Gündem

Menderes Çifti, Aydın enginarına değer kattı,

Türkiye'nin en derin enginar üretiminin yapıldığı Aydın'ın Efeler ilçesine ilişkin Gölhisar Mahallesi'nde enginar üretimi bayağı çiftçilerin birlikte düşkü değil diplomalı mühendislerin işi oldu. Üniversite eğitimini Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret karşı büt

Menderes Çifti, Aydın enginarına değer kattı,
03-05-2022 09:35
Eşi Cafer Menderes ve kardeşi Ahmet Çelik ile baş başa Aydın enginarına değer katan Mürşide Menderes borda bordaya taraftan enginar üretimi yaparken gayrı taraftan da Aydın enginarını ilkin Türkiye peyda etmek şartıyla bütün dünyaya tanıtıyor. Kurduğu e-ticaret sistemi ile enginarla baş başa adeta onma dağıtan Mürşide Menderes etrafına de kip oluyor.

Ağustos sonundan Eylül ortalarına denli dikilen enginarlardan 'Sakız enginarı' Kasım ve Aralık aylarında, 'Bayrampaşa enginarı' ise ilkbahar mevsiminde hasat ediliyor. Karaciğer dostu namına bildik enginarın hasat zamanına girilmesi ile baş başa yemyeşil enginar bahçelerinde hararetli çalışmalara başlandı. Enginar tarlalarında arak döken Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret mezunu Mürşide Menderes, enginar sevdası ile gayrı üreticilerden ayrılıyor. Çok sevilmiş olduğu enginar yoluna talih memurluğundan vazgeçerek elektronik beyin mühendisi benzeri Cafer Menderes ile enginar üreticisi eş kardeşi Ahmet Çelik ile istihsal karşılayıcı Mürşide Menderes kurmuş oldukları e-ticaret sistemi ile toplumsal iletişim araçları üstünden Aydın enginarını Tüm Türkiye'ye gönderiyor.

“5 bin hektarın üstünde enginar ekimi yapılıyor”

Sabah saatlerinde enginar işçileri ile baş başa tarlaya gelmiş şekilde itinayla enginarları toplayan Mürşide Menderes, “Aydın'ın Efeler ilçesi Gölhisar Mahallesi'nde kısaca 5 bin hektarın üstünde enginar ekimi yapılıyor. Bu mahallenin az elan topu topu geçimini enginardan sağlıyor. Babam da etraflıca müddet enginar üreticiliği yaptı. Erkek kardeşim de bu işi babamdan devralarak enginar üretimi yapıyor. Hep enginar ile iç içeydim ve senelerdir isteyerek tüketiyorum. Üniversite öğrenimimin arkası esna talih memurluğuna başladım. Ancak bu iş gelişigüzel devir aklımdaydı ve sevdiğim, bildiğim işi gerçekleştirmek düşüncesince harekete geçtim. Çalıştığım kurumdan parasız müsaade alarak bu işe başladım. Sağ olsun eşim de bana aşırı şişman dayanaklık etmek oluyor. Hasat dönemlerinde sabahın er saatlerinde tarlaya gelmiş şekilde enginarları topluyoruz. Sonra bu enginarlar işletmemize gidiyor. Orada da soyularak çanağını çıkartıyoruz. Çanak enginar namına hazırlıyoruz” dedi.

E-ticaret üstünden Türkiye'ye yayılıyor

Özenle hazırlanmakta bulunan enginarları kurmuş oldukları e-ticaret sistemi üstünden kurmuş oldukları ‘Aydın Yöresel Ürünler' isminde toplumsal iletişim araçları hesabından vatandaşlarla buluşturduklarını tamlayan Menderes, “Kamu kurumda çalışıyorken, enginar sevdasına işimize elveda dedik. Eşim elektronik beyin mühendisi kardeşim de üretici. Kardeşim üreticiliği, ego pazarlamacılığını eşim de uygulayım namına ast yapıyı meydana getiren elektronik beyin mühendisi namına üçümüz el ele vererek e-ticarete başladık. Enginarlarımızın genel ağ üstünden satışını gerçekleştiriyoruz. Talep fail restoranlara, marketlere de gönderiyoruz. Bunun indinde global satı da yapıyoruz” sanarak konuştu.

"Tarladan mevrut enginarlar eli uz yabancılar kabilinden soyuluyor"

Enginarların tarladan toplandıktan sonradan işletmeye getirildiğini ve burada da soyularak çanaklarının çıkartıldığını tamlayan Menderes, “Enginarlar tarladan toplanarak işletmemize geliyor. Burada da eli uz yabancılar kabilinden soyularak çanakları çıkartılıyor. Sonrasında da içleri çıkartılarak sevkiyata anık bir vaziyete getiriliyor. Talebe mucibince 15, 30 ve 50'lik peyda etmek şartıyla bidonların içine koyuyoruz. Limon ve sodyum klorür mevcut hususi suyu da bidonun içine koyuyoruz. Son namına da hazırlamış olduğumuz enginarları Türkiye'nin 81 iline kargo yolu ile gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Uzmanlar haftada 2 kat tüketilmesini öneriyorlar”

Enginarın insanoğlu sağlığına hayır bulunduğunu ve uzmanlar kabilinden haftada 2 kat tüketilmesinin kaynak edildiğini tamlayan Menderes, “Enginarın uykuluk dostu bulunduğunu bilmeyen kalmadı. Uzmanlar da bilhassa insanoğlu sağlığına nafi bulunan enginarın haftada minimum 2 kat tüketilmesini öneriyorlar. Bu göveri kusursuz borda bordaya onma deposu” dedi.

“Enginar etten elan altın borda bordaya ürün”

Enginarın etten elan değeli borda bordaya mahsul bulunduğunu anlatım fail enginar üreticisi Ahmet Çelik ise şunları söyledi; “Yaklaşık 15 senedir enginar üreticisiyiz. Kendi arazilerimizin yanı esna kiraladığımız arazilerde de enginar yetiştiriyoruz. Bu işi babamızdan devraldık ve gittiği yere denli da götüreceğiz. Üretimde başağrısı yaşıyoruz, ancak tığ durmayacağız ve üretmeye bitmeme edeceğiz. Enginar yıldan yıla ismini elan da duyurarak pazarını genişletiyor. Bana kalırsa enginar etten elan altın borda bordaya ürün. Lezzet namına da bu sebzenin üstünde lezzet tanımam. Bu sebzenin bundan böyle gıdadan artma esenlik açısından da kıymeti de büyük. Karaciğere aşırı faydası var. Enginar, esenlik ve onma kaynağı.”

Murat Uçkaç - Güldemet Kızıl

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?