Dünya

lGuterres'ten 'Ukrayna-Rusya savaşı çekirdeksel arbede olasılığı doğurdu' uyarısı

BM Genel Sekreteri Guterres, Ukrayna-Rusya savaşının "nükleer arbede olasılığı" doğurduğu uyarısında bulundu.

lGuterres'ten 'Ukrayna-Rusya savaşı çekirdeksel arbede olasılığı doğurdu' uyarısı
14-03-2022 20:00
Birleşmiş Milletler

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Merkezi'nde gazetecilere meydana getirdiği açıklamada, "Ukrayna yanıyor. Ülke dünyanın gözleri uğrunda bulunmayan ediliyor." dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya ilişkin savaşının siviller üstündeki tesirinin ''korkunç boyutlara'' ulaştığını kail Guterres, ''Sonuç ne olursa olsun, bu savaşın kazananı olmayacak, elden kaybedenleri olacak.'' sanarak konuştu.

Guterres, bu savaşın Ukrayna'nın da ötesine geçtiğini belirterek, ''Aynı sürede dünyanın en savunmasız insanlarına ve ülkelerine müteveccih birlikte saldırı. Ukrayna ilişkin savaş yağarken, Demokles'in kılıcı toptan ekonominin, ilkin de büyümekte bulunan dünyanın üstünde sallanıyor.'' değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın çekirdeksel alarm seviyesini yükseltmesinin ise ''tüyler ürperten'' birlikte evolüsyon olduğuna dikkati çekici Guterres, ''Bir vakitler düşünülemez bulunan çekirdeksel arbede olasılığı, demincek baştan olabilirlik dahilinde.'' dedi.

Antonio Guterres, ''Ukrayna halkının ilişkin salıverilen dehşeti durdurma, diplomatlık ve sulh zamanı.'' ifadelerini kullandı.

Türkiye, Fransa, Almanya, İsrail, Hindistan ve Çin'e ise arabuluculuk çabaları zımnında teşekkürname fail Guterres, Ukrayna üstünde uçuşa haram semt oluşturulmasının ise ''gerilimi açık açık çoğaltma riski taşıdığı'' değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?