Dünya

Lübnan'da ölümsek mıntıka facialarına karşın Avrupa'ya düzensiz göç bitmeme ediyor

Ekonomik krizle savaş fail Lübnan'da devir kurnaz Suriyeli ve Filistinli sığınmacıların birlikte nice Lübnanlı da 2 bin kilometrelik sakıncalı ve ölümsek kükremek yöntemini aşarak Avrupa'ya ulaşmaya çalışıyor.

Lübnan'da ölümsek mıntıka facialarına karşın Avrupa'ya düzensiz göç bitmeme ediyor
05-05-2022 14:41
Beyrut

Lübnan'ın kuzeyindeki Trablusşam Limanı özellikle sonuç 3 senedir gayrikanuni yollarla Avrupa ülkelerine kullanmak arzu edenler düşüncesince birlikte merkeze dönüşmüş durumda.

Trablusşam'dan yola çıkan düzensiz göçmenlerin geçmiş rotası İtalya kişmiri suları. Ardından çoğunun maksadı Almanya'ya varmak.

2019'dan evvela bu kazalı yola başvuranlar hemen Lübnan'da durma fail Suriyeli mültecilerdi. Ancak ülkede 3 senedir bitmeme fail kazançlı bunalım dolayısıyla Lübnanlılar ve Filistinli sığınmacılar de göç edenler ortada toprak almaya başladı.

Ekonomik şerait göçe zorluyor

Ülkede göç artışının peşinde günde 20 saati bulan yalıtım kesintileri, minimum ücretin 30 doların dibine inmesi, nüfusun yüzdelik 80'inin fukaralık sınırında olması ve aylakçılık oranının yüzdelik 44'e kavuşması kabil kazançlı esbap ve çirkin hayat şartları yatıyor.

Son yerine 24 Nisan'da 84 düzensiz göçmeni haiz birlikte havza Trablusşam açıklarında battı. Faciada 7 ferdin öldüğü, 45 ferdin kurtarıldığı açıklandı. Geriye mütebaki onlarca insanoğlu ise hala kayıp.

Lübnan'da ölümsek havza facialarına karşın düzensiz göçün önü alınamıyor. AA muhabiri, Trablusşam'da düzensiz göçmenlere havza satanlar, çocuklarını bu yolda kaybedenler ve gazetecilerle görüştü.

"7 ila 10 günde İtalya'ya varılıyor"

Trablusşam Limanı'nda havza satan Ali Ahmed, kestirmece 10 senedir bu işi yaptığını söylüyor.

Birçok ülkenin tersine Lübnan'da düzensiz göçmenleri taşıyanların kaçakçılar olmadığını dile getiren Ahmed, ailelerin birlikte araya gelip havza ve motosiklet satın alarak GPS ile yola çıktığını tabir etti.

Ahmed, Lübnan'dan İtalya'ya göç serüveninin kesinlikle işlediğini şöyleki anlattı:

"Aileler burada kaçakçılarla çalışmıyor. Birkaç fasile birlikte araya gelip aşırı bedava halde havza ve arkası sıra birlikte motosiklet satın alıyor. Genellikle birlikte havza motoru 50 bin dolar civarında. On ailenin bindiğini düşünürsek fasile başı 5 bin dolar ifa yapılıyor. Ya da 20 bin dolara elan önemsiz birlikte motosiklet alınıyor, 5 bin dolarlık mazot ve gayrı gereksinimler karşılanıp yola çıkılıyor."

Tekne kabul eylemek düşüncesince rastgele birlikte kanuncu sorumluluğun bulunmadığını aktaran Ahmed, Lübnan yurttaşı olmayanların fark aşırı bedava birlikte halde limandan istediği hacimde havza satın alabildiğini söyledi.

Ahmed, "Tekne tutarları ebatlarına layıkıyla değişiyor, 30 bin dolardan 100 bin dolara denli gidiyor." dedi.

Lübnan'dan çıkan düzensiz göçmenlerin dümeni evvela Kıbrıs'a çevirdiğini, fakat burada durulmadığını kaydeden Ahmed, "Trablusşam ile Kıbrıs arasındaki aralık 90 mil. Bir saatte sayı farkı 5 balçık giderse 20 saatte Kıbrıs'a varıyor. Ancak Kıbrıs ve Lübnan ortada meydana getirilen barışma gereği yakalanan göçmenler gine arka gönderiliyor. Bu sebepten tekneler tek muttasıl yola bitmeme ediyor. Şu anda ailelerin bir fazla aşırı aracısız İtalya'ya gidiyor. GPS ile oraya ulaşıyorlar. Teknenin gene süratine layıkıyla 7 ila 10 günde İtalya'ya varılıyor." dedi.

