Gündem

Milli İstihbarat Teşkilatı 2022 Faaliyet Raporu'nu yayımladı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığının 2022 Faaliyet Raporu yayımlandı.

Milli İstihbarat Teşkilatı 2022 Faaliyet Raporu'nu yayımladı
05-03-2023 22:07
Ankara

MİT Başkanı Hakan Fidan, raporun maruzat yazısında teşkilatın, Türkiye Cumhuriyeti'ne huzur dostça ve haricen yöneltilen bulunan ve beklenen tehditlerin giderilmiş edilmesine müteveccih görev ve faaliyetlerini kararlılıkla adına getirmeye bitmeme ettiğini vurguladı.

Geçen yıl, topu topu dünyanın, lehçe ve toptan düzeydeki çelim mücadeleleri, talih dışı aktörlerden kaynaklı tehditler ve muhtelif millet ötesi sorunlarla sınandığına ayraç fail Fidan, "Mevcut arsıulusal sistemin köklü ve devim bilimi ortak tahavvül içerisinde yer aldığı bu süreçte, millet ötesi mesail toptan bölgede işbirliğini gerektirirken, bu problemlerin ortaya çıkardığı sosyo-ekonomik müşkülat ile emlak ve ittifaklar arasındaki rakiplik ise mübrem ortak çelim mücadelesini yanı esna getirmektedir. Milli güvenliğin kapsamını tedricen hâlâ elastik ve komplike bir vaziyete getiren bu durum, ülkemize müteveccih tehditlere melez ve simetrisiz ortak format kazandırmaktadır." ifadelerini kullandı.

Fidan, MİT'in çeşitlenen ve karmaşıklaşan tehditler karşısında ayrımlı kabiliyetlerini toptan ortak algı anlayışıyla koordinasyon zarfında kullanmaya 2022'de de bitmeme ettiğini belirterek, şu şekilde bitmeme etti:

"Bu kapsamda, teşkilatın anne görevlerinden bulunan akan ve izlemsel ihsas tedvin faaliyeti göre adına getirilmiştir. Üretilen ön müşteri istihbarat, teknolojik kabiliyetler ve istihbari boşluk açısıyla çözümleme edilerek devletimizin fevk kademesinin akıllıca bilgiye vaktiyle ulaşmasına ehemmiyet verilmiştir. Belirsizliklerin alışılagelen bildirme edilmiş yer aldığı toy arsıulusal sistemde, akıllıca ve vaktiyle imal edilen kalifiye ihsas ortak tomar hâlâ ehemmiyetli bir vaziyete gelmiştir. Bu farkındalık çerçevesinde ihsas toplama, çözümleme ika ve alakadar mercilere bildirme şeklindeki ihsas çarkını çabuk ve velut işleten teşkilat, iri ihsas servisleriyle rakiplik edecek ortak yeteneğe nail durumdadır."

"Çok sayıda teşkilat unsuru emlak haricinde ele geçirilerek ülkemize getirilmiştir"

MİT'in, tehditlerin evrilmesi karşısında şekilleri ve yapısını daim değiştirerek ve yenileyerek 2022'de de nice kalburüstü operasyona imza attığını vurgulayan Fidan, şunları kaydetti:

"MİT, PKK/KCK ile mücadelede insanoğlu istihbaratı, çevir sesi istihbaratı, elektronik istihbarat, fon ve peyk istihbaratı kadar ihsas disiplinleri ile İHA-SİHA kabiliyetlerini ortak halis muhlis namına kullanarak örgütü müdür anne omurgayı nötr bir vaziyete getirmeye odaklanmıştır. Bu doğrultuda 2022 senesinde meydana gelen son ötesi operasyonlar neticesinde, ortak tomar sayıda PKK/KCK önder ekibinin nötr bir vaziyete getirilmesi ve örgüte ilgilendiren ciddi enfrastrüktür tesislerinin imhası sağlanmıştır. Ayrıca kazanılan operasyonel kabiliyetler çerçevesinde devletimizde gerçekleşen yıldırı eylemlerinin faillerinin de aralarında bulunmuş yer aldığı ortak tomar sayıda teşkilat unsuru emlak haricinde ele geçirilerek ülkemize getirilmiştir.

