Teknoloji

Lise öğrencilerinin geliştirdiği robot denizleri tertemiz yapacak

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde terbiye bilimi bilimi gören ortaöğretim öğrencileri, açıktan komuta ile arama edilen bahir tasfiye robotu geliştirdi.

Lise öğrencilerinin geliştirdiği robot denizleri tertemiz yapacak
19-12-2021 13:50

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde mevcut hususi müşterek lisenin öğrencileri, temiz müşterek evren hedefiyle planlar geliştiriyor. Bu kapsamda öğrenciler, yazılım ve çizimlerini kendilerinin icra ettiği 'Koridoras' ismini verdikleri bahir tasfiye robotu üretti.

Öğrencilerin geliştirdiği robot, açıktan komuta edilmektedir ve denizdeki pislikleri haznesinde topluyor. Öğrenciler demincek de robotun açıktan komuta dışında özerk şekilde şu demek oluyor ki özlük namına denizde gezerek harbilik yapabilmesi düşüncesince efor sarfiyat ediyor.

“Dünyayı artık dobra müşterek duruma getirebileceğimizi düşünüyoruz”

Koridoras ismi sunulan plan dair bilim sağlayan 16 yaşındaki ortaöğretim talebesi Efe Budakoğlu, "Aslında bizim dair en baş döndürücü uğraştığımız projelerden biri. Çünkü ince şümullü müşterek proje. Bu projeyi ika gayemiz esasta denizdeki pislikleri, başta müsilajı görmemizdi ve bunun üstünden kılıç de çalışmaya bitmeme etmeye değişmeyen verdik. Sonuç şekilde prototiplerden sonraları Koridoras ismini verdiğimiz robotumuz ortaya çıktı. Biz bu robotun imalatında ilk önce müşterek ilk örnek hazırladık. Ondan sonraları Türk Alman Üniversitesi'yle beraberce mentörler kanalıyla konuşmaya başladık. Mentörlerimizle beraberce kaynak el işi dair kodlar yazdık. Bir uygulamadan da 3 boyutlu çizimini yaptık. Sonrasında çizdiğimiz robotu sanayide yaptırdık ve yazdığımız kodlarla beraberce bu robot üstünden kaynak işlemeye başladık. Şu an yaptığımız bu robot, plastiği, metali kendisi tanımlayabiliyor. Bu sayede maddeyi fark edebiliyor. Oldukça müşterek tomar maddeyi de toplayabiliyor. Şu enstantane fotoğraf açıktan komuta ederiz robotumuzu fakat ilerletmeyi, üstünde emek harcamayı düşünüyoruz. Bu sayede özerk ismini verdiğimiz müşterek biçimde robotun kendiliğinden de harbilik yapabileceğini düşünüyoruz. Biz ilk önce insanlarla el ele verip bu projeleri geliştirmeyi daha sonra ise dünyaya bu kabilinden projeleri yaymayı amaçlıyoruz. Böylelikle dünyayı artık dobra müşterek duruma getirebileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Mustafa Uslu
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?