"Göç edenler 3 kesimden oluşuyor: Lübnanlılar, Suriyeliler ve Filistinliler"

Trablusşam'da başıboş gazeteci yerine etkin Canna Duhaybi, küsurat göç şevki ve havza faciaları dolayısıyla şehrin millî ve arsıulusal malumat gündeminden düşmediğini belirtiyor.

Duhaybi, bir fazla aşırı kez Sünnilerin çoğunlukta yaşamış olduğu ülkenin şimal kesimi ve Trablusşam'dan göçün bu denli koyu olmasını şu laflarla açıkladı:

"Lübnan şu anda şişman birlikte yıkıma şahitlik ediyor. Siyasi, güvenlik, sosyal ve kazançlı yerine nice sıkıntı mevcut. Trablusşam'dan bu denli aşırı göç olmasının nedeni de ülkenin en cılız bölgesi olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca, ülkeden düzensiz yollarla göç eylemek isteyenlerin bir fazla aşırı kez tercihi de bu bölge."

Duhaybi'ye layıkıyla yaşanmış bulunan facialara karşın günde minimum 2 havza Trablusşam Limanı'ndan İtalya'ya erişmek düşüncesince yola çıkıyor. Lübnanlı gazeteci, bundan her insanın de haberli olduğunu, fakat düzenlilik güçlerinin hali arama dibine almakta çıtırbom kaldığını söyledi..

Herkesin esas hedefinin yadımlama içimdeki ülkeden uzaklaşmak bulunduğunu tamlayan Duhaybi, "Göç düşüncesi tek Lübnanlının zihninden silinemez. Ülkedeki ölçülü derslik sistemli birlikte halde kanuncu ve kanuncu sıfır yollarla göç ediyor. Parası bulunan havalimanından göç ederken, maddesel hali güzel sıfır da tekneyle kazalı birlikte seyahate çıkıyor. Herkesin birlikte maksadı var: Lübnan'dan çıkıp kurtulmak." dedi.

Duhaybi, "Göç edenler 3 kesimden oluşuyor: Lübnanlılar, Suriyeliler ve Filistinliler." diyerek konuştu.

İki kızını kaybetmesine karşın gene ayrımsız yola çıkmaya hazırlanıyor

Bazılarına layıkıyla ölümle beniz yüze neşet eylemek fark bu yolculuktan caymak düşüncesince tam birlikte hastalık değil.

Trablusşam açıklarında 24 Nisan'da batan tekneye 4 çocuğuyla binen Lübnanlı ana Bariha Safvan, "Herhangi birlikte ecir ödemedik. Aileler havza satın almıştı. Bize de bilim verdiler ve 'Gelmek dilerseniz gelin' dediler. Apar topar hazırlanıp tekneye bindik." dedi.

Teknede 80'in üstünde insanoğlu bulunduğunu hatırlatan Safvan, "Teknenin batması kararı kaybolan 2 kızım hala bulunamadı." diyerek konuştu.

Yaşanan faciaya karşın 2 çocuğuyla geçmiş fırsatta baştan tekneyle yola adam olmak istediğini tamlayan Safvan, "Tekrar gideceğim. Aynı yoldan gideceğim. Pasaport alamıyoruz ki havalimanından yahut elan sakıncasız birlikte yoldan göç edelim." dedi.

Safvan, "Neden ısrarla göç eylemek istiyorsunuz?" sorusunu şöyleki yanıtladı:

"Liman kulübünde çalışıyorum. Maaşım 1 milyon 600 bin Lübnan lirası (65 dolar). Ev kiram 1 milyon teklik (40 dolar), yalıtım yalıtım üreteci düşüncesince de 1 milyon ödüyorum (40 dolar). Ne yiyeceğim ne içeceğim. Allah hepimize dayanak versin."

Pasaport defteri kalmadı

Lübnan İçişleri Bakanlığı, 28 Nisan'da, faziletli istem kararı stokta defter kalmaması dolayısıyla geçişlik başvurularının askıya alındığını duyurmuştu.

Bakanlık açıklamasında, geçişlik müracaat merkezlerinde 2020’den beri aşırı koyu prosedür yapıldığı, geçişlik kabul eylemek isteyenlerin sayısının az elan 10 büküm arttığı kaydedilmişti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?