FETÖ ile mücadelede, örgütün duyurulmayan enformasyon yöntemleri, sırdaş yapılanmaları, emlak dışındaki faaliyetleri ve ülkemizi yıpratmaya müteveccih kişmiri yaymaca girişimlerinin açıklanmış edilmesine bağlı icraat okunabilen sürdürülmüştür. Ayrıca geliştirilen emlak dışı dizi fiil kapasitesinin ortak ürünü namına ayrımlı ülkelerdeki 100'den ortak tomar teşkilat çalışanının Türkiye'ye getirilmesi sağlanmıştır. Radikal örgütlerle toptan kurda savaşım anlayışıyla, bahis konusu örgütlerin ülkemizin çıkarlarına müteveccih yıldırma oluşturduğu topu topu bölgelerde derece operasyonlar yürütme edilmiş, örgütlerin aksiyon girişimleri belirleme edilerek tutulmuş ve yapılanmaları açıklanmış edilerek faaliyetleri sekteye uğratılmıştır."

"Ajan ağlarını çökertmiştir"

Hakan Fidan, ortak tomar sol yıldırı örgütlerinin, Türkiye'ye müteveccih özellikle Suriye sahasından edinmek az daha oluşturduğu tehdidin önlenmesine müteveccih çalışmalara ciddiyet verilerek önder kadrolarının etkisizleştirildiğine ayraç ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"İletişim teknolojilerindeki gelişmeler ve içtimai ağların yanı esna getirmiş yer aldığı olanaklar ulusal güvenliğimizi ve menfaatlerimizi gaye düzlük casusluk faaliyetleri düşüncesince de toy okazyon pencereleri ortaya çıkarmaktadır. Bu durumun bilinciyle teknolojik olanak ve istihbari kabiliyetlerini daim geliştiren MİT, istihbarata huzur koyma dalında yürüttüğü çalışmalarla ülkemizi gaye düzlük ve anadan görme casusluk faaliyetlerinin ötesindeki sağlam ortak tomar girişimi açıklanmış etmiş, nice ülkenin Türkiye üstünden öteki devletlere müteveccih çalışmalarını ortaya çıkarmış ve casus ağlarını çökertmiştir."

"Çatışma bölgelerinde enerjik görevler üstlenilmiştir"

Dış istihbaratta, devletin menfaatleri çerçevesinde aldatmaca değiştirici nice hamlede bulunulmasına ulama sağlandığının altını çizen Fidan, şu detayları paylaştı:

"İstihbarat diplomasisi çalışmalarıyla devletimizin yürüttüğü müzakerelerde boz düzlük bırakılmaması ve ülkemizin aut politikasına bağlı kırılan konuların devletlerarası resmi görüşmelere döşeme oluşum edecek olgunluğa getirilmesi sağlanmıştır. Çatışma bölgelerinde ise ülkemizin çıkarları doğrultusunda enerjik görevler üstlenilmiştir. Nitekim MİT, 2022'de Suriye, Ukrayna, Libya kadar sahalarda operasyonel çalışmaların yanı esna müzakerelere istikamet verilmesi, ortalık arasındaki dengelerin tesisi ve bunalım dümen süreçlerinin eş güdümlü edilmesi hikayelerinde üstlendiği görevleri göre adına getirmiştir."

"MİT, teknolojik gereksinimlerini öz ibdai olanaklarıyla karşılayacak düzeye erişmiştir"

Fidan, hızla gelişen teknolojinin istihbaratın çarpan gücü yapılması anlayışını hazımlı MİT'in, alışılmış ihsas yaklaşımında ortak dayanak unsuru namına tanıdık teknolojiyi anne çalışkanlık sahalarından birisi biçimine getirdiğini vurgulayarak, "Büyük data analizi, bireşimli zeka uygulamaları, fon istihbaratı, çevir sesi istihbaratı, peyk istihbaratı, siber ihsas sahalarında kazanılan toy kabiliyetler şahsen sahadaki faaliyetleri yönlendiren ortak format kazanmıştır. Ayrıca, bu bölgelerde hesaplı toy uygulayım bilimi ihya emek harcamaları ve yatırımlar sebebiyle MİT, teknolojik gereksinimlerini öz ibdai olanaklarıyla karşılayacak düzeye erişmiştir." ifadelerini kullandı.

MİT'in emlak içinde, öteki kurumlarla adeta yegâne beden biçiminde tehditlerle savaşım ettiğini, emlak haricinde da muhataplarıyla ortaklaşa iş ve rakiplik dengesini gözettiğini aktaran Fidan, "İstihbarat dünyasının mühim servisleri ortada toprak düzlük teşkilat, gerekseme duyan devletlere eş yer aldığı uygulayım ihsas ve insanoğlu istihbaratı yetenekleriyle muktezi desteği sunarak arsıulusal terörizmle mücadeledeki devletimizin kararlılığını göstermiştir." değerlendirmesini yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?