Sağlık

Metil içki zehirlenmelerinde er teşhis dirimsel ehemmiyet taşıyor

KTÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin "Hastalarda içki tüketiminden sonraları er çağda müşahede bulanıklığı, halsizlik, giriş ağrısı, gaseyan üzere bulgular ortaya çıkar. Erken otama edilmezse koma, nöbet, yenirce ve ahiret yolculuğu gerçekleşir" dedi.

Metil içki zehirlenmelerinde er teşhis dirimsel ehemmiyet taşıyor
21-12-2021 16:50
Trabzon

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Tıbbi Toksikolog Doç. Dr. Aynur Şahin, icra ettiği mukayyet açıklamada, sonuç günlerde Türkiye'nin ciharıyek yanından gerçek sıfır içki zehirlenmeleri ve ahiret yolculuğu olup bitenleri geldiğine dikkati çekti.

Trabzon'da şu anda 4 hastanın metil içki zehirlenmesiyle izleme edildiğini, bunlardan birinin koyu görev ünitesindeki izleme ve tedavisinin tamamlandığını, bu hastnın servise transferinin planlandığını bildiren Şahin, "Hastanın yalnızca müşahede kısıtlılığı bulunmaktadır. Diğer 3 hastanın ise çabuk serviste otama ve takipleri bitirilmek üzere. Sadece 2 hastanın müşahede ile ilgilendiren şikayetleri bitmeme etmekte olup taburcu olmaları planlanmaktadır." bilgisini paylaştı.

Şahin, alkollü içki tüketiminde kullanılabilen biricik içki maddesinin etil içki olduğu, fabrikalarda otantik namına üretilmeyen, sahte, gümrüksüz imal edilen alkollü içkilerde etil içki adına metil içki kullanılmasının ölümsek zehirlenmelere sefer açtığına dikkati çekici Şahin, şu halde bitmeme etti:

"Metil içki öbür müşterek ismiyle metanol, endüstride inceltici, dekoder namına beğenilen müşterek alkoldür. Maliyeti etil alkole gereğince girme döndürücü ehven olduğu için maatteessüf bu ölümsek maddeyi, gerçek sıfır içki üreten eşhas kullanmaktadırlar. Bunu şuurlu yapanların haricinde kendilerinin ferdî tüketimi düşüncesince üreten kişiler, internetten temiz etil içki namına satılan ürünün esasta metil içki bulunduğunu ezbere tüketerek zehirlenebiliyor. Onun haricinde ser altı imal edilen kolonyaları ve ispirtoları tüketen hastalar da gine metil içki zehirlenmesiyle karşımıza çıkmaktadır."

Metil alkolün, vücuda antre yaptıktan sonradan karaciğerde parçalandığını ve karınca asidi ismi sunulan ölümsek zehirlenmeye etmen bulunan maddenin ortaya çıkmış olduğu aktaran Şahin, bu maddenin kanda hamız seviyesini artırdığını, menfez ve akıl hücrelerinde art dönüşü sıfır hasar meydana getirdiğini belirtti.

Şahin, metil içki içen insanlarda tanıdık şikayetlere bağlı şu detayları verdi:

"Hastalarda içki tüketiminden sonradan er çağda müşahede bulanıklığı, halsizlik, girme ağrısı, bulantı, döl yatağı ağrısı, kusma, kalın dem alıp ita derece bulgular ortaya çıkar. Metil içki ile bu arada senkronik etil içki alımı olmuşsa bu bulguların ortaya çıkması 30 saatte derece uzayabilir. Zaman ilerledikçe er teşhis konulup aceleci halde otama edilmezse şuur değişikliği, koma, nöbet, zührevi hastalık ve ahiret yolculuğu gerçekleşir. Metil alkolün panzehri etil alkoldür. Hastalarda, metil alkolün karaciğerde yıkılıp hasara illet bulunan formik asite dönüşmesini engeller. Ortaya çıkmak bulunan karınca asidi ise diyalizle vücuttan uzaklaştırılır. Burada giderek yarışma yalan konusudur. Tedavi ne derece gecikirse ahiret yolculuğu ve günah payı ağır halde artar."

Tüketilen içkinin gerçek sıfır olup olmadığını anlamanın zorluğuna ayraç fail Şahin, "Maalesef tadından idrak etmek beklenen değil. Tüketilecek içki, kesinlikle mükemmel bayilerden ve adanmış noktalarından alınmalıdır. Alındıktan sonradan şişenin otantik barkodu, bandrolü, miktarı, berraklığı, fiyatı, kapağının yahut şişenin hasarlı olup bulunmadığı arama edilmelidir. Kişiler şayet tüketimden sonradan aziz şikayetleri yaşıyor yahut şek duyuyorsa elden en andıran keyif kuruluşuna başvurmalıdır." ifadesini kullandı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?