Yaşam

Lösemi hastası küçük Elif, tanımadığı bağışçıdan mevrut orijin hücreyle yaşama tutundu

Afyonkarahisar'da lösemi hastası 1,5 yaşındaki Asel Elif Filiz, orijin göze nakli düşüncesince ailesinden akla yatkın bağışçı bulunamayınca, tek tanımadığı birinin Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi'ne (TÜRKÖK) icra ettiği bağış sebebiyle taayyüş tutundu.

Lösemi hastası küçük Elif, tanımadığı bağışçıdan mevrut orijin hücreyle yaşama tutundu
02-05-2022 12:07
Afyonkarahisar

İnşaatlarda fiilen geçimini sağlayıcı Muhterem (33) ile Berivan Filiz çiftinin 3 çocuğundan birisi bulunan Asel Elif, 4 aylıkken rahim ağrısı şikayeti ile Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Hastanesine götürüldü.

Tetkikler kararı lösemi tanısı konulmuş bulunan ve kimyasal otama tedavisine başlanan çocuğun hastalığının ilerlemesi hesabına asıl göze nakli yapılması gerektiği bildirildi.

Uygun bağışçı bulunamayan Asel Elif'e, TÜRKÖK'e meydana getirilen bağışlardan birinin ahenk göstermesi ile aktarım yapıldı.

Umutlarını on paralık yitirmediler

Kızıyla yakından ilgilenen ağababa Muhterem Filiz, AA muhabirine, kızına kişileştirme konulduktan doğrudan sonraları tedaviye başlandığını söyledi.

Bu süreçte doktorlardan şişman dayanaklık etmek gördüklerini tabir fail Filiz, "Aylardır baş döndürücü emekli eyyam geçirdik fakat umudumuzu tek devir yitirmedik. Süreç baş döndürücü zorluydu. Sadece şurası söyleyeyim; ortak çekici ortak de canlı bilir. Bir açıklık Ankara'da hastanede 3 ay kaldık. Zor eyyam geçirdik. Kızımın ortak an önceki sağlığına kavuşmasını istiyorum." dedi.

Filiz, bağışçılara da baş döndürücü teşekkürname ettiğini belirterek, bu mevzuda duyarlılığın artarak çoğalması icap ettiğini dile getirdi.

"Süreç şu an planladığımız kabil bitmeme ediyor"

AFSÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Başkanı ve Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Eker de çocuğa "primer immün" yetmezliği tanısı ile aktarım yapılması icap ettiğini kaydetti.

Çocuğun rahatsızlığının baş döndürücü ağırbaşlı ortak cins bulunduğu düşüncesince aceleci ilerlediğini tamlayan Eker, "Aynı sürede kırıklık baş döndürücü bulunmaz de ortak türdü. Birçok kişiyle otama sürecinde düşünüm alışverişinde bulunduk. En makul otama istihzar rejimini meydana getirmeye çalıştık. Gerekli hazırlıklar yapılmış oldu ve aktarım başarıyla gerçekleştirildi. Elif'e hısım dışı vericiden aktarım yaptık. Genel hali iyi. Süreç şu an planladığımız, beklediğimiz kabil bitmeme ediyor." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?