireylik popülasyona ehil ehemmiyetli birlikte yabani kedi şekli bulunduğunu söyledi.

İlemin, bu hayvanın ormanlık ve makilik bölgede bulunmasının ekolojik anlamda aşırı ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Nesli Tehlikedeki Türler Projesi'nin yürütüldüğünü hatırlatan İlemin, plan kapsamında kendisinin de bilimsel niteliği bulunan katkılarıyla Doğa Araştırmaları Derneğince karakulakların korunması düşüncesince icraat yapıldığını kaydetti.

İlemin, kısaca 15 kilo ağırlığında olan, genel anlamda keklik ve tavşanı kabil türlerle sönümsüz karakulakların Aydın, Denizli, Muğla, Antalya ve Burdur'da yayılış gösterdiğini aktardı.

Bu bölgelerdeki orman yangınlarının yabanıl kedilerin dirim alanlarını daralttığına dikkati çekici İlemin, "İki senedir yaşanmış bulunan şişman orman yangınları, karakulağın yaşamış olduğu kızılçam ve ilkin de maki habitatlarına şişman dokunca verdi. Beslendiği, barındığı ve ürediği bu yerlerin yokluğu, karakulağın popülasyonunu maatteessüf ziyan dibine soktu." görüşünü paylaştı.

İlemin, yangınlar sonra bu yerlerin baştan rehabilite edilmesinin karakulağın popülasyonunun ziyan altında olmaması düşüncesince aşırı ehemmiyetli bulunduğunu dile getirdi.

Marmaris'te karakulak habitatlarının az daha yüzdelik 40'ının kaybedildiğini tamlayan İlemin, "Karakulak bireylerini korumaktan ziyade, onların evleri bulunan bu yerlerin korunması aşırı önemli. Özellikle düşkün bölgelerindeki ağaçlandırma çalışmalarının ekosistem sürekli yapılması da önemli. Bu sayede bölgeye karakulak ve başka direy türlerinin yerleşmesi tetiklenmiş olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yasin İlemin, ait amme ve hususi kurumların desteği ile yenileme projeleri düşüncesince adımlar atıldığını anlattı.

Muğla'da 2006'dan beri fotokapanlar kullanarak karakulakla ait veriler aldıklarına yer veren İlemin, "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün ilkin Antalya ve Muğla'da meydana getirdiği icraat var. Bu çalışmalarla fotokapanla yük dibine tahsil edilen görüntüleri kaydedilen karakulaklar var. Bizim darülfünun namına Muğla'da kaydettiğimiz erkek, yavru, işveli karakulak kayıtlarımız mevcut." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?