Ekonomi

Marketlerde satılan oyun şifreleri ebeveynlerin cebinden "para çalmaya" yöneltiyor

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin, zincir marketlerde satılan harp oyunu şifrelerinin evlatları oyun bağımlısı durumuna getirerek ebeveynlerden sellemehüsselam mülk almaya yönettiğini, bundan dolayı 18 gözyaşı dibine satılmaması icap ettiğini belirtti.

Marketlerde satılan oyun şifreleri ebeveynlerin cebinden
04-01-2022 11:24
İstanbul

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, zincir marketlerde satılan harp oyunu şifrelerinin evlatları oyun bağımlısı durumuna getirerek, ebeveynlerden sellemehüsselam dünyalık almaya yönettiğini, bundan dolayı 18 gözyaşı dibine zincir marketlerde oyun şifrelerinin satılmaması icap ettiğini belirtti.

Şahin, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, bağımlılıkla mücadelede akıllara elden sigara ve uyuşturucunun gelmemesi icap ettiğini söyledi.

Bazı bağımlılıklar evlatları gaye alıyor

İnsanların bilincinde olmadığı, kurnaz bağımlılıkların bulunduğunu tamlayan Şahin, "Bazı bağımlılıklar çocuklarımızı gaye alıyor. Çocukları gaye düzlük bağımlılıkların başlangıcında oyun bağımlılığı toprak alıyor. Oyun bağımlılığı minimum sigara ve narkotik denli aşırı tehlikeli." dedi.

Asosyalleşme ve şiddete meyli arttırıyor

Şahin, evlatların sonuç zamanlarda başta harp oyunlarına aşırı tabi bir vaziyete geldiğini anlatarak, "Bağımlılık özne harp oyunlarında şiddet, acımasızlık, değme ayrışık erinç tarafa dokunca ödeme duygusu var. Çocuklar, bu oyunları denetleme olmaksızın ferah ferah oynayabiliyorlar. Çocuklar bilgisayarın başlangıcında aşırı derinlemesine devir geçirdikleri denli asosyalleşme ve şiddete meyilleri de derece derece artıyor. Bu boyut evlatların bambaşka yerlerde gürültü çıkarmalarına illet oluyor. İşte bunun temelinde bu oyunlar var." sanarak konuştu.

Şifre düşüncesince ebeveynlerin cebinden bilgisiz dünyalık alıyorlar

Çocukların harp oyunlarına aşırı şen ortak biçimde erişebildiğini dile getiren Şahin, şu biçimde bitmeme etti:

"Çocukların bu oyunlara şen kavuşması bazısı sorunları da ortaya çıkarıyor. Çocuklar harp oyunlarında kıymetlendirmek düşüncesince bazısı şifreleri zincir marketlerden dünyalık karşılığı ailesinden bilgisiz alabiliyor. Bu şifreleri oyunlarda kullanarak silah, materyal denli değişik şeyler alarak oyun oynuyor. 18 gözyaşı dibine sigara harcamak yasaksa, sağlığımızı, gençliği, neslimizi dayanak olmak düşüncesince bu oyun bağımlılığının banko teftiş dibine katılması gerekiyor. Marketler oyun şifrelerini satarken sattığı bireyin yaşına, velinin müsaade verip vermemesine özen etmiyor. Çocuk, harp oyunu şifrelerine erişmek düşüncesince henüz aşırı dünyalık harcıyor. Bu parayı masrafından velinin haberi yok. Çocuklar oyun şifresi alabilmek düşüncesince ana babanın cebinden dünyalık çalmaya başlıyorlar. Bağımlılık, evlatları hakeza ortak noktaya getiriyor. Bu tehlikenin farkına varılması ve lüzumlu önlemlerin katılması gerekiyor. 18 yaşın altındaki ufaklıklara bağımlılık yapan, şiddete götüren oyunların şifreleri ferah ferah zincir marketlerde satılmamalıdır. Satılan bölgeler de teftiş altında olmalıdır."

Şahin, ailelerin, oyun şifresi kabul etmek düşüncesince evlatların ceplerinden sellemehüsselam dünyalık aldığını sonraları ayırt ettiğini anlatım ederek, "Aileler bu hali çöpten buldukları fişlerle ayırt etmişler. Bazı dallar velisinin icar parasını başkalık oyun şifresi almaya harcamış." dedi.

Uzman Klinik Psikolog Dilara Boztepe de oyun bağımlılığının değme gözyaşı grubunda görülse de başta çocuklarda ve akil baliğ gözyaşı grubunda henüz ortak tomar bulunduğunu anlatım etti.

Çocukların oyun oynama süresini kamufle etmek düşüncesince esassız gelir davranışına yöneldiğini aktaran Boztepe, "Oyun bağımlılığı çocuklarda başta özen ve bağ toplaşımı eksikliği, dürtüsellik ve sertliği de arttırmaktadır." ifadelerini kullandı.

Boztepe, çocuklarda oyun bağımlılığının sebepleri ortada fasile içi ehliyetsiz ve aliteli olmayan yazışma ile ailenin çocuklarla ortak tomar ilgilenmemesinin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ailelerin evlatların oynadığı oyunlara özen etmesi gerekiyor. Özellikle sertlik muhtevalı harp oyunları, sakıncalı ve tanrısız sahnelerin olduğu, yumruklama, kanlı denli oyunlar çocuklarda sertliği arttırmakta ve sertliği normalleştirmektedir. Bu normalleşmeyle baş başa dallar ve gençlerde hınç kontrolü bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Bunu karşılamak hesabına fasile süresince nitelikli ve tam ortak yazışma olmalıdır. Anne ve ata güneş süresince çocuklarıyla saat geçirip günün ne geçtiğini çocuklarına sormalıdır. Hem ev süresince aynı zamanda ev haricinde çocuklarında engelleme bulunduğu aktiviteler planlanmalıdır ve aileler evlatların ne oyunları oynadığı dair bilgelik sahibi olmalıdırlar. Oyun bağımlılığı behemehâl ciddiye alınmalıdır. Ayrıca oyun bağımlılığı çocuklarda ailesinden sellemehüsselam 'para alma' denli vaziyetlere da illet olabilmektedir. Çocuklarda ruh bilimsel şekilde henüz çirkin neticeler oluşmaması hesabına aileler behemehâl ruh bilimsel dayanak de almalılardır. "

